به گزارش خبرنگار مهر، دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، تأکید یونسکو بر فلسفه را نشان درک درست از اهمیت فلسفه در سازمان دادن به نظام کنونی بشریت دانست و گفت : وقتی از جایگاه فلسفه در جامعه و وظیفه حکومت در قبال آن سخن می گویم، توقعی ندارم که برای فلسفه کاری کند. امروز جهان متوجه شده است که باید دستی به سمت فلسفه دراز کند اما ما در کشور خود چنان که باید قدر فلسفه را ندانستیم و نمی دانیم که چه نیازی به فلسفه داریم.
دکتر داوری گفت : امروز در جامعه ما دخالتهایی که به نام فلسفه می شود توسط کسانی صورت می گیرد که فرق فلسفه را با چیزهای دیگر نمی دانند و توقع من این است که این دخالتها نشود. ما در مورد فلسفه باید از جهل مرکب خارج شویم، زیرا همیشه در مقابل فلسفه جهل مرکب بوده است. هر جامعه ای به خروج از جهل مرکب نیاز دارد و هر جامعه ای که بیشتر به جهل مرکب دچار شده بیشتر به فلسفه نیاز دارد.
وی به مخالفتهای صورت گرفته توسط کسانی که فلسفه نمی دانند، در برابر فلسفه اشاره کرد و گفت : اگر کسی فلسفه نخواند و با این حال کل فلسفه را رد کند گوهر خود را به سنگ زده است. ایشان ندانسته می گویند که فلسفه نه نان و نه آب می دهد و به قول صدرا به درد فطرت اول ما نمی خورد، اما آیا ما فقط محتاج چیزهایی هستیم که مصرف می کنیم؟ آیا ما موجودی هستیم که تنها در طلب اشیاء مصرفی هستیم؟ خیر، ما بر خلاف حیوانات و نباتات که در مرتبه خود ثابت هستند، می توانیم از اعماق تا اعلی علیین را طی کنیم. برخی نیازها است که ما آنها را احساس نمی کنیم، و نمی فهمیم که نیاز داریم.
دکتر داوری در ادامه گفت : امروز زمان عصر تکنولوژی و تکنیک است ، همانطور که قرن 18 و 19 را قرن علم می خواندند و اول قرن بیستم را قرن آسپرین یا عصر اتم می خواندند امروز جهان، جهان مهندسی است. به این جهت که رویکرد همه جهان مهندسی است .
وی افزود: اگر فلسفه و علوم انسانی نباشد، اگر درک کلی از نظم و زندگی و نظام علمی و سیاست نباشد ما از کجا بدانیم که به علم و مهندسی نیاز داریم؟ فلسفه فقط بحث انتزاعی استادان و دانشجویان نیست، گرچه آنها لازمه فلسفه است، اما اثر فلسفه در زندگی است. از 2500 سال پیش تا کنون اثر فلسفه افلاطون را مشاهده می کنیم. فلسفه علم به وجود است و با آن تکلیف و جایگاه انسان در عالم مشخص می شود.
دکتر داوری در پایان به نقش فلسفه در تشکیل عالم جدید گفت : فلسفه جدید هم این کار را کرده است، این فلسفه به انسان جایگاهی داده که با این جایگاه علم جدید و مهندسی پدید آمده است. اگر تصور می کنید که اگر با فلسفه مخالفت کنید از عهده آن بر می آیید اشتباه می کنید. ما با ورود به فلسفه نه فقط چیزی از دست نمی دهیم بلکه تکلیف خود را می دانیم. ما برای درک خودمان و جهان به فلسفه نیاز داریم، نیاز ما به فلسفه نیاز درجه اول است، نه نیاز زیستی، امروز بشر بیش از هر زمان دیگری به فلسفه نیاز دارد.
نظر شما