خبرگزاری مهر، گروه استانها – بهرام قربانپور: صبح آفتابی یک روز زمستانی بود، سوار خودروی رضوانشهر شدم و مرکز استان را به سمت این شهر زیبای ساحلی ترک کردم، بعد از ساعتی به این شهر رسیدم، قرار است در این سفر خبری شما را با یک بانوی نمونه خوزستانی - گیلانی آشنا کنم، بانویی که یک تنه مدیریت اقتصاد و اشتغال یک منطقه را به دوش میکشد. بانوان غیرتمندی که در دیار رنج و برنج دوشادوش همسرانشان قصه عشق و دلدادگی را در سایه صبر، تلاش، جهد و جهاد معنا میکنند.
در دیار گیل و دیلم مادرانی را میشناسم که با دستهای پینه بسته، صورتهای چروکیده و قامتی خمیده فرزندانی را تربیت کردند و تحویل جامعه دادند که هر کدام از این فرزندان نامی جاودانه در آسمانها دارند و مایه فخر و مباهات انسانیت و بشریت هستند.
ایران و گیلان زادگاه مادرانی است که میرزا کوچک خانها، سیدیونس ها، بهجتها، سرداران، امیران و عارفان بزرگی را در دامن پاکشان پرورش دادند و هر چه از آنها بگوییم و بنویسم کم گفتیم و نگاشتیم.
بانوی مزرعه یک «فاطمه» است
به رضوانشهر برگردیم؛ باید از مرکز شهر به سمت روستای هاشم آباد هفت دغنان برویم جایی که یک بانو با مدیریت هوشمندانه و ظرافت زنانگی اش کاری کرده است «کارستان».
هاشم آباد هفت دغنان از توابع بخش مرکزی رضوانشهر که دارای سبقه تاریخی بوده و روایتهای زیادی از تاریخ و سرگذشت این روستا نقل میشود. شغل اصلی اهالی این سامان کشاورزی و دامپروری است اما به علت شرایط اقلیمی و آب و هوایی یکی از نقاط مستعد پرورش «گاومیش» به شمار میرود.
وارد روستا شدیم و پُرسان پُرسان خودمان را به مزرعه پرورش «گاومیش ها» رساندیم پیدا کردن این مزرعه معروف کار چندان سختی نبود و اکثر اهالی هاشم آباد هفت دغنان «فاطمه خانم» را به اسم میشناختند.
وارد مزرعه پرورش «گاومیش» شدیم با اینکه روستازاده هستیم و دیدن گاو و گوسفند برای ما عادی بود اما حضور در سرای گاومیشها برایمان تازگی داشت. هیکلهای وحشی، شاخهای کج و معوج و چشمانِ خوف انگیز فقط ظاهرشان است و باطنی آرام دارند.
محو گاومیشها بودیم که بانوی مزرعه به استقبالمان آمد و بخشهای مختلف دامداری را نشانمان داد، بانویی که نمونهای از بانوان تأثیرگذار و موفق ایران زمین است که توانسته با هوش، ذکاوت، تلاش و پشتکار فراوان و بهره گیری از دانش روز یک سنت فراموش شده را در روستای هاشم آباد هفت دغنان رضوانشهر احیا کند.
گیلان پرچم دار پرورش گاومیش اصلاح نژاد
«فاطمه دریساوی» بانوی موفق و کارآفرین خوزستانی که حالا خودش را یک «گیلانی» میداند در گفت وگو با خبرنگار مهر میگوید: از سال ۱۳۸۳ بعد از مهاجرت معکوس شهر به روستا در روستای همسرم (هاشم آباد هفت دغنان) اقدام به پرورش «گاومیش» کردیم و حرفه آبا و اجدادی همسرم را با ۳ رأس گاومیش شروع کردیم و وارد دنیای بزرگ گاومیش داری شدیم.
وی که هم اکنون مدیرعامل اتحادیه گاومیش داران گیلان و پرورش دهنده گاومیش اصلاح نژاد نیز است، افزود: اگرچه همه خوزستان را قطب پرورش گاومیش ایران میدانند اما بدون شک گیلان پرچم دار پرورش گاومیش اصلاح نژاد در کشور است و این کار به صورت آزمایشی برای اولین بار در روستای هاشم آباد هفت دغنان رضوانشهر کلید خورد.
این بانوی کارآفرین با بیان اینکه پرورش گاومیش اصلاح نژاد موجب تحول این صنعت در ایران و گیلان شد، گفت: همه گاومیش داران شرق گیلان تحت پوشش مجموعه پرورش گاومیش اصلاح نژاد هاشم آباد هفت دغنان رضوانشهر فعالیت میکنند.
دریساوی با بیان اینکه پرورش گاومیش اصلاح نژاد سودده است، اضافه کرد: مقرون به صرفه بودن پرورش گاومیش اصلاح نژاد موجب رغبت گاومیش داران گیلانی برای تغییر سبک پرورش گاومیش در استان شد.
وی با بیان اینکه زیرساخت پرورش گاومیش در گیلان فراهم نیست، افزود: ضعف زیرساختهای پرورش گاومیش به شیوه صنعتی و نیمه صنعتی بزرگترین چالش این حوزه است و سبب شده تا گاومیش داران استان به روش سنتی ادامه فعالیت دهند.
مدیرعامل اتحادیه گاومیش داران گیلان با اشاره به ظرفیتها و قابلیتهای زیست بومی استان در پرورش گاومیش به روش سنتی اضافه کرد: وجود مزارع، شالیزارها، تالابها، مردابها، مراتع و قرق های گوناگون در گیلان بستر مناسبی برای پرورش گاومیش به روش سنتی فراهم کرده است.
دریساوی با بیان اینکه گاومیشها به محیط تالابی، باتلاق و مناطق آبی عادت دارند، گفت: پرورش گاومیش اصلاح نژاد محدودیتها را برداشته و میتوان با تعریف مه پاش، دوشها و حوضچههای نیمه طبیعی این مسائل را حل کرد.
وی با تاکید بر لزوم فراهم سازی زیرساختهای پرورش گاومیش به روش صنعتی افزود: قابلیتهای گیلان در حوزه پرورش گاومیش بویژه اصلاح نژاد کم نظیر است.
بار مسائل اقتصادی روستاها بر دوش بانوان
این بانوی کارآفرین با بیان اینکه زنان در روستاها بار اصلی مسائل اقتصادی را بر دوش می کشند، گفت: با توجه به عدم فراهم سازی صنایع تبدیلی فراوردههای لبنی در روستاها بویژه در هاشم آباد هفت دغنان رضوانشهر بار اصلی فرآوری شیر به فرآوردههای لبنی بر عهده بانوان روستایی است و از این رو نقش بانوان در اقتصاد روستا کم نظیر است.
دریساوی با اشاره به رموز موفقیت در حوزه کارآفرینی و اشتغال بیان کرد: حمایتهای همه جانبه همسرم یکی از مهمترین رموز موفقیت بنده در کارها بوده است که بی نهایت قدردان محبتهایش هستم.
وی داشتن پشتکار، علاقه و انگیزه را از دیگر رموز موفقیت برشمرد و افزود: بدون تلاش، عشق و علاقه بکارگیری از دانش روز موفقیت در هیچ کاری ممکن نیست.
این بانوی کارآفرین با بیان اینکه ارزش آفرینی در یک موضوع خاص بسیار اهمیت دارد، گفت: تبدیل کردن سوژه «گاومیش داری» به یک ارزش اشتغال زا و اقتصاد آفرین آن هم در محیط روستایی کار بسیار ارزشمندی است.
دریساوی با اشاره به سهم اشتغال زایی در بخش گاومیش داری اضافه کرد: در اتحادیه گاومیش داران گیلان در حال حاضر به صورت مستقیم ۵ نفر مشغول به فعالیت هستند و در مجموعه دامداری و کارگاههای فرآوردههای لبنی هم ۵ نفر فعالیت میکنند.
وی با اشاره به نقش بازار رسانی اتحادیه گاومیش داران افزود: این مجموعه تأمین کننده شیر و مواد اولیه فروشگاههای لبنی استان است.
گیلان صاحب بانک ژن گاومیش اصلاح نژاد است
مدیرعامل اتحادیه گاومیش داران گیلان به تشریح سازوکارهای توسعه شغلی و درآمد پایدار پرداخت و بیان کرد: تعریف زنجیره ارزش لازمه توسعه رسانی چرخه تولید است.
دریساوی با بیان اینکه گیلان صاحب بانک ژن گاومیش اصلاح نژاد کشور است، گفت: گیلان تأمین کننده زاد گوسالههای نر برای تکثیر گاومیش در کشور است و در گذشته این نیاز مهم با خروج ارز فراوان از کشورهای خارجی از جمله ایتالیا تأمین میشد.
وی با تاکید بر لزوم برند سازی محصولات لبنی گاومیش در گیلان افزود: اقدامات خوبی در حوزه برند سازی محصولات لبنی و گوشتی گاومیش صورت گرفته و در حال پیگیری است.
مدیرعامل اتحادیه گاومیش داران گیلان با اشاره به تسهیل گری دولت سیزدهم در حوزه ارائه مجوزهای کسب و کار بیان کرد: ارائه مجوز از درگاه ملی کسب و کار اقدام مؤثر دولت سیزدهم در حوزه چابک سازی اشتغال بوده است.
دریساوی با بیان اینکه بانوان گیلانی در تولید و پیشبرد کسب و کار توانمند هستند، گفت: مشکل اصلی بانوان در کسب و کار برندیگ، بسته بندی و توزیع محصولات است.
وی با بیان اینکه نداشتن مکانی برای عرضه محصولات یکی از بزرگترین چالش بانوان در حوزه کسب و کار است، افزود: بانوان کارآفرین گیلانی هیچ جایگاهی برای فروش و عرصه محصولات و تولیدات خود ندارند و این مساله موجب دلسردی آنها میشود.
با ۵ میلیون شروع کردیم
این بانوی کارآفرین با اشاره به گردشگر پذیر بودن گیلان بیان کرد: بسیاری از گردشگران در کنار دیدن زیباییهای گیلان شیفته غذاها و خوراکیهای دست ساز و بومی گیلان هستند و محصولاتی از قبیل شیرینی جات، ترشی جات، صنایع دستی و لباسهای محلی گیلان مخاطبان خاصی دارد.
دریساوی با اشاره به پیش نیازهای انجام یک کسب و کار اضافه کرد: مباحث مالی اصلی ترین شرط برای شروع یک کسب و کار نیست اما از درجه اهمیت بالایی برخوردار است که البته دولت برای کسب و کارهای خرد منابع و تسهیلات اعتباری در نظر گرفته است.
وی معتقد است؛ در کنار تأمین منابع مالی برای شروع یک کسب و کار داشتن «بوم» کسب و کار از اهمیت ویژه برخوردار است.
این بانوی کارآفرین که فعالیتش را با ۵ میلیون تومان شروع کرده است، میگوید: با مدیریت منابع، فرصت سازی از موقعیتها، تلاش و پشت کار فراوان و همچنین بازار شناسی و بازاریابی درست و علمی پایه کردن کسب و کار به «بانک ژن» کشور تبدیل شدیم.
دریساوی با بیان اینکه تأمین مواد اولیه دغدغه همه تولیدکنندگان است، گفت: با توجه به حذف ارز ترجیحی در تأمین نهادههای دامی با مشکل روبرو هستیم و بخشی از درآمد ما برای تأمین مواد اولیه صرف میشود البته این را هم بگویم بخشی از مواد اولیه از جمله علوفه در گیلان تأمین میشود.
وی با بیان اینکه یارانه باید در ابتدای زنجیره تولید قرار گیرد، افزود: با قرارگیری یارانه در ابتدای زنجیره تولید بخشی از هزینههای دامدار کاهش پیدا کرده و در نتیجه قیمت محصولات به تعادل میرسد.
قوانین دست و پاگیر را حذف کنید
مدیرعامل اتحادیه گاومیش داران گیلان با بیان اینکه بازار فروش محصولات گاومیش پر رونق است، گفت: شیر گاومیش به جهت طبع گرم، طعم و مزه لذیذ و خاصیتهای فراوانی که دارد مشتری پسند تر است و از این رو مورد استقبال ویژه مردم قرار میگیرد.
دریساوی با اشاره به اینکه تأمین کننده بخشی از شیر گاومیش استانهای کشور هستیم، اضافه کرد: شیر گاومیش گیلان به استانهای اصفهان، البرز، تهران، سمنان و شهرهای شاهرود و زنجان صادر میشود.
وی با بیان اینکه هم جواری گیلان با همسایگان خزر میتواند به رونق اقتصادی استان بیانجامد، افزود: این قابلیت در گیلان وجود دارد که یکی از صادرکنندگان گوشت و فرآوردههای لبنی گاومیش به کشورهای حاشیه خزر باشد اما به شرط آنکه مسؤولان به جای سنگ اندازی مسیر را برای دامداران جهت توسعه دامداری تسهیل ببخشند.
این بانوی کارآفرین با بیان اینکه طرح هادی روستایی یک چالش بزرگ برای روستاییان شده است، گفت: اجرای طرح هادی روستایی باید گره از مشکلات روستاییان باز کند و امورات زندگی روستایی را تسهیل کند اما امروزه به یک چالش بزرگ برای مناطق روستایی تبدیل شده است.
دریساوی با اشاره به زیست بوم گیلان، کمبود زمین و نزدیکی خانههای روستایی در این استان بیان کرد: برخی قوانین دست و پاگیر توسعه فعالیتهای دامداری را در مناطق روستایی گیلان متوقف کرده که نیاز است نسبت به این تصمیمات بازنگری صورت گیرد.
«فاطمه دریساوی» بانوی خوش ذوق، توانمند و کارآفرین خوزستانی مقیم گیلان یک قطره از دریای گوهربار بانوان این مرز و بوم است که در کنار ایفای نقش دختری، همسری و مادری با مدیریت ریز بینانه، هوشمندانه و تیزهوشانه خویش راهبر اقتصادی یک خانواده، روستا، منطقه و جامعه هستند.
نظر شما