محمود اکرامی فر در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه برنامه های این جایزه نسبت به سال قبل عقب نیست، گفت: ما از نظر زمانی نسبت به پارسال عقب نیستیم. گواه این ادعا هم اینکه پارسال 27 آذرماه نخستین جلسه شورای سیاستگذاری برگزار شد، در حالی که 27 آذر امسال ما چهارمین جلسه را برگزار می کنیم . در واقع ما امسال برنامه هایمان را زودتر شروع کردیم؛ هر چند اصلاً اینها مسائلی نیست که ما را با مشکل مواجه کند.
جشنواره در روزهای 4 و 5 اسفند برگزار می شود
وی افزود: البته ما از آن طرف دو هفته جشنواره را عقب انداخته ایم ولی به هر حال جشنواره امسال ویژگی های خاصی دارد که به این زمان هم نیاز بود. جشنواره در مشهد افتتاح می شود و زمان برگزاری آن و در واقع اختتامیه جشنواره روزهای 4 و 5 اسفند خواهد بود.
اکرامی فر اضافه کرد: دو روزی که برای برگزاری مراسم اختتامیه در نظر گرفته شده به این خاطر است که ما بتوانیم برنامه های مختلف آن را شامل شعرخوانی شاعران و چند نشست ادبی برگزار کنیم. بعد ازظهر 5 اسفندماه هم مراسم اختتامیه جشنواره برپا می شود.
دبیر دومین جایزه شعر فجر با اشاره به شیوه برگزاری نخستین دوره این جایزه، ضمن تشکر از تلاشهای علیرضا قزوه (دبیر آن دوره) گفت: سال گذشته ملاکهای داوری برای انتخاب آثار برتر، بیشتر بر اساس قضاوتها بود و گاهی شاعری را کلاسیک، گاهی او را شاعر کودک، گاهی شاعر امام و انقلاب و گاهی شاعر دینی می نامیدند. ما امسال ملاکهای داوری را بر اساس مباحث علمی مشخص کرده ایم و دیگر این گونه تشتت ها پیش نخواهد آمد.
جشنواره امسال 22 برگزیده خواهد داشت
وی در ادامه با اشاره به مراحل برگزاری این جشنواره، افزود: امسال جشنواره در دو، سه مرحله برگزار می شود؛ اول مرحله استانی است که متولی اصلی برگزاری مراسمهای آن ادارات کل ارشاد در سراسر کشور هستند. در این مرحله و از هر استان 6 نفر در 6 رشته شعرهای امام و انقلاب، شعرهای آئینی، شعرهای پایداری و انتفاضه، شعرهای اجتماعی، شعرهای کودک و نوجوان و شعرهای با موضوع آزاد برگزیده می شوند و از میان آنها یک نفر به مرحله کشوری معرفی می شود و در نهایت نیز حداکثر 22 نفر به عنوان نفرات برگزیده اعلام می شوند.
بخش ویژه شعر جوان راه اندازی شد
دبیر جشنواره شعر فجر امسال افزود: از بین 6 نفر برگزیده هر استان، علاوه بر فرد برگزیده که به مرحله کشوری راه خواهد یافت، یک نفر نیز به عنوان جوانترین شاعر استان معرفی می شود و به این مرحله خواهد آمد و در بخش ویژه ای با عنوان بخش جوان از آنها تقدیر می شود. این بخش امسال به ابتکار علی معلم راه افتاد و ما ضمن تقدیر از این جوانان، یک کتاب شعرشان را در تیراژ بالا و با حق التالیفی قابل توجه چاپ می کنیم.
اکرامی فر افزود: در واقع این کار بخشی از برنامه های بخش ویژه شعر جوان است که در این بخش 6 شاعر جوان را بر اساس بازه سنی شان - و نه بر اساس آثار - انتخاب می کنیم و جایزه نخست را به آنها اهدا خواهیم کرد. به عبارت دیگر جوان گرایی یکی از ویژگی های جشنواره شعر فجر امسال خواهد بود.
آثار برتر پارسال شرکت داده نمی شوند
این شاعر اضافه کرد: ما امسال برای اینکه حقی از چهره های جدید ضایع نشود، آثار کسانی را که سال گذشته رتبه آورده و یا برگزیده شده اند، در جشنواره شرکت نمی دهیم تا نوبت به افراد دیگر برسد.
صابر امامی رئیس کمیته علمی دومین جشنواره شعر فجر
اکرامی فر با بیان اینکه صابر امامی به عنوان رئیس کمیته علمی دومین جشنواره شعر فجر انتخاب شده است، گفت: رئیس کمیته علمی با کمک شورای سیاستگذاری به زودی داوران جشنواره را مشخص و اسامی آنها را اعلام می کند. بعد از این اقدام هم ملاکهای داوری و نحوه انجام این کار مشخص و کار داوری آثار هم شروع می شود. اما نکته ای که من به عنوان دبیر جایزه - و نه فردی مسئول - در داوریها می توانم بگویم این است که نحوه داوریها با سال گذشته متفاوت خواهد بود؛ در این دوره فعالیت ادبی شاعران، نوع شعرشان، سابقه شاعری شان، میزان اثرگذاری شان در جامعه و مواردی از این قبیل در رتبه ها تاثیر خواهد داشت.
جشنواره امسال قطعاً رقابتی و در سطح بین المللی برگزار می شود
وی همچنین با بیان اینکه دومین جایزه شعر فجر امسال قطعاً بین المللی و رقابتی برگزار خواهد شد، افزود: اینکه ما برای جشنواره از خارج از کشور مهمان خواهیم داشت و جشنواره بین المللی برگزار می شود، قطعی است. مسئول بخش بین الملل جشنواره هم انتخاب شده و با کمک مسئولان وزارت ارشاد سرگرم انجام رایزنی برای این کار است اما هنوز نتایج این اقدامات مشخص نشده است. به همین خاطر نمی توان خیلی در این باره اظهارنظر قطعی کرد.
ملاکهای داوری را از کیفی به کمی تبدیل می کنیم
اکرامی فر اضافه کرد: انتقاد نسبت به این گونه برنامه ها همیشه وجود دارد اما به هر حال ما سعی می کنیم حرفها و انتقادها را به حداقل برسانیم. اینکه گفته می شود جشنواره ممکن است غیررقابتی باشد، صحیح نیست. به هر حال برای اینکه بر اساس اهداف و با استفاده از روشهای در اختیارمان تعدادی شاعر برتر را انتخاب کنیم، ناگزیر از شرکت دادن آنها در مسابقه و رقابت و در واقع ناگزیر از گزینش هستیم. اما برای این انتخاب نهایی باید ملاکهای درست و علمی در اختیار داشته باشیم که برای اینکه قضاوتهای سلیقه ای در این کار به حداقل برسد، سعی می کنیم ملاکها را از کیفی به کمی تبدیل کنیم تا از میزان اشتباه ها کاسته شود.
دبیر جایزه شعر فجر همچنین از برگزاری نشست خبری جشنواره در هفته آینده خبر داد.
نظر شما