به گزارش خبرنگار مهر در کرج، پژوهشگر و استاد دانشگاه تهران شب گذشته در همایش مولانا شناسی در کرج اظهار داشت: مولانا در شعرهای خود از تکنیکهای کهن شعر بشری کمک گرفته است و از منظر خود جهان را برای مخاطب تعریف می کند.
اردشیر صالح پور افزود: در مثنوی مولانا گونه های مختلف فقه پردازی از جمله انسان با انسان، انسان با حیوان، انسان با شیء و حیوان با حیوان وجود دارد که برای هر کدام داستان و شعری سروده است.
وی خاطرنشان کرد: در نجف، تفسیر ملای روم را به عنوان یکی از تفاسیر قرآن از نوع فرهنگ ملی، آیینی، مذهبی، دینی و بشری می شناسند زیرا این شاعر اندیشه های آرمانی خود را به عنوان قرائن انسانی به تبیین نشانده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در پردازش قصص مولانا با قصه های کامل، پاره حکایت ها و قصه های دنباله دار وجود دارد که بعضی از آنها با بیان موقعیت، عناصر زمان و مکان، گفتگو، تفسیرو راوی همراه است و شروع و پایان موثر به خوبی حس می شود.
صالح پور خاطرنشان کرد: دو هزار و 219 بیت در دفتر اول مولانا وجود دارد که ترکیبی از پنج قصه کامل و پنج پاره حکایت است.
وی تاکید کرد: مولانا در زمان خود انسانی فهیم و نوآور بود و با روزگار به دلیل اثبات خود جنگید.
صالح پور در مورد "نی نامه" مولانا عنوان کرد: مثنوی مولانا با نی آغاز می شود و منظور از نی، کسانی است که از تعلقات دنیوی و نفسانی تهی شده اند و صدایی که از انسان و نی بیرون می آید جلوه ای از ملکوت اعلا است.
وی یاد آور شد: انسان در نی نامه مولانا از نیستان و ازل دور شده و خواهان بازگشت است که این امر غم انسان را بیان می کند به نحوی که شادترین مولودی های نی، نوعی اندوه را برای مخاطب تداعی می کند.
این استاد دانشگاه در مورد مضمون قصه های مولانا عنوان کرد: قصه های وی مشتمل بر مضامین متفاوتی از جمله بیان سرگذشت دیرینه بشر و اسطوره ای او، استواری تاریخ بر واقعیت و نزدیکی این دو و امثال حیوانات است.
در این مراسم همچنین رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کرج با تاکید بر مقام والای مولانا اظهار داشت: مولوی از آن کشور ماست و مفاخر فرهنگی ایران بخشی از شناسنامه و هویت کشور ما هستند.
خرسند یاد آور شد: نباید گذاشت که کشورهای غربی شخصیتهایی مانند مولوی را از آن خود کنند و مراسم تجلیل از سایر افراد پیشگام در ادبیات ایران را به نام مفاخر کشور خود برگزار کنند.
وی افزود: باید اندیشه های شخصیت و آثار مولانا به نسل جوان آموزش داده شود تا ذهن بسیاری از آنها که با افکار ساختگی دشمنان پر شده است، پاک شود.
این مسئول خاطر نشان کرد: بسیاری از جوانان ایرانی، یک بیت و یا سخن از مولانا را در ذهن ندارند و برای حل این مشکل جوانان باید با پیشینه های ملی و مذهبی همبستگی پیدا کنند و اندیشه و افکار این شاعران در جامعه رواج یابد و آموزش داده شود.
نظر شما