به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله غلامعلی صفایی بوشهری صبح دوشنبه در آئین تجلیل از کتابداران و فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی استان بوشهر با قدرانی از تلاشهای مدیرکل کتابخانههای عمومی استان و فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی در توسعه فرهنگ مطالعه اظهار داشت: کتاب مقولهای بسیار باارزش است، آنقدر که اولین پدیدآورنده آن خداست و آخرین معجزه خداوند هم کتاب است. از اینرو کتاب مقدس و ارزشمند است.
کتاب پایه اصلی تمدن، پیشرفت و تعالی است
وی سپس ادامه داد: ما دو نوع خاطرهنگار داریم؛ یکی خاطرهنگار فیلم، عکس و صوت است که از ظاهر انسانها میماند و دیگری هم خاطرهنگار شخصیتهاست که کتاب است. در کتاب شخصیت انسان تجلی پیدا میکند، از اینرو بهترین پدیده برای مانایی و کشف انسان است.
آیتالله صفاییبوشهری بیان کرد: در تاریخ بشریت بسیار شخصیتهای بزرگی که در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و… ظهور کردند و به شخصیتهای مانایی تبدیل شدند، افرادی بودند که دارای تألیف بودند. از اینرو میتوان به جرئت گفت که تاریخ بشریت و تمدن با کتاب تشخص و تجلی پیدا کرده است. ازاین رو، به عقیده من، پایه اصلی تمدن، پیشرفت و تعالی کتاب است.
نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر تأکید کرد: در هر جغرافیایی که منظومه کتاب در آن رشد پیدا کرده، آن جامعه در معرض پیشرفت فوقالعاده قرار گرفته است. کتاب یک منظومه است، یک پدیده جهشی نیست. هر جا این منظومه دچار اشکالات اقماری شده، قطعاً تابش آثار آن نیز کم شده است.
وی گفت: آغازین عضو منظومه کتاب هم انسان است، چون این انسان است که کتاب مینویسد. بنابراین تألیف آن از انسانیت مؤلف و خوانشش هم نشان از انسان بودن مخاطب دارد. از اینرو، مبدأ و مقصد کتاب، انسان است و بههمین دلیل از مقولات انسانی بهشمار میرود.
امام جمعه بوشهر افزود: دومین قدم منظومه کتاب، سواد است. مؤلف مجموعهای از دانش را میآموزد، سپس آنها را طبقهبندی میکند و پیرامون موضوعی که میخواهد درباره آن بنویسد، به آنها نظام میدهد. سومین مرحله آن نیز ارائه داشتهها و دادهها به زبان قلم است. خیلی از افراد سواد دارند ولی دانش نوشتن را ندارند.
کتاب عصاره حیات مؤلف است
وی تأکید کرد: آنچه قلم مینویسد برخاسته از انسانیت، دانش و طبقهبندی آن، موضوعشناسی، شناخت گونههای تألیف کتاب است. به عبارت بهتر، کتاب عصاره حیات مؤلف و نتیجه تحقیقات و پژوهشهای چندین ساله اوست. از این رو کتاب مقدس است و از همین روست که بسیاری از بزرگان جلوی کتاب پا را دراز نمیکنند و در کتابخانه نمیخوابند.
آیتالله صفاییبوشهری گفت: مراحل بعدی منظومه کتاب، ویراست، چاپ، ارائه و نقد و بررسی آن است. تمام این مراحل در یک ویژگی مشترک هستند و آن هم تولید و ارائه آن برای خواندن است.
وی ادامه داد: اگر کتابی تولید شود ولی به مقصد (یعنی خوانده نشود) نرسد، گویی این مقوله عظیم دچار سقط پیش از تولد شده است. از اینرو کتابخانهها در این زمینه نقش مهمی دارند تا کتابی که تولید شده، خوانده شود.
در حوزه عمومیسازی تألیف مشکل اساسی داریم
امام جمعه بوشهر یادآور شد: در عرصه کتابخوانی نیاز به کار ویژه است. البته خوشحال هستم که هماکنون یک بیستم از جمعیت استان بوشهر عضو کتابخانههای عمومی هستند و ۵۰ درصد مردم این منطقه کتاب به امانت گرفتهاند. این نشان میدهد که بوشهر در حوزه کتابخوانی مسیر رو به رشدی را آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: آخرین کتابی که چاپ کردهام درباره دانشنامه کتاب بوشهر است که آثار ابننوح سیرافی (مؤلف قرن دوم هجری قمری) تا مؤلفان جدید استان بوشهر را دربرمیگیرد و مایه افتخار است که استان بوشهر، مؤلفانی دارد که آثار آنها امروزه بهعنوان کتاب مرجع در دانشگاههای داخل و خارج از کشور تدریس میشود.
آیتالله صفاییبوشهری ادامه داد: در استان بوشهر مؤلفی به نام شیخ حسین آلعصفور داریم که یک کتاب او چهل جلد دارد. خوشبختانه استان بوشهر از دیرباز در بحث تألیف منظومه کتاب تاریخ درخشانی دارد.
وی یادآور شد: اما الان در حوزه عمومیسازی تألیف مشکل اساسی داریم، بنابراین باید با فرهنگسازی در عرصه عمومی جوانان را به نوشتن و تألیف تشویق کنیم. باید به آنها اعتماد بهنفس بدهیم تا دانشاندوزی کنند؛ ولی لازم است که آثار آنها قبل از چاپ، در معرض نقد قرار بگیرند. همانکاری که خود من پیش از چاپ آثارم انجام میدهم و کارهایم را بعد از نظریهپردازی پژوهشگران منتشر میکنم. این به غنیسازی کتاب کمک بزرگی میکند. مؤلفان باید نقدپذیر باشند؛ چون نقد، نقدینگی شخصیت و دانش آنها را عیان میکند.
آیتالله صفاییبوشهری سپس با بیان خاطرهای از انتشار اولین کتابش که در سن ۲۱ سالگی درباره متدلوژی آموزشی به شیوه نوین بود، گفت: امروز ضروری است که جوانان را تشویق به نوشتن و دانشاندوزی کنیم، سپس در انتشار آثار از آنها حمایت کنیم. انتشار کتاب اول با کتابهای دیگر فرق دارد و حکم کارنامه پر از بیست کلاس اول را دارد که شوقآمیز است.
وی با بیان اینکه باید از چاپ و انتشار کتاب حمایت ویژه شود، افزود: متأسفانه در بحث سختافزاری ضعیف هستیم که باید آنها را برطرف کنیم. کتابخانههای ما اغلب فرسوده شدهاند و شمار کتابخانههای استان باید افزایش پیدا کنند. همچنین باید کتابخانههای تخصصی نظیر کتابخانه قرآن، تاریخ و … و موزه مؤلفان در استان ایجاد شود. باید به سمت ایجاد کتابخانههای استاندارد و خدمات کتابخوانی نوین برویم.
نظر شما