خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر : همه ادعای کتاب "درباره فیلم" در پرده آن است که فلسفه برای بهره مندی در گفتگوهای موجود درباره فیلمهایی خاص و رسانه سینما، که نقشی سترگ در فرهنگ عمومی معاصر دارند، بسیار سخنها برای گفتن دارد. ندای فلسفی آهنگی ویژه دارد، آهنگی که آن را چه بسا از آهنگ نظریه فیلم و مطالعات فرهنگی جدا می کند اما برای اینکه ندایش شنیده شود، نیازی به خاموش کردن نداهای دیگر ندارد.
کتاب با یادداشتی از مترجم درباره کتاب و ترجمه آن آغاز می شود. به زعم نگارنده آنچه این یادداشت کوتاه در پی توجه دادن بدان است این است که کتاب "درباره فیلم" نگاهی است به سینما از دریچه فلسفه. کتابی که بدون آنکه بی میانجی درگیر مناقشات پیرامون نسبت میان فلسفه و سینما شود، در عمل و در یکایک ارکان خود این نسبت را نه تنها بازآفرینی بلکه تبیین می کند.
مقدمه کتاب متمرکز می شود بر چهار فیلم سری "بیگانه" که هم با اقبال عمومی روبرو بوده و هم توجه منتقدان را برانگیخته اند. در عین حال این نکته مطرح می شود که بررسی مجموعه "بیگانه" در گام نخست به خواننده کتاب امکان سنجش روش هایی را می دهد که در آنها قراردادهای معین ژانرهای سنتی سینمایی و به طور عام تر شرایط فیلمسازی هالیوود می توانند باعث استواری و سستی دستاوردهای پالایش هنری شوند.
کتاب تشکیل شده از چهار فصل که هر کدام زیر مجموعه هایی را به خود اختصاص داده است: فصل اول با عنوان "پسر کین، دختر قابیل" به "بیگانه" رایدلی اسکات می پردازد در زیر مجموعه هایی چون "چرخه حیات بیگانه"، "ریپلی و آتش"، "آموزش یک بلیدرانر"، "فناپذیری گوشت و خون"، "میان پرده: برش کارگردان" و "در قاب گذاشتن و تصدیق". فصل دوم با عنوان "بچه درست کردن" به "بیگانه" های جیمز کامرون می پردازد در زیر مجموعه های "به پایان رساندن مادریت"، "بازگویی ارزش های خانوادگی: واقعیت و آرمان"، "میان پرده: ورطه" و "درباره خود نابودگری". فصل سوم با عنوان "سستی شیون" به "بیگانه" دیوید فینچر می پردازد در دو زیر مجموعه "ما این اجساد را به خلأ می سپاریم" و "ما آنی نیستیم که باید می بودیم". فصل چهارم با عنوان "مادر هیولا" به "تجدید حیات بیگانه" ساخته ژان پی یر ژونه در دو زیر مجموعه "دیدن از دریچه چشمان یک کودک" و "کودکان هیولاوش" می پردازد.
نظر شما