استان: آذربایجان غربی
حوزه انتخابیه: ارومیه
شعار انتخاباتی: سیدی برای آذربایجان
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
سیدسلمان ذاکر یکی از داوطلبین نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه ارومیه است، که در زیر رزومه کوتاهی از وی و پاسخهایش به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
رزومه: نماینده مردم ارومیه در دورههای هشتم و یازدهم، قاضی ناظر زندان مرکزی ارومیه، قاضی سازمان بازرسی کل کشور
سوالات کشوری:
مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
تعیین مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی موضوعی چند وجهز بوده و امری پیچیده است. عملکرد مجلس باید از ابعاد مختلف بررسی و سپس آسیب شناسی کرد.
متناسب نبودن قوانین با نیازهای جامعه، طولانی بودن مدت زمان قانون گذاری، همراهی نمایندگان ملت با دولت و نادیده گرفتن بحث نظارت به معنای واقعی، شفاف نبودن تصمیم گیری و عملکرد مجلس، جناح بندی مجلس و پایین بودن اعتماد عمومی از جمله آسیبهای کارکردی مجلس است.
مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
توجه ویژه به تخصص نمایندگان مجلس، اصلاح قوانین و آئیننامه های داخلی مجلس، وابسته نبودن نمایندگان به منابع قدرت، شفافیت در عملکرد و ایجاد ارتباط مؤثر با فعالان و نخبگان در حوزههای مختلف میتواند نقش مجلس را در این زمینه تقویت کند.
تا زمانی که مردم، نمایندههای دغدغه مند انتخاب کنند، مجلس نیز میتواند نقش نظارتی خود را به درستی ایفا کند ولی زمانی که نماینده وابسته به منابع قدرت باشد، بدون شک در بحث نظارتی نیز ضعیف عمل خواهد کرد.
نمایندگان چرا نباید اسیر تجمل گرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
نمایندهای که درگیر تجملات و کاخ نشینی شده است نمیتواند کارگران و مردمی را که در مناطق محروم شهر زندگی میکنند را درک کند، در حالی که بنا به وضعیت اقتصادی کشور در حالی که معیشت مردم دچار مشکل شده است هیچ مسئولی حق ندارد سمت تجمل گرایی برود و ضرورت دارد مردم نیز مطالبهگر شده و قانون "از کجا آوردی" را در مورد تمام مسئولان مورد توجه قرار دهند.
علاوه بر این، تجمل گرایی با اصل انقلاب در تضاد است و نمایندهای که تجمل گرایی را در پیش بگیرد نمیتواند از حق مردم دفاع کند.
من افتخار میکنم که سالهای سال دفترم محل رفت و آمد اقشار محروم جامعه بوده و برای رفع مشکلات این قشر همواره در تلاش بودم.
همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلی گاه این همراهی و همکاری چیست؟
همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا زمینه ساز تسریع در قانونگذاری شده و مشکلات و چالشها نیز به خوبی احصا و مورد بررسی قرار میگیرد و نتیجه خوبی نیز از این همراهی حاصل میشود.
علاوه بر این، امکانات کشور در اختیار عده خاصی قرار نمیگیرد و تمام قوا میتوانند با بهره گیری از امکانات، زمینه خدمات رسانی بیشتر را به مردم فراهم میکند.
وحدت و انسجام ملی یکی دیگر از ثمرات همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا خواهد بود و در سایه همین اتحاد، جلو سو استفاده دشمن نیز گرفته میشود.
مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
کاهش سطح اعتماد عمومی، تنش و نارضایتی، نتیجه بی توجهی نمایندگان به خواسته شهروندان است و زمانی که مردم ببینند نمایندگان به وظایف خود عمل نمیکنند میزان مشارکت آنها نیز در امورات مختلف کاهش مییابد و به مرور زمان، بدبینی و خشم در سطوح مختلف جامعه ایجاد خواهد شد.
تنش اجتماعی و کاهش تاب آوری مردم در قبال مسائل اجتماعی و سیاسی نیز میتواند نتیجه بی توجهی نمایندگان به مطالبات مردم باشد که این امر سبب میشود در طولانی مدت زمینه ساز قهر، عدم مشارکت و انفعال مردم در مسائل اجتماعی و سیاسی میشود.اعتماد خود را به آنها از دست میدهند. این بی اعتمادی میتواند منجر به کاهش مشارکت در انتخابات و سایر فعالیتهای مدنی شود.
مردمی بودن یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوا م زدگی و طرح شعارهای غیر واقع بینانه اسیر شود؟
منزوی نبودن نمایندگان، حضور مستمر در مجامع مختلف، توجه به خواستههای به حق شهروندان و باز بودن درب دفاتر نمایندگان مجلس به روی مردم زمینه ایجاد ارتباط مؤثر بین مردم و نمایندکان را فراهم میکند.
طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مورد توجه قرار بگیرد؟
مجلس قوه قانونگذار است و متعلق به همه مردم است باید به همه استانها با یک نگاه توسعهای نگاه کرد و در تصویب بودجه و طرحها همه استانها را به همراه ظرفیت و پتانسیل مدنظر قرار داد.
سوالات استانی:
عدم توسعه و تقویت بازارچههای مرزی یکی از مسائل استان است. برای بهره برداری بیشتر از ظرفیت این بازارچهها چه تدبیری دارید؟ با توجه به اینکه رونق این بازارچهها علاوه بر توسعه صادرات، میتواند به حل معضل بیکاری نیز کمک کند.
عدم توسعه و تقویت بازارچههای مرزی یکی از مسائل استان است. برای بهره برداری بیشتر از ظرفیت این بازارچهها چه تدبیری دارید؟ با توجه به اینکه رونق این بازارچهها علاوه بر توسعه صادرات، میتواند به حل معضل بیکاری نیز کمک کند.
با توجه به موقعیت جغرافیایی آذربایجان غربی، تقویت بازارچههای مرزی این استان یکی از موضوعات مهم و مورد تاکید بنده در دورههای قبل بود و در این دوره از مجلس نیز تمام تلاش خود را برای تقویت بازارچههای مرزی به کار میگیرم همانطور که مستحضر هستید با تلاشهای من گمرک سرو به دستگاه ایکس ری تجهیز شد، علاوه بر این، با تلاشهایی که انجام دادم توانستم ارومیه را به عنوان منطقه ویژه اقتصادی به تصویب برسانم.
همانطور که اطلاع دارید آذربایجان غربی یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی است که صادرات این محصولات کشاورزی میتواند وضعیت اقتصادی استان را بهبود بخشد، (نزدیک ۴۰ درصد است اشتغال استان را کشاورزی به خود اختصاص داده است) ولی مشکل اساسی که در این زمینه داریم سنتی بودن مراحل مختلف تولید محصولات کشاورزی است که بنا به دلایل مختلف کشاورزان تمایلی به سمت شیوههای مدرن برای تولیدات محصولات کشاورزی ندارند که بهبود این وضعیت تلاش هرچه بیشتر سازمان جهاد کشاورزی را میطلبد. سالهای متمادی برای بهبود وضعیت سیب استان تلاش کرده توانستهام در راستای بهبود معیشت باغداران از انباشت سیب کنار جادهها جلوگیری کرده و دولت را موظف به خرید تضمینی کنم که در این راستا دولت قیمت گذاری سیب را به استان تفویض اختیار کرده است
به نظر شما، فرآوری تولیدات معادن و جلوگیری از خام فروشی در این عرصه چگونه صورت میگیرد؟
آذربایجان غربی تولید کننده ۹۵ درصد طلای کشور است ولی اینکه این استان به عنوان استان محروم شناخته شود، نمیپسندم چرا که معادن از ظرفیتهای مهم اقتصادی این استان هستند که در صورت بهرهبرداری اصولی از این معادن میتوان علاوه بر بهبود اقتصادی استان، زمینه اشتغال جوانان را نیز فراهم آورد که در این راستا طی ادوار گذشته توانستیم جلوی واگذاریهای فامیلی را بگیریم و معادن را به دست متخصصان آن بسپاریم
خام فروشی مواد معدنی در استان مشکل جدی بخش معدن بود که با راهاندازی واحدهای فرآوری در جنوب شمال و مرکز استان توانستیم جلوی بخشی از خام فروشیها را بگیریم که بر اساس برنامهای که برای دور بعدی مجلس دارم بنا داریم در راستای جذب هرچه بیشتر سرمایه گذار برای احداث واحدهای فراوری اقدام کنیم.
قدمت بالای ساختمان مدارس، یکی از مسائل آذربایجان غربی است. به نظر شما برای نوسازی ابنیه آموزشی استان چه تدابیری باید اندیشیده شود؟
قدمت بالای ساختمان مدارس، یکی از مسائل آذربایجان غربی است. به نظر شما برای نوسازی ابنیه آموزشی استان چه تدابیری باید اندیشیده شود؟
عمر برخی از مدارس استان به بیش از ۴۰ سال میرسد ولی درگیر شدن آموزش و پرورش به مباحث سیاسی سبب شده تا از نوسازی مدارس غفلت شود که برای جبران عقب ماندگیهای دوران گذشته با رایزنی با خیرین مدرسه ساز بخشی از مدارس نوسازی شده به ویژه در روستاها مدارس کانکسی جمع آوری شده و برای جذب اعتبار ویژه چندین مرتبه وزیر آموزش و پرورش را به استان کشاندیم و این تلاشها در دور دوازدهم مجلس نیز ادامه خواهد داشت.
نظر شما