به گزارش خبرگزاری مهر، زیست شناسان دانشگاه دوک که نتایج تحقیقات خود را در مجله Genome Research منتشر کرده اند، اولین نقشه ژنهای نقش پذیر حاضر در ژنوم انسان را بدست آورده و نشان دادند که این ژن ها چهار برابر بیشتر از آن چیزی هستند که تاکنون تصور می شد.
در ژنتیک کلاسیک، دو نوع نسخه از یک ژن دریافت می شود که هر یک از این کپیها از یک والد به دست می آید. این دو نوع ژن در کنار هم یک ارگانیسم جدید را توسعه می دهند.
در ژنهای نقش پذیر، یکی از دو کپی توسط ساختارهای مولکولی خاموش که از پدر و یا مادر برانگیخته شده اند، قدرت خود را از دست می دهد.
اعتقاد بر این است که این فرایند "نقش پذیری" اطلاعات ژنتیکی در دوره شکل گیری سلول تخم یا اسپرماتوزوئید اتفاق می افتد و به این ترتیب تنها یک کپی از این ژنها فعال می شود.
به همین دلیل ژنهای نقش پذیر نسبت به فشارهای محیطی بسیار حساس هستند و اگر عملکرد تنها کپی این ژنها خراب شود و یا از بین برود، کپی دیگری برای جایگزینی آن وجود ندارد.
در این خصوص این دانشمندان اظهار داشتند: "مطمئن نیستیم که تمام این ژنها را شناسایی کرده باشیم، اما تصور می کنیم که بیشتر آنها را پیدا کرده ایم."
بسیاری از ژنهای تازه شناسایی شده در داخل مناطق ژنتیکی واقع شده اند که با توسعه بیماریهای مهمی چون سرطان، دیابت، اوتیسم و چاقی مفرط در ارتباط هستند.
به گفته این محققان، در حدود یک درصد از ژنوم انسان را ژن های نقش پذیر تشکیل می دهند، این درحالی است که تاکنون تصور می شد تعداد این ژن ها کمتر از 100باشد.
این محققان اکنون در حدود 156 ژن نقش پذیر جدید را شناسایی کرده اند که در میان آنها دو ژن در کروموزم 8 واقع شده است.
یکی از این دو ژن KCNK9 است که در مغز بسیار فعال است و با سرطان، آسیب دو قطبی و صرع ارتباط دارد. ژن دوم DLGAP2 است که می تواند به عنوان ژن پیش عامل سرطان پروستات معرفی شود.
نظر شما