۱۳ آذر ۱۳۸۶، ۱۳:۲۹

عمید زنجانی در گفتگو با مهر:

پژوهش در حوزه دانشجویی کشور سابقه درخشانی ندارد

پژوهش در حوزه دانشجویی کشور سابقه درخشانی ندارد

رئیس دانشگاه تهران با انتقاد از اینکه پژوهش در حوزه دانشجویی دانشگاهها سابقه درخشانی ندارد، گفت: کتب بسیار محدودی با همکاری دانشجو و استاد تالیف شده است. تالیف مشترک کتاب توسط دانشجو و استاد باید توسعه پیدا کند تا نوآوریهای دانشجویی افزایش یابد.

آیت الله عباسعلی عمید زنجانی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: پژوهش در حوزه دانشجویی دانشگاههای ایران به خصوص در علوم انسانی چندان سابقه درخشانی ندارد و تنها در فنی مهندسی، علوم و کشاورزی و به طور کلی در علوم تجربی دانشجویان به کمک اساتید به سلسله نوآوریهایی دست می یابند و گاهی نوآوریهایشان به صورت پروژه وارد حوزه صنعت نیز می شود و به تولید می رسند.

وی با بیان اینکه در حوزه علوم انسانی نیز باید بحث نوآوری توسط دانشجویان با کمک اساتید احیا شود، افزود : باید پروژه های مشترک بین دانشجو و استاد پیگیری شود تا دانشجویان از این طریق بتوانند به نوآوری برسند. در علوم انسانی بیشتر مبانی نظری اهمیت دارد و دانشجو در مبانی نظری مبتدی است و اطلاعات و معلومات و بررسیهایی که توسط استاد صورت گرفته را ندارد و به هر حال مسئله تحقیقات و پژوهشهای دانشجویی در حوزه علوم انسانی بسیار دشوار است.

رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر ایجاد زمینه هایی برای دانشجویان علوم انسانی جهت تعریف پروژه به کمک اساتید، گفت : دانشجویان علوم انسانی نیز باید به نوآوریهایی برسند. محصول علوم انسانی معمولا کتاب است و مقاله در درجه دوم اهمیت قرار دارد اما در علوم تجربی مقاله از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین باید این تجربه را عملی کرد که دانشجو با همکاری استاد به تولید کتاب بپردازد، در ابتدا نظریه پردازی کند و بعد نظریه را با راهنمایی استاد تبدیل به کتاب کند.

آیت الله دکتر عباسعلی عمید زنجانی دانشجویان را به نوآوری در پایان نامه ها ترغیب کرد و گفت : یک سوم پایان نامه ها حداقل باید اش نوآوری باشد. یعنی یک سوم مبانی نظری، یک سوم نظریات و یک سوم دیگر نیز ایده های جدید باشند. این موضوع چه در علوم انسانی و چه در علوم دیگر اعم از فنی مهندسی، پایه، هنر و کشاورزی فرقی نمی کند. وقتی کتابی تالیف می شود باید یک بخش به مبانی نظری که شامل آخرین گفته ها و نظریات مختلف است اختصاص پیدا کند اما یک بخش حتما باید کار مولف باشد.

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اصطلاح متداولی در حوزه‌های علمیه که کتابها را به دو دسته تالیفی و تصنیفی تقسیم بندی می کنند، خاطرنشان کرد : تالیف همان گردآوری مطالبی است که دیگران گفته اند، البته با نظم و نسقی جدید. مولف که خودش چیز تازه ای ارائه نمی دهد بلکه به خوبی نقطه نظرات دیگران را تا زمان خودش دسته بندی می کند اما تصنیف کتابی است که جایگزین نظریات گذشته می شود و نوعی نقد نظریات گذشته است. تصنیف بنای جدید است.

آیت الله عمید زنجانی افزود : اساتید در حوزه های علمیه همواره سعی و تشویق می کردند تا کتابی منتشر شود که این کتاب جنبه تصنیفی داشته باشد و به تالیف اکتفا نمی کنند. این واژه تصنیف را ما با یک وسواس و تردید خاصی در مورد کارهای پژوهشی دانشگاه به کار می بریم و تاکید می کنیم که محصول دانشجویان محقق اندیشمند و متفکر باید به سمت تصنیف متوجه شود.

وی اضافه کرد : رویکرد محققین جوان باید طوری باشد که به تالیف بسنده نکنند و ترکیبی از تالیف و تصنیف همان است که ما در پایان نامه ها و پروژه های تحقیقاتی معتقدیم که حداقل باید یک سوم اش تازه باشد و بر علم بیافزاید. ما همان طور که از علم استفاده می کنیم موظف هستیم که بر آن بیافزاییم.

رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه دانش افزایی تنها به معنای فراگیری دانش بیشتر نیست، خاطرنشان کرد : دانش افزایی به معنای ایجاد دانش جدید است و اگر این رویکرد در دانشجویان نهادینه شود، شاهد آثار بسیار پر برکتی خواهیم بود که ارتقای رتبه دانشگاه در رده بندی دانشگاههای جهان یکی از آثار آن خواهد بود.

کد خبر 591969

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha