به گزارش خبرگزاری مهر، مجری خط 1 مترو تهران ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: برای توسعه ، روزانه حداقل به 600 تن سیمان نیاز است که متاسفانه درحال حاضر تنها یک سوم از این میزان یعنی تنها 200 تن دراختیار شرکت مترو قرار می گیرد .
وی افزود: در این میان برای توسعه خط 1 مترو تهران روزانه حداقل باید 200 تن آسفالت صرف شود که متاسفانه سهم خط یک در مجموع روزانه 70 تن آسفالت است.
دکتر مجید معظمی با تاکید برآنکه ساخت تونل های مترو با سایر پروژه های عمرانی متفاوت است و برای ساخت آن بدون سیمان هیچ کاری از پیش نمی روند، گفت : در ساخت تونل های مترو اگر سیمان نباشد کار متوقف می شود و کمبود سیمان نیز سبب تعلیق موقت روند کار می شود که این مساله خطرات زیادی را به دنبال دارد.
مجری خط 1 مترو تهران اظهار کرد: پس از حفر تونل باید بلافاصله عملیات حفاظت موقت که بتن ریزی موقت نام دارد صورت گیرد اما به دلیل کمبود سیمان این عملیات نیز گاه چندین روز متوقف می شود که در این حالت خطر ریزش بسیار زیاد است.
وی با تاکید برآنکه در چنین شرایطی اگر ریزشی صورت گیرد هیچ وسیله ای برای مهار آن وجود ندارد ، افزود: در هیچ جای دنیا چنین حالتی پیش نمی آید که تونل های مترو به دلیل نبود سیمان ریزش کنند اما متاسفانه این خطر در تونل های در حال ساخت مترو تهران ممکن است به وجود آید.
وی همچنین در مورد تهیه سیمان از بازار آزاد گفت: پروژه مترو پروژه ای خصوصی نیست و به عنوان پروژه ای ملی نمی توان در ساخت مترو از سیمان آزاد استفاده کرد زیرا این کار غیر قانونی است.
دکتر معظمی با اشاره به اینکه برای احداث هر متر طول از تونل های مترو 6 تن سیمان نیاز است ، تصریح کرد: از لحظه اول حفر تونل ها بارگذاری صورت می گیرد و نیاز به سیمان است و در واقع یکی از عناصر اصلی ایجاد تونل های مترو سیمان محسوب می شود.
مجری خط 1 مترو تهران اظهار کرد: عملیات اجرایی احداث فاز اول توسعه خط یک مترو تهران حدفاصل میرداماد تا قلهک که دارای 3 ایستگاه است و 6 کیلومتر طول دارد براساس برنامه ریزی های صورت گرفته باید تا پایان سال به اتمام برسد که برای تحقق این امر به اجبار گاه از سهمیه سیمان سایر بخش ها استفاده می شود که این روند در نهایت بحران های زیادی را برای سایر قسمت ها ایجاد می کند.
وی در ادامه بیان کرد: پیمانکاران بابت تاخیر های متوالی در احداث خطوط ضرر می کنند چون هزینه های جاری کارگاه ها با وجود توقف های پیاپی کار باقی است در این میان کارفرما نیز متضرر می شود زیرا باید بخشی از خسارات رابپردازد و در نهایت تمام زیان ها متوجه شهروندان تهرانی می شود که به دلیل بی توجهی بعضی از مسئولیت ، از داشتن ایستگاه ها جدید مترو محروم می مانند.
وی با تاکید برآنکه معلوم نیست شرایط کنونی به نفع چه اشخاص یا گروه هایی است گفت: پس از جستجو در مورد دلیل کاهش سهمیه سیمان مترو تهران متوجه شدیم که بخش بیشتری از سیمان تولیدی در کشور قرار است به بخش های خصوصی و مردمی واگذار شود که در واقع نظارت دقیقی در این بخش وجود ندارد و در این میان سهم عملیات عمرانی از سیمان تولیدی کاهش یافته است.
مجری خط یک مترو تهران تاکید کرد: دولت باید کنترل دقیقی بر نظام توزیع سیمان داشته باشد تا اولویت بندی ها صحیح صورت گیرد و سهم هر بخش بر اساس اولویت ها صورت گیرد.
وی در پایان گفت: فاز دوم طرح توسعه خط 1 مترو حدفاصل قلهک تا قیطریه با 2 ایستگاه تا پایان سال 88 و فاز سوم از قیطریه تا میدان قدس به طول 2 کیلومترتا پایان سال 89 باید به بهره برداری برسد که متاسفانه کمبود سیمان برای فاز دوم و سوم طرح توسعه خط 1 نیز مشکل آفرین خواهد شد.
نظر شما