به گزارش خبرگزاری مهر ، سرهنگ علیرضا اسماعیلی افزود: تجربه خوب پلیس راه در سال 86 از طریق تغییر تاکتیک در برخورد با رانندگان پرخطر و توقف 140 هزار خودرو متخلف منجر به کاهش 5/16 درصدی معادل 1300 نفر کشته های تصادف جاده ای شد.
وی با اشاره به بالا بودن ریسک پذیری تخلف در کشور ، گفت: از سوی دیگر بخشودگی های جرایم توسط شوراهای حل اختلاف نیز موجب شده که هزینه تخلف کاهش یافته و در نتیجه شاهد افزایش تخلفات باشیم.
فرمانده پلیس راه کشور تاکید کرد: با توجه به تجربه کشورهای توسعه یافته یکی از اقدامات در کاهش خطر پذیری رانندگان و در نتیجه کاهش خطر مرگ، علاوه بر توسعه زیر ساختها و ابزارهای کنترلی اعم از نرم افزاری و سخت افزاری، افزایش هزینه تخلف است.
وی با اشاره به اینکه باید اختیارات قانونی مانند توقف خودرو، لغو موقت گواهینامه رانندگی و ... در اختیار پلیس قرار گیرد، گفت: هزینه تخلف رانندگی جزء سبد خانوار نیست و افزایش جرایم و سختگیریها در این زمینه تنها متخلفان را تحت فشار قرار می دهد که بعید می دانم کسی با این امر مخالف باشد و بخواهد متخلفان منجر به بروز حوادث برای سایرین شوند.
فرمانده پلیس راه کشورعمده تخلفات منجر به تصادف را سرعت غیر مجاز عنوان و اظهار امیدواری کرد که در سال آینده با افزایش اختیارات و ابزارهای پلیس بتوانیم باز هم شاهد کاهش کشته های تصادفات باشیم.
نظر شما