۱ دی ۱۳۸۶، ۸:۳۰

سیدمحمد خاتمی:

انسان امروز ناگزیر از روایت داستان، شنیدن داستان و دل دادن به آن است

انسان امروز ناگزیر از روایت داستان، شنیدن داستان و دل دادن به آن است

نخستین جشنواره سراسری داستان کوتاه کوتاه "سرزمین مادری ما" روز پنجشنبه با قرائت پیامی از حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، متن کامل پیام خاتمی به این شرح است: از همان سپیده‌دم تاریخ که نیاز انسان به روایت خود بر دیواره غارها و صخره‌ها نقش بست، داستان آغاز شد. از آن پس داستان همواره به پاره‌ای از جان زندگی آدمیان بدل شده است.

برای جستجو در عمق جان شیفته انسان، در طول تاریخ داستان راهنمایی خوب و آینه ای صادق است. انسان، رؤیاها، امیدها، آرزوها، هراس‌ها، اشتیاق‌ها و دلواپسی‌هایش را در جان آن اساطیر، افسانه‌ها، حماسه‌ها و داستان‌ها دمیده است. از این‌رو داستان روایت تاریخ هم هست، روایتی صیقل یافته، نرم و مؤثر؛ روایتی که زمختی، درشتی و جسمیت تاریخ را ندارد اما بدون شک می‌توان روح تاریخ زمانه و زوایای نهفته در جوامع را در ورای آن جست وجو کرد.

روایت داستانی زندگی انسا‌نها از آن رو که نوعاً روایتی بی‌دروغ، بی‌نیرنگ، همنشین با مردمان و نه صرفاً حاکمان، آمیخته با عواطف و دنیای درون انسان‌ها است دارای تأثیر شگرف در جان و روان آنان است. شاید ازهمین روست که خداوند بزرگ نیز برای سخن گفتن با انسان در بخش‌های بسیاری از قرآن کریم شیوه مؤثر قصه‌گویی را برمی‌گزیند و قصه یوسف (ع) را زیباترین داستان‌ها می‌نامد.

انسان ایرانی نیز از دیرباز از روزگار افسانه سازی و حماسه پردازی، داستان خود را روایت کرده است. نام‌آورترین اندیشمندان و سخنوران ایرانی، داستان‌سرایان و حکایت پردازان بوده‌اند؛ فردوسی، مولوی، نظامی، سعدی و بسیاری دیگر از اهل فرهنگ و ادب در طول تاریخ، رازهای حقیقی خود را در قالب داستان برای ما روایت کرده‌اند و اندیشه ایرانی، تاریخ ایرانی و فرهنگ ایرانی را صیقل یافته‌ و زیبا برای ما به ارث گذارده‌اند. میراث گرانبهایی که هرروز و هرروز بر قدر آن افزوده می‌شود.

انسان امروز نیز ناگزیر از داستان است، ناگزیر از روایت داستان، شنیدن داستان و دل دادن به داستان. برای انسان خسته جان امروز، داستان می‌تواند برکه‌ای آرام باشد برای تن زدن به آرامش و لطافت آن. اگرچه گاهی این روایت مهار می‌گسلد، سرکشی می‌کند و بر جان آدمی نیز زخم می‌زند اما اغلب نجیب و آرامش دهنده جان انسان بوده است.

برپایی جشنواره داستان‌های کوتاه کوتاه توسط جوانان اصفهان که همواره در فرهنگ و هنر سرمه چشم جهان بوده است، اتفاق خوشایندی است که امید است استمرار یابد، شاخ و برگ بگیرد و در آینده به درختی تناور و پرثمر بدل شود. 

کد خبر 608695

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha