به گزارش خبرگزاری مهر، تیم تحقیقاتی "پیتر ریدن" از موسسه تکنولوژی ماساچوست (ام آی تی) که نتایج تحقیقات خود را مجله ساینس اکسپرس منتشر کرده اند، بررسیهایی را روی مکانیزم ترمیم کرم پهن "اشمیتئا مدیترانه ای" انجام داده و ژنی را کشف کردند که در این ترمیم تعیین قطبیت "سر" و "دم" را تنظیم می کند.
این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: "تکامل برای این کرم ها مکانیزمهایی را انتخاب می کند که این ارگانیسم به کمک آن می تواند به طرز شگفت انگیزی خود را ترمیم و بازسازی کند."
این محققان با استفاده از تکنیکی که "تداخل RNA" (RNAi) نامیده می شود، نقشه ای از ژنهای این حیوان را بدست آوردند که در توسعه کرم پهن دخالت دارند و با کمک این نقشه مکانیزمهایی را شناسایی کردند که فرایند تولید دم و یا سر را در مدت ترمیم و بازسازی کنترل می کنند.
پیتر ریدن در این باره توضیح داد: "ما کشف کردیم که بازدارندگی از عملکرد ژنی با عنوان Smed-beta-catenin-1 سبب می شود که حیوان سر خود را به جای دم و در طرف مخالف ترمیم کند. در این آزمایش مشاهده شد که حیوان به جای اینکه دم داشته باشد، دو سر دارد."
ژن Smed-beta-catenin-1 اولین ژنی است که برای ترمیم قطبی شده کرم پهن شناسایی شده است.
به گفته این دانشمندان تاکنون ژنهای زیادی در ارگانیسمهای مختلف از توتیای دریایی تا انسان شناسایی شده اند که عملکردی شبیه به Smed-beta-catenin-1 دارند.
پروتئینهای "بتا- کاتنین" مولکولهایی هستند که در سلولهای "سیتوپلاسم" مستقر هستند و نقش مهمی در فعال کردن ژنهای توسعه ای ایفا می کنند.
در حقیقت این پروتئینها هنگامی که سلول در معرض یک پروتئین ناشناخته در خانواده ژنهای Wnt قرار می گیرد، ژنهای توسعه ای را فعال می کنند.
این محققان با بررسی بیان ژنهای Wnt در طی ترمیم کشف کردند که عضوهای مختلف خانواده این ژن در مکان های مختلف محور سرتاسری سر تا دم کرم پهن فعال می شوند.
این نتایج نشان می دهد که ژن Smed-beta-catenin-1 می تواند توسط بیان تنظیم شده ژنهای Wnt در دم فعال و در سر مسدود شود و به این ترتیب در ترمیم سر و دم قطبیت منظمی ایجاد کند.
این دانشمندان امیدوارند با کشف این مکانیزم و ژن به درک بهتر فرایندهای ترمیم کمک کنند.
نظر شما