به گزارش خبرنگار مهر، پیش از دکتر مومنی، دکتر حسن طائی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بررسی تحولات کمی جمعیت و جمعیت فعال بین سالهای 1980 تا 2020 میلادی در ایران و جهان به بررسی تحولات اشتغال کشور در طول دهه 1375 تا 1385 پرداخت.
وی در باب تحولات کمی جمعیت جهان گفت: جمعیت جهان از 4.4 میلیارد نفر در سال 1980 با رشد 16 در هزار در طول 20 سال به 6.1 میلیارد نفر در سال 2000 و با رشد 11 در هزار به 7.6 میلیارد نفر در سال 2020 خواهد رسید که اضافه جمعیتی معادل 116 در صد نسبت به سال 1980 خواهد داشت.
دکتر طائی سپس به تشریح وضعیت اشتغال یا تقاضای نیروی کار در دهه 1370 تا 1385 پرداخت و گفت: در این دهه بالغ بر 5.9 میلیون فرصت شغلی جدید در ایران به وجود آمده است که عمدتا در گروههای فعالیت صنعت، ساختمان، عمده فروشی و خرده فروشی و حمل و نقل ایجاد شده است.
وی در پایان به مهمترین مسائل آینده در حوزه های جمعیتی، عرضه نیروی کار، تقاضای نیروی کار، مسائل نهادی بازار کار و تحولات بین الملل پرداخت.
در ادامه دکتر فرشاد مومنی به تاثیرات دوسویه انقلاب دانایی در جامعه جهانی پرداخت و گفت: انقلاب دانایی با انقلاب بهره وری همراه است و برای کسانی که آن را درک هم نکرده باشند تحول به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به کم شدن حیرت انگیز زمان در عصر دانایی در مقایسه با دوران پیشین گفت: شواهد تاریخی نشانگر آن است که ما از موج اول انقلاب صنعتی به بعد، در تغییراتی که قابل مقایسه نیست وارد می شویم و این تغییرات دو سویه است.
دکتر مومنی به برخی از این ویژگی های دو رویه اشاره کرد و گفت: در حالی که تحولات فنی گسترده انتخاب ها را برای زمان آگاهان افزایش می دهد، برای کسانی که با مشاهده این پیشرفت ها دچار حیرت می شوند، ایدئولوژی تسلیم و اجبار را موجب میشود، همچنین انقلاب دانایی برای کشورهای که اقتضائات را درک کرده اند، نظام تولید ناب را فراهم می آورد، اما در کشورهای در حال توسعه انفجار اطلاعات به انفجار خواستها و بحران مشروعیت و همبستگی می انجامد.
وی گفت: انسانها در انقلاب دانایی به انسانی ترین جای خود دست یافته اند.
وی در پایان به اهمیت سه توانایی برای مطالعات آینده شناختی تاکید کرد و آنها را چنین بر شمرد: نخست و مهمترین ویژگی امکان پیشگیری از آینده های محتمل الوقوع و نامطلوب است، دوم در نظر گرفتن عوامل برون زا که آمادگی های لازم را برای به حداقل رساندن آنها ایجاد کند و سوم مطالعاتی که امکان اعلام اراده برای ساختن آینده مطلوب را فراهم سازد. امروز باید از پتانسیل خارق العاده ای که از ثمرات انقلاب دانایی است در برابر گذشته بهره مند شویم.
نظر شما