۷ دی ۱۳۸۶، ۱۲:۰۲

5 وزارتخانه درگیر خصوصی سازی در سال جاری؛ گزارش خبری تحلیلی مهر

5 وزارتخانه درگیر خصوصی سازی در سال جاری؛ گزارش خبری تحلیلی مهر

خبرگزاری مهر در گزارشی به بررسی برنامه های خصوصی سازی دولت در پنج وزارتخانه امور اقتصادی و دارایی، نفت، مخابرات، نیرو و صنایع و معادن در سال جاری پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، در اوایل سال جاری خصوصی سازی وزارتخانه های دولتی از جمله نفت، صنایع، مخابرات، نیرو،  وزارت امور اقتصادی و دارایی و غیره جزو اولویتهای کاری سازمان خصوصی سازی اعلام شد، این در حالی است که با گذشت 9 ماه از ابتدای سال هنوز بخش مهمی از این وزارتخانه ها به بخش خصوصی واگذار نشده و به عبارت دیگر خصوصی سازی نشده اند.

همچنین مقرر شد که سهام هزار شرکت دولتی به بخش خصوصی واگذار شود که حداقل مصوبه واگذاری 240 شرکت دولتی برای واگذاری سهام تا پایان سال جاری از هیئت دولت در ابتدای سال جاری اخذ شد.

برخی از مسئولان وزارت اقتصاد معتقدند که واگذاری سهام شرکتها نیاز به بررسی های بیشتری دارد. مسئولان دولت می گویند یکی از برنامه های اصلی دولت خصوصی سازی است که می تواند تحول عظیمی در عرصه اقتصاد کشور ایجاد کرده و کشور را با جهشی بزرگ مواجه کند.

بانکها

واگذاری سهام بانکها به عنوان یکی از مهمترین و اساسی ترین اقدامات دولت که می تواند نقش موثری در اقتصاد کشور ایفا نماید، هنوز به نتیجه خاصی نرسیده است. از ابتدای سال جاری کمیته ای برای پیگیری خصوصی سازی بانکها و بررسی این موضوع تشکیل شد، به عبارت دیگر خصوصی سازی بانکها که قرار بود اولین سری سهام آن در شهریور ماه وارد بورس شود، هنوز تحقق نیافته است. پس از آن، مجددا مقرر شد در آذر ماه سهام اولین بانک به بخش خصوصی واگذار شود که باز هم این امر محقق نشد. 

دولت مقرر کرده تا حداقل 5 درصد از سهام بانکهای تجارت، ملت، صادرات، رفاه و پست بانک تا پایان سال جاری برای کشف قیمت وارد بورس شود. مسئولان دولتی نیز معتقد هستند به دلیل اینکه بانکهای مشمول خصوصی سازی از بانکهای معتبر بین المللی هستند، به طور حتم مشتریان بسیاری برای خرید سهام آنها وجود خواهد داشت.

معاون امور بانکی، بیمه‌ای و شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز در این زمینه، گفت: کمیته خصوصی‌سازی بانکها از ابتدای سال 86 و به صورت متمرکز با مسئولیت معاونت امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی و با حضور نمایندگان، سازمان خصوصی سازی، سازمان بورس اوراق بهادار و بانک‌های مشمول (ملت، تجارت، صادرات و رفاه کارگران) در اجرای فرمان مقام معظم رهبری در ادامه فعالیت‌های سال 1385 تشکیل شد که ماحصل بیش از یک هزار و 500 نفر ساعت کار کارشناسی در کمیته اصلی و کار گروه‌های مالی، حقوقی و جمع‌آوری تجربیات جهانی خصوصی‌سازی بانکها، تدوین مقررات و دستورالعمل‌های خصوصی بانکها است.

براساس نتایج اعلام شده توسط وزارت اقتصاد، کمیته خصوصی‌سازی بانکها بررسی چالشها و مشکلات موجود در خصوصی سازی بانکها با استفاده از تجربیات سایر کشورها و اخذ نظر از مشاوران و صاحب‌نظران بانکی، برنامه جامع خصوصی‌سازی را در قالب سه برنامه قبل، حین و بعد از خصوصی‌سازی طراحی کرده است.

وصول مطالبات دولت و تصویب اساسنامه بانکها زا جمله مهمترین مشکلاتی است که برای واگذاری سهام آنها وجود دارد. البته غلامرضا حیدری کردزنگنه رئیس سازمان خصوصی سازی در گفتگو با خبرنگار مهر از واگذاری 5 درصد سهام بانک ملت تا پایان هفته آینده در بورس خبرداد.

بیمه ها

اولین سری واگذاری سهام سه شرکت بیمه البرز، آسیا و دانا نیز قرار بود در شهریور ماه یا مهر ماه به بخش خصوصی واگذار شود، که پس از چندین بار تغییر زمان هنوز انجام نشده و دلیل عمده آن نیز تصویب اساسنامه آنها در مجمع عمومی عنوان می شود.

برای واگذاری سهام شرکتهای بیمه ها نیز همچون بانکها نیز سه کمیته تخصصی از تاریخ 7 مرداد ماه سال 85  تشکیل شد که این کمیته ها وظایفی همچون  کمیته ها اصلاح اساسنامه، اصلاح ساختار و شفاف سازی حساب ها  و غیره را برعهده داشتند. قیمت گذاری و واگذاری  سهام آنها نیز در بورس انجام می شود و اشخاص حقیق و حقوقی می توانند این سهام را خریداری نمایند.

شرکتهای نفتی

در اوایل سال جاری اعلام شده که 120 شرکت زیر مجموعه وزارت نفت قابل واگذاری به بخش خصوصی است که از این میان در نهایت پس از برگزاری جلسات متعدد میان سازمان خصوصی سازی و وزارت نفت مقرر شد تا 24 شرکت این وزارتخانه  واگذار شود.

در نهایت پس از اعلام نظرات مختلف تصمیم گرفته شد تا سهام اولین شرکت نفتی در شهریور ماه واگذار شود که هنوز این امر محقق نشده و شرکت پتروشیمی فناوران به عنوان اولین شرکت نفتی مشمول خصوصی سازی براساس گفته رئیس سازمان خصوصی سازی در هفته جاری به بخش خصوصی عرضه می شود. به عبارت دیگر براساس زمانبدی اعلام شده مقرر شد که سهام این شرکت سه شنبه هفته جاری در بورس عرضه شود که گویا باز هم به تعویق افتاده است.  

وزیری هامانه وزیر سابق نفت در فرردین ماه سال جاری گفته بود: 118شرکت زیر مجموعه وزارت نفت در قالب اصل 44 واگذار می‌شود.

مخابرات

اگر امسال سهام شرکت مخابرات وارد بورس و به بخش خصوصی واگذار شود، می توان ادعا کرد که بخشی از یک وزارتخانه کاملا خصوصی شده است. سهام شرکت مخابرات نیز همچون سهام بانکها قرار بود در شهریور ماه واگذار شود که محقق نشد.

در این میان مشخص شدن وضعیت ودایع شرکت مخابرات و اساسنامه آن از جمله مهمترین مواردی است که باید تعیین تکلیف شود. البته  براساس گفته مسئولان این وزارتخانه 51 درصد بخش مخابرات در سال ‌جاری خصوصی خواهد شد.

کنسرسیوم‌هایی از آسیا، اروپا و کشورهای عربی نیز پیشنهاداتی را برای خرید سهام شرکت مخابرات ایران به این سازمان ارائه کرده‌اند. عرضه 5 درصد (معادل 7 میلیارد سهم) از سهام شرکت مخابرات ایران به زودی برای کشف قیمت در بورس اوراق بهادار تهران انجام می‌شود.

کرد زنگنه رئیس سازمان خصوصی سازی مشکل واگذاری سهام شرکتهای زیر مجموعه شرکت مخابرات را آخرین اصلاحیه اساسنامه اعلام کرد و گفت: همچنین وضعیت ودایع این شرکت نیز باید مشخص شود که البته کار آن نیز مراحل نهایی را می گذراند.

اسماعیل غلامی معاون سازمان خصوصی سازی نیز می گوید: واگذاری سهام شرکت مخابرات به عنوان بخشی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کاری بزرگ خواهد بود.

وزارت نیرو

10 نیروگاه وزارت نیرو نیز جزو برنامه های دولت برای واگذاری سهام شرکتهای دولتی بود که هنوز اساسنامه این شرکت در شورای نگهبان تائید نشده، تنها بخشی از سهام شرکت مپنا که جزو زیر مجموعه این وزارتخانه بود به بخش خصوصی واگذار شد که در مرحله دوم با عدم استقبال از سوی خریداران مواجه شد.

ضمن اینکه 24 شرکت زیر مجموعه ساتکاب نیز برای واگذاری به سازمان خصوصی سازی معرفی شده که 4 شرکت آن پس از عرضه سهام سهام در بورس با نبود خریدار مواجه شد.

وزارت صنایع

یکی از وزارتخانه هایی که موفق به عرضه بخشی از سهام خود شده وزارت صنایع و معادن است که البته در فروش و عرضه برخی از شرکتهای بزرگ خود نظیر ایرالکو و فولاد با عدم استقبال از سوی بخش خصوصی مواجه شد که دلیل آن عدم نقدینگی در دست بخش خصوصی و عرضه بلوکی سهام واگذار شده اعلام شد.

البته در مجموع نباید تلاشهای دولت در این زمینه را از یاد برد، زیرا طی 9 ماهه ابتدای سال جاری دولت موفق به واگذاری 3 میلیارد و 272 میلیون و 886 هزارو 420.4 سهم شرکتهای دولتی در راستای خصوصی سازی شد که ارزش ناخالص سهام واگذار شده بالغ بر 15 هزارو 377 میلیارد و 855 میلیون ریال است.

این میزان سهام واگذار شده متعلق به 8 شرکت مادر تخصصی ساتکاپ، سازمان توسعه و نوسازی، سازمان خصوصی سازی، سازمان گسترش و نوسازی، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای، خدمات کشاورزی، توانیر و شرکت ملی صنایع پتروشیمی است.

با توجه به شرایط مذکور باید راهکارهایی برای خرید سهام بانکهای شرکتهای دولتی مشمول اصل 44 قانون اساسی و تامین منابع مالی برای خرید این سهام مشخص شود، این در حالی است که سازمان خصوصی سازی نیز بارها اعلام کرده که برای  آماده سازی سهام شرکتها مشکلی ندارد و البته بر ورود منابع مالی جدید و نقدینگی به داخل کشور برای جذب سهام واگذارشده تاکید می کنند. 

به هر حال، فعالان بازار سرمایه و مسئولان اقتصادی کشور بر این اعتقاد هستند که یکی از مشکلات خصوصی سازی در کشور کمبود منابع مالی و عدم کشش بازار برای خرید سهام عرضه شده دولتی است.

کد خبر 612424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha