ماحصل نشست سه ساعته گروه ورزشی خبرگزاری مهر با رئیس فدراسیون والیبال یافتن پاسخ سوالات بسیاری بود که از تیم ملی و سرمربی آن شروع شد و تا آمال و آرزوهای محمد رضاداورزنی ادامه داشت. هرچند که در این بین برخی پرسش ها به صورت نامحسوس بی پاسخ ماند. گفتگوی مهر با شخص اول والیبال ایران را در زیر می خوانید:
* خبرگزاری مهر : گائیچ پس از پایان اردوی دوم تیم ملی به کشورش بازگشت تا به هنگام برپایی اردوی سوم مجددا به ایران سفر کند. رفت و آمدهای زوران به این شکل تا چه زمانی ادامه دارد؟
- محمدرضا داورزنی: تا وقتی که بازیکنان فاقد مشغله باشگاهی شوند مجبورهستیم اردوهای خود را به صورت ماهیانه و به شکل کوتاه مدت تشکیل دهیم. اردوی بعدی هم آخرین اردوی مقطعی است و بعد از آن تا فروردین ماه اردو نداریم. با ین حساب گائیچ هم باید در راه ایران و روسیه باشد.
* چه لزومی دارد سرمربی تیم ملی دو شغله باشد و همزمان در تیم ملی ما و تیم باشگاهی روسیه فعالیت داشته باشد؟
- این توافقی است که درحین امضای قرارداد به آن رسیدیم. ضمن اینکه بسیاری از مربیان روز اروپا به همین شکل کار می کنند. سرمربی تیم ملی مجارستان در کادر فنی فنرباغچه ترکیه هم کار می کند. سرمربی تیم ملی لهستان هم در یکی از تیم های باشگاهی آرژانتین مشغول به کار است. این دو مربی فعالیت ملی و باشگاهی خود را به طور همزمان اداره می کنند.
* اما با توجه به اینکه والیبال ما رقابت های مهم انتخابی المپیک را در پیش دارد نیاز به یک مربی تمام وقت بیشتر احساس می شد؟
- والیبال ما در اولین گام نیازمند یک مربی درجه یک جهانی بود تا به واسطه آن بتواند خود را به تدریج با والیبال دنیا هماهنگ کند. کارنامه زوران هم ثابت می کند وی یکی از پنج مربی طراز اول دنیاست. چنین مربیانی هرگز حاضر به قطع همکاری خود با والیبال روز اروپا و به ویژه لیگ های معتبر این قاره نیستند. ما نمی توانستیم برای یک مربی در چنین سطحی شرط و شروط بگذاریم. حتی حاضر شدیم شرط و شروط وی را بپذیریم. چون حضور زوران به والیبال ما اعتبار می بخشد.
* در مورد سابقه زوران گائیچ و افتخاراتی که به دست آورده بحثی نیست. اما در شرایطی که وی در ایران حضور ندارد چگونه می تواند در انتخاب اعضای تیم ملی تاثیر مثبت خود را نشان دهد؟
- حضور سرمربی تیم ملی در طول رقابت های لیگ به منظور دیدن تک تک بازی ها و ارزیابی وضعیت بازیکنان خوب است اما اصلا ضروری به نظر نمی رسد. پروسه گزینش نفرات تیم ملی نباید هفتگی صورت گیرد. بازی های هفتگی ملاک ما برای انتخاب اعضای تیم ملی نیست. چون بازیکنان نوسانات زیادی در طول دیدارهای باشگاهی دارند. نفراتی که سیر نرمالی را طی می کنند و می توانند نظر مربی را جلب کنند رفته رفته شاخص و انگشت نما می شوند که البته در این بین رسانه ها و کارشناسان هم نقش زیادی دارند.
* ولی ظاهرا در حال حاضر بسیاری از کارشناسان والیبال با روند کار فدراسیون و زوران گائیچ در رابطه با برنامه ها و انتخاب بازیکنان تیم ملی مخالف هستند؟
- هدف اصلی فدراسیون والیبال از انعقاد قرار داد با این مربی صربستانی موفقیت در مسابقات آسیایی گوانگجو چین است. در حالی که متاسفانه برخی از دوستان کارشناس در این مقطع زمانی جواز المپیک را از ما می خواهند و معتقدند اگر از بازیکنانی که الان خارج از لیست تیم ملی هستند استفاده کنیم می توانیم به این هدف برسیم.
* به طور حتم این کارشناسان بر اساس تجربه چندین و چند ساله خود اظهارنظر می کنند. شاید هم حق با آنها باشد؟
- نظر آنها در مورد توانایی های بازیکنان خارج از لیست درست است. اما هر تصمیمی باید برمبنای یک هدف اتخاذ شود. باید بدانیم روی چه نیرویی سرمایه گذاری می کنیم. انتخاب بازیکن باید بر اساس معیار درست صورت گیرد نه اینکه سلیقه ای عمل کنیم. امثال بهنام محمودی، محمد ترکاشوند، امیرحسینی، محمد سلیمانی و ... سرمایه های والیبال ما هستند اما با توجه به سن و سالی که دارند نمی توانند در برنامه های ما برای چهارسال آینده جایی داشته باشند.
* با این حال در بین نفراتی که به تیم ملی دعوت شده اند هستند بازیکنانی که سن و سال نزدیک و یا مساوی با این افراد دارند؟
- در هر پستی بهترین ها را البته با در نظرگرفتن هدفی که داریم انتخاب کردیم. برای برخی پست ها مجبور هستیم فاکتور جوانگرایی را نادیده بگیریم چون بهتر از آنها را نداریم. در کل روی 8 نفر از بازیکنان مشکلی نداریم. در مورد سایر اعضا هم به محض اینکه بازیکنی با قابلیت های لازم پیدا کنیم عمل جایگزینی انجام می شود.
* اگرهدف شما برای 4 سال آینده است چرا از ابتدای کار اعضای تیم های ملی نوجوانان و جوانان را که اتفاقا در رقابت های جهانی و آسیایی مقام های ارزنده ای را کسب کردند استفاده نشد؟
- زمانی که ما اردوی تیم ملی را برای مسابقات قهرمانی آسیا در اندونزی شروع کردیم، نوجوانان و جوانان هریک درگیر اردوی تدارکاتی تیمشان بودند. ضمن اینکه در دو اردوی مقطعی گذشته آرش کشاورزی، عبدالرضا علیزاده ، منصور زادون و محمد موسوی عراقی که عضو تیم جوانان هستند به همراه دو نفر از بازیکنان تیم نوجوانان حضور داشتند.
* در هر حال می توانستید شرایطی فراهم کنید که فقط اعضای تیم نوجوانان و جوانان به اردوهای مقطعی دعوت شوند؟
- درخشش در رده های پایه حکم موفقیت در رده بزرگسالان را ندارد. همان طور که بسیاری از بازیکنان که در عرصه باشگاهی موفق هستند در بازی های ملی تنها 30 درصد توانایی های خود را نشان می دهند. بسیاری از بازیکنان نمی توانند برای هر رده و تیمی موفق باشند.
* با این اوصاف انتخاب اعضای تیم ملی بر چه مبنایی صورت می گیرد؟
- شایسته سالاری با لحاظ کردن فاکتور جوانگرایی مبنای کار مربیان برای انتخاب بازیکنان است. همچنین نفراتی شانس حضور در تیم ملی را دارند که بیش از تکنیک فردی در عملکرد تیمی خوش نام باشند. بازیکنی می تواند جذب تیم ملی شود که امکان استفاده از او در تمام نقاط زمین در مواقع نیاز وجود داشته باشد. برخی از نامدارانی که الان در ترکیب تیم ملی نیستند فقط در یک پست مهارت دارند در حالیکه والیبال امروز این امر را قبول ندارد.
* درشرایطی که زوران گائیچ از ایران دور است چگونه ازنظرات وی به عنوان سرمربی برای اعمال چنین فاکتورهایی جهت معرفی اردونشینان استفاده می شود؟
- مصطفی کارخانه و ست کوویچ که به عنوان همکاران وی در تیم های جوانان و نوجوانان مشغول هستند به همراه حسین معدنی که حکم دستیار وی را دارد در تعامل و ارتباط پیوسته با سرمربی تیم ملی هستند. همچنین مدتی است که فیلم تمام بازی های لیگ ضبط می شود تاجهت آنالیز در اختیار زوران قرار گیرد.
* اما شما در ابتدای مصاحبه اعلام کردید که بازی های هفتگی ملاک انتخاب بازیکن نیست. پس چه لزومی به آنالیز رقابت های باشگاهی است؟
- تداوم مسابقات باشگاهی و به خصوص لیگ برتر نیاز است تا از این طریق کمبودها را تغذیه کنیم نه اینکه صحنه ای برای معرفی بازیکن جدید در پایان هر هفته باشد.
* با این شرایط حداکثر تا چه زمانی کار تست و گزینش بازیکنان ادامه دارد؟
- چارچوب و استخوان بندی کلی تیم شناخته شده است. اما دراین میان پدیده ها را فراموش نمی کنیم. البته به شرطی که تکنیک و خلاقیت آنها در خدمت تیم باشد. ضمن اینکه بازیکنان نباید از حضور در اردوهای تیم ملی احساس امنیت کنند. زیرا بازیکنان توانایی هستند که در اثر کوچکترین لغزشی به عنوان یار جایگزین آنها معرفی می شوند.
* اعضای کادر فنی اسکلت اصلی تیم را شناخته اند؟
- ما به دنبال اسکلت سازی در تیم نیستیم. یکی از ایرادهای وارده به تیم ملی طی سال های اخیر این بود که 6 بازیکن به عنوان نفرات اصلی و همیشگی شناخته شده بودند. در حالیکه 12 بازیکن نهایی و آنهایی که در یک پست کار می کنند نباید تفاوت زیادی با هم داشته باشند.
* با تمام این اوضاع و احوال آینده نزدیک والیبال ایران را چطور می بینید؟ چقدر به المپیکی شدن مطمئن هستید؟
- با شرایط فعلی احتمال راه یابی ایران به المپیک تنها 40 درصد است.
* پس چه لزومی دارد که در این رقابت ها شرکت کنیم؟
- یک مربی در شرایط زوران گائیچ برای دفاع از اعتبار خودش هم که شده تلاش می کند تا تیمش در مسابقات انتخابی المپیک بهترین نتیجه ممکن را بگیرد. ضمن اینکه هدف نهایی ما مسابقات آسیایی گوانگجو است و در این فاصله از هر میدانی برای افزایش بار فنی خود بهره می بریم.
* با این روند احتمال موفقیت ایران در چهار سال آینده چقدر است؟
بدون شک در سال 2009 ایران حرف اول را در والیبال آسیا می زند و مطمئن باشید ما در این سال قهرمان خواهیم شد.
* یعنی از تیم هایی مثل کره و ژاپن پیشی می گیریم؟
- کره و ژاپن تاکنون به خاطر ضعف خود ما به این جایگاه در آسیا رسیده اند و گرنه والیبال آنها در دنیا اصلا مطرح نیست. ما مستحق قرارگرفتن در جمع بهترین ها هستیم. اصلابه همین دلیل مربی جذب کردیم که درحد و اندازه های والیبال ما باشد و بتواند نظارت شایسته ای بر والیبال کشومان داشته باشد.
* یعنی طبق این نظارت عملکرد زوران از هر جهت صحیح و اصولی است؟
- چشم بسته از گائیچ دفاع نمی کنم چون اعتبار خود را به خطر می اندازم. من گائیچ را با شعار انتخاب نکردم. ملاک گزینش وی عملکرد و کارنامه او بود. هر چند که زوران تمایل زیادی برای کار در ایران نداشت اما چون مطمئن بودم که با او موفق خواهیم بود تمام شرایط را برای حضورش فراهم کردم.
* با این اوصاف مبلغ قرارداد وی باید زیاد باشد. در این مورد توضیح می دهید؟
- گائیچ سالانه 220 هزار دلار دریافت می کند. 50 درصد این مبلغ در ابتدای کار پرداخت شد و 50 درصد باقی مانده هم به صورت دو ماه یک بار پرداخت می شود.
* این مبلغ از طرف کمیته ملی پرداخت می شود؟
- قرارداد زوران گائیچ با فدراسیون والیبال است و کمیته ملی المپیک در پرداخت حقوق وی نقشی ندارد. البته برای پرداخت این مبلغ از بودجه سنواتی فدراسیون هم استفاده نمی شود.
* کاش با این هزینه مربی استخدام می شد که حضور دائم در ایران داشته باشد. همانطور که ”رایکو ترومن“ سرمربی تیم ملی بسکتبال زندگی خود را با بسکتبال ایران می گذراند؟
- هر رشته شرایط خاص خود را دارد. در بسکتبال تیم قهرمان آسیا مجوز حضور در المپیک را به دست می آورد در حالیکه در والیبال 4 تیم برتر قاره برای المپیکی شدن باید در رقابت های گزینشی شرکت کنند. ما در والیبال به دنبال جهانی شدن هستیم. برای این کار ابزای لازم است و زوران یکی از این ابزار است.
* آیا سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک هم نظارتی بر کار زوران دارند؟
- بله، نماینده کمیته ملی المپیک مدام وضعیت تیم ملی و سرمربی را بررسی کرده و گزارش های حاصله را به مسئولان ارائه می کند. به هر حال عملکرد مربیان خارجی برای مسئولان هم اهمیت خاص خود را دارد.
محمدرضا داورزنی در گفتگوی تحلیلی خود با خبرگزاری مهر علاوه بر تیم ملی بزرگسالان و سرمربی صربستانی این تیم ابهامات موجود در خصوص بسیاری از مسائل دیگر را هم را تا حدی برطرف کرد.
یکی از این ابهامات مربوط به ست کوویچ سرمربی تیم ملی نوجوانان بود که چند روزی است کار خود را با این تیم برای شرکت در رقابت های قهرمانی آٍسیا و انتخابی جهان (28- 22 مهر در سریلانکا) از سر گرفته است درحالیکه قرارداد وی با والیبال ایران 29 اسفند به پایان می رسد.
* قرارداد ست کویچ تمدید می شود یا اینکه تمایل دارید در رده نوجوانان با مربی دیگری کار کنید؟
- تیم نوجوانان با این مربی قهرمان جهان شد و ما باید تحت هر شرایطی این عنوان را حفظ کنیم. ست کوویچ متقاضی فعالیت در رده های بالاتر است در حالیکه ما قصد تغییر کادر فنی تیم ملی جوانان را نداریم. بااین اوصاف تمدید قرارداد وی قطعی نیست چرا که برای ما منافع ملی مهمتر از منافع شخصی است.
* در مورد تغییرات انجام شده در کادر فنی تیم ملی نوجوانان و جوانان توضیح بفرمائید. جابه جایی محمد وکیلی و ایرج مظفری در این دو تیم چه علتی داشت؟
- این کار صرفا بر اساس تقاضای مصطفی کارخانه سرمربی تیم ملی جوانان صورت گرفت که خواستار ادامه همکاری با محمد وکیلی بود. البته وی با ایرج مظفری مشکلی نداشت اما شرایط را برای ادامه کار با وکیلی مناسب تر ارزیابی کرده بود. روی همین حساب وکیلی که در رقابت های جهانی نوجوانان در کنار ست کوویچ بود به عنوان مربی تیم جوانان معرفی شد و ایرج مظفری هم از این تیم به کادر فنی نوجوانان ملحق شد.
* آخرین تغییر صورت گرفته در مورد تیم نوجوانان مربوط به سرپرست این تیم بود. چه عاملی باعث کنار گذاشتن فرهاد نفرزاده از این سمت و معرفی فرهاد اعرابی شد؟
- نفرزاده زمان زیادی را برای تیم پتروشیمی صرف می کند. ضمن اینکه وی به عنوان کارمند رسمی سپاه مشغله های خاص خود را دارد. در حالیکه ما دراین مقطع زمانی که مشغول گزینش نوجوانان هستیم به سرپرستی تمام وقت نیاز داشتیم. به همین علت با تقدیر از زحمات نفرزاده مسئولیت سرپرستی را به فرهاد اعرابی سپردیم.
* مدتی است که از تشکیل کمیته مربیان در فدراسیون می گذرد. شرح وظایف این کمیته در چه حوزه ای تعریف شده است؟
- اعضای این کمیته در جهت ارتقا سطح کار مربیان بر عملکرد عمومی آنها در لیگ برتر و دسته یک نظارت دارند. همچنین آنها نقش اولیه را در معرفی مربیان تیم های ملی ایفا می کنند. مربیان تیم های ملی براساس تصمیم این کمیته انتخاب و به سرمربی تیم مربوطه پیشنهاد می شود.
* برنامه ای برای برگزاری انتخابات کمیته داوران ندارید؟
- برای انجام این انتخابات نیازمند شرایطی خاص هستیم. بستر سازی بحث عمده در این زمینه است. کار کمیته داوران به لحاظ ارتباط تنگانگ با باشگاه ها حساسیت های زیادی دارد. بنابراین تا زمانی که شرایط را از هر جهت مساعد نبینیم اقدامی انجام نمی دهیم. هر چند که در حال حاضر هم این کمیته به نوعی مشغول انجام وظیفه است.
* فدارسیون والیبال حداکثر تا چه زمانی دارای سازمان تیم های ملی می شود؟ وظیفه این سازمان چیست؟
- نهایتا تا یکی دو هفته آینده رئیس سازمان تیم های ملی معرفی می شود تا این سازمان هم به تدریج شکل اصلی خود را در فدراسیون والیبال پیدا کند. این سازمان در کنار کمیته مربیان و داوران باید در تعامل منطقی با اهداف فدراسیون عمل کند. نظارت مستقیم بر عملکرد تیم های ملی در هر سه رده سنی که تاکنون توسط اعضای هیئت رئیسه انجام می شد به صورت ماموریت تعریف شده به این سازمان واگذار خواهد شد.
* ارزیابی شما از رقابت های لیگ برتر به چه صورت است؟
- درگیری اکثر استان ها در این بازی ها نوید بخش روزهای خوش در عرصه باشگاهی است. به خصوص اینکه مشکل سربازی بسیاری از بازیکنان نوجوان و جوان برای شرکت در این مسابقات حل شده است. تیم استیل آذین در راستای همین هدف در لیگ شرکت کرد. امتیاز مشابه تیم ها در میانه جدول حاکی از آن است که رقابت ها نزدیک بایکدیگر را دارند اگرچه بسیاری از تیم ها با مشکل مالی مواجه هستند.
* نتیجه بازی پیکان و پردیس متحد قزوین برایتان قابل پیش بینی بود؟
- اگرچه پردیس تیم تازه تاسیسی است اما اختلاف این تیم با پیکان به حدی نبود که درسه گیم متوالی مغلوب شود. به نظر می رسد این پردیس بود که با اشتباهات خود بازی را واگذار کرد و پیکانی ها در کسب این برتری خیلی سهیم نبودند. پردیس و امثال آن باید با اعتماد به نفس بیشتری به میدان بیایند تا بازی ها از این حالت یک طرفه خارج شود.
* چرا بازی پیکان و پردیس با تاخیر سه روزه برگزار شد در حالیکه تیم های پگاه و سایپا هم شرایط مشابهی داشتند؟
- اول آنکه پیکان 5 بازیکن در اردوی تیم ملی داشت ولی پگاه 3 بازیکن دراختیار نداشت. ضمن اینکه قرار بود بازی این دو تیم پنجشنبه برگزار شود اما شورای امنیتی قزوین برای برگزاری امنیت دراین روز مشکل داشت و به خواست آنها بازی را به یکشنبه موکول کردیم.
* فدراسیون والیبال به عنوان متولی این رشته در کشور برای رفع مشکلات مالی باشگاه استقلال گنبد که یکی از مراکز استعداد والیبال است چه اقدامی انجام داده است؟ آیا می توان به کمک مالی از سوی فدراسیون امید داشت؟
- با حمایت فدارسیون و رایزنی هایی که با اداره تربیت بدنی و هیئت والیبال استان گلستان داشته ایم گنبدی ها دوباره درلیگ شرکت می کنند. البته دراین باره از پرداخت کمک مالی معذور هستیم اما در مواردی چون پرداخت ورودیه لیگ برای این تیم تخفیفات ویژه ای در نظر می گیریم و هر جا لازم باشد حمایت خود را از اعضای آن اعلام می کنیم. همچنین طبق مقررات سازمان لیگ اگر تیمی حاضر به انجام بازی در موعد مقرر خود نشود 3 بر صفر بازنده است در صورتی که بازی عقب افتاده این تیم برابر بانک صادرات مشهد در اولین فرصت برگزار می شود.
نظر شما