دکتر علی عباسپور تهرانی فرد در گفتگو با خبرنگار مهر با تأکید بر اینکه با افزایش ظرفیت دانشجو در دانشگاهها موافق هستیم اما معتقدیم کیفیت باید همراه با کمیت باشد به روند رو به رشد پذیرش دانشجو در دانشگاه پیام نور اشاره کرد و افزود: دانشگاه آزاد اسلامی هم اکنون ظرفیت بالایی از دانشجویان را تحت پوشش قرار داده به طوریکه جمعیت دانشجویی آن بالغ بر یک میلیون نفر است اما این رشد طی 25 سال اتفاق افتاده در حالی که ظرفیت دانشگاه پیام نور از 360 هزار دانشجو در 2 سال گذشته به یک میلیون رسیده است.
وی با بیان اینکه ظرفیت 360 هزار نفری دانشگاه پیام نور در دو سال گذشته نیز برای دانشگاهی که از امکانات کافی برخوردار نیست، نگران کننده بود، افزود: سیستم دانشگاه پیام نور باید به سمت مجهز شدن به امکانات برای آموزش مجازی برنامه ریزی کند و از کیفیت مطلوبی برخوردار شود این در حالی است که بدون افزایش کیفیت این دانشگاه علاوه بر گسترش دوره های کارشناسی اقدام به توسعه تحصیلات تکمیلی نیز شده است.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: همین امر باعث شده است ارائه پایان نامه های دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی این دانشگاه زیر سئوال برود.
وی ادامه داد: ما با توسعه تحصیلات تکمیلی مخالف نیستیم. توسعه در دانشگاههایی مانند تهران و شریف ایده آل اما برای دانشگاهی که از امکانات کافی برخوردار نیست خطرناک است.
عباسپور گفت: در کنکور سراسری سال 86 در حدود 57 درصد پذیرش به دانشگاه پیام نور مربوط می شد که اگر به این تعداد فراگیر را نیز اضافه کنیم، آمار ظرفیت دانشجویان در این دانشگاه بیش از این درصد خواهد شد که نگران کننده است.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر بخشنامه ای مبنی بر اینکه دستگاههای اجرایی از جمله آموزش و پرورش باید فضاهای خالی خود را به این دانشگاه اختصاص دهند صادر شده است. این بخشنامه قابل قبول است اما باید توجه داشت که بسیاری از این فضاهای خالی قابلیت آموزشی ندارند و برای دانشگاه مناسب نیستد. آموزش و پرورش نیز که به خودی خود مانند مرکبی در گل فرو رفته است و با این کار مشکلی بر مشکلاتش اضافه می شود.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت : هم اکنون بسیاری از مدارس دو شیفته هستند و اختصاص فضاهای این وزارتخانه به دانشگاه پیام نور فشار مضاعفی را برای آن به وجود می آورد.
وی آموزش و پرورش را در مقایسه با آموزش عالی دارای اهمیت بیشتری دانست و گفت : تربیت نسل جوان در گرو تربیت کودکان و نوجوانان است و در صورت داشتن آموزش و پرورشی پویا می توان آموزش عالی مطلوبی نیز داشت.
عباسپور با بیان اینکه به دانشگاه پیام نور بی توجهی می شود به مهر گفت: دانشگاه پیام نور حتی اگر بخواهد به دانشگاهی غیرحضوری و مجازی تبدیل شود، نیاز به امکانات و تجهیزات بسیاری دارد. سیستم آموزش و پروش که خود دچار مشکل است نمی تواند مشکلات دانشگاه پیام نور را برطرف کند.
وی با اشاره به انتصاب رئیس سابق دانشگاه پیام نور در سمت سرپرستی وزارت آموزش و پرورش و شایعاتی مبنی براینکه دکتر علی احمدی (سرپرست وزارت آموزش و پرورش) در جهت عملیاتی کردن بخشنامه در اختیار قرار دادن فضاهای آموزش و پرورش به دانشگاه پیام نور گفت: در زمان استعفای فرشیدی (وزیر سابق آموزش و پروش) و انتصاب رئیس دانشگاه پیام نور نگران این موضوع بودیم که وی آموزش و پرورش را به سمت دانشگاه پیام نور سوق دهد اما در حال حاضر انعکاسی که مدیریت جدید به وجود آورده حاکی از آن است که به دنبال این تئوری نیست.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات تأکید کرد: نگرانی ما از کل بخشنامه ای است که در دولت صادر شده است و از عملیاتی شدن آن بیم داریم.
پاسخ وزارت علوم به اظهارات عباسپور در مورد توسعه دانشگاه پیامنور
دکتر حسن خالقی در گفتگو با خبرنگار مهر، در واکنش به اظهارات رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس مبنی بر افزایش بی رویه ظرفیت در دانشگاه پیام نور و عدم توجه به کیفیت در این دانشگاه با بیان اینکه برخی آمار ارائه شده در مورد ظرفیتهای دانشگاه پیام نور بی پایه و اساس است، گفت: با توجه به نیاز جوانان برای ورود به آموزش عالی و اهداف برنامه چهارم توسعه طی دو سال گذشته افزایش دو برابری در دانشگاه پیام نور وجود داشته است به طوری که دو سال گذشته ظرفیت این دانشگاه در حدود 400 هزار نفر بوده است و هم اکنون حدود 800 هزار دانشجو در این دانشگاه تحصیل می کنند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر دانشجویان این دانشگاه همواره با ریزش مواجه هستند و کمتر از آنچه در ظرفیتها اعلام شده است، ثبت نام صورت می گیرد.
ارتقاء هرم اعضای هیئت علمی پیام نور
معاون آموزشی وزارت علوم با بیان اینکه وزارت علوم همزمان با افزایش کمیت در این دانشگاه بحث کیفیت را نیز دنبال کرده است، گفت: افزایش اعضای هیئت علمی و اصلاح هرم اعضای هیئت علمی در این دانشگاه در دو سال اخیر رشد بسیاری داشته است به طوری که دو سال گذشته به ازای حدود 400 هزار دانشجو تنها 500 عضو هیئت علمی در دانشگاه پیام نور فعالیت می کرد و در سال جاری 2 هزار و 500 عضو هیئت علمی تمام وقت در این دانشگاه جذب شده است.
وی ادامه داد: رشد دانشجو در این دانشگاه دو برابر و رشد عضو هیئت علمی 5 برابر شده است بدین ترتیب طی این سالها شاخص کیفی نسبت استاد به دانشجو از یک به 600 در دو سال گذشته تبدیل به یک به 300 در سال جاری شده است که این نسبت در پایان برنامه چهارم توسعه یک به 250 پیش بینی شده است. همچنین بیشترین تعداد اعضای هیئت علمی جذب شده در این دانشگاه دارای مدرک دکتری هستند این در حالی است که در گذشته بیشترین اعضای هیئت علمی این دانشگاه را مربیان تشکیل می دادند.
خالقی با بیان اینکه در مورد رشد ظرفیت تحصیلات تکمیلی در دانشگاه پیام نور نیز اغراق شده است، گفت: مجوز ارشد و دکتری در صورت وجود و توانایی اعضای هیئت علمی برای این دانشگاه صادر می شود. ضمن اینکه مراکز دانشگاه پیام نور به وسایل کمک آموزشی و آموزشی به طور وسیعی تجهیز شده اند.
درصد قبولی در کارشناسی ارشد نشان دهنده کیفیت بالای دانشگاه پیام نور است
وی اظهار داشت: بیشترین قبولی دانشجویان کارشناسی در کارشناسی ارشد پس از دانشگاههای دولتی و غیرانتفاعی به دانشجویان دانشگاه پیام نور اختصاص دارد که این خود نشاندهنده کیفیت فارغ التحصیلان آن دانشگاه است.
راه اندازی 40 واحد جدید دانشگاه پیام نور
وی از افتتاح 40 مرکز جدید با فضای فیزیکی 4 تا 5 هزار متر مربعی برای دانشگاه پیام نور در هفته های آینده خبر داد و گفت: 40 واحد دانشگاهی جدید برای این دانشگاه طی یکی دو هفته آینده راه اندازی و بدین وسیله بخشی از مشکلات فضای فیزیکی که مورد انتقاد بسیاری قرار گرفته برطرف می شود.
معاون آموزشی وزارت علوم با بیان اینکه وزارت علوم برای توسعه فیزیکی دانشگاه پیام نور برنامه کلانی دارد، افزود: برنامه افزایش فضاهای فیزیکی این دانشگاه در دستور کار است اما تا زمانی که مشکل دانشگاه در این زمینه به طور کامل برطرف نشده است، باید بخشی نگری را کنار گذاشت و در صورتی که دانشگاهها و مراکز آموزشی در روزهای پایان هفته فضای خالی داشته باشند، فرصتی را برای دانشجویان دانشگاه پیام نور فراهم کنند.
رفع مشکل فضای فیزیکی پیام نور تا دو سال آینده
وی افزود: پیش بینی می کنیم مشکل فضای فیزیکی در دانشگاه پیام نور تا دو سال آینده برطرف شود.
رشد ظرفیت پیام نور محدود شده است
خالقی در مورد افزایش ظرفیت دانشگاه پیام نور در سال آینده گفت: نگاه ما به دانشگاه پیام نور در سال آینده گسترشی نیست و طی توافقات به عمل آمده در وزارت علوم، این دانشگاه در صورت وجود ضرورت، حداکثر با رشد 10 درصدی ظرفیت مواجه خواهد بود.
معاون آموزشی وزارت علوم با بیان اینکه ظرفیت دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور در سال آینده مشابه سایر دانشگاهها خواهد بود گفت: در این دوره ها نیز افزایش ظرفیت متناسب با توانایی دانشگاه و تعداد و توان اعضای هیئت علمی موجود اعمال می شود.
نظر شما