/ اختصاصی مهر /

محققان ایرانی موفق به تولید غده سیب زمینی به روش کشت بافت شدند

محققان ایرانی موفق به تولید غده سیب زمینی به روش کشت بافت شدند

ریز غده سیب زمینی بذری به روش کشت بافت در پارک علم و فناوری خراسان تولید شد تا عملکرد کشاورزی کشور در تولید سیب زمینی بهبود یابد.

مهندس فاطمه عباسپور مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر گفت : غده های سیب زمینی که کشاورزان برای کاشت استفاده می کنند، معمولا دارای انواع ویروس و بیماریها هستند که این عامل باعث کاهش عملکرد غده می شود.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از بیماریهای گیاهان منشا داخلی ندارند، افزود: غده های سیب زمینی وارداتی ضمن اینکه در حین حمل و نقل و انجام عملیات گمرکی دچار آسیب می شوند، بسیاری از ویروسها و بیماریهای قرنطینه را نیز با خود به کشور وارد می کنند.

عباسپور هدف از اجرای طرح کشت بافت غده سیب زمینی را تکثیر گیاهان عاری از ویروس و بیماری، افزایش عملکرد غده ها، جلوگیری از اتلاف هزینه و قطع وابستگی عنوان کرد و اظهار داشت: در این روش غده های سیب زمینی در آزمایشگاه در شرایط حرارتی بالا (90 در سانتیگراد) نگهداری می شوند تا تبدیل به گیاهچه شوند. سپس به منظور ریشه و ساقه دار کردن گیاهچه ها به گلخانه منتقل می شوند.

وی با بیان اینکه غده های جوانه دار شده به کشاورزان منتخب که دارای شرایط خاصی هستند، تحویل داده می شود افزود: مزارعی که برای کاشت این نوع غده ها انتخاب می شوند باید حداقل هزار متر با سایر مزارع فاصله داشته باشند.

عباسپور تاکید کرد: غده های تولید شده میان 2 تا 20 گرم وزن دارند و که به عنوان بذر از آنها استفاده می شود.

مجری طرح داشتن حداقل هزار متر فاصله میان مزارع کاشت این نوع سیب زمینی را از شرایط کاشت غده ها ذکر و خاطر نشان کرد: مزارعی که برای  کاشت ریز غده ها انتخاب می شوند باید دارای "پیت" و "پرلیت" باشند. پرلیت در داخل کشور تولید می شود ولی پیت از کشور هلند خریداری و وارد می شود.

پیت یا "هوموس" برگهای پوسیده جنگلی هستند که به دلیل سبک نگهداشتن خاک، آب و مواد غذایی را در خاک نگه می دارد.

عباسپور شته ها و کنه های موجود در طبیعت را منشا ویروسی شدن غده های سیب زمینی دانست و افزود: مزارع کشاورزان داوطلب مرحله به مرحله نمونه برداری شده تا در صورت مشاهده ویروس با آنها مبارزه شود.

به گفته وی، کشت بافت که به آن "این ویترو" و یا کشت استریلیزه نیز می گویند، با استفاده از سلول و یا اندانهای استریل گیاهان در شرایط آزمایشگاهی اقدام به تکثیر می شود.

کارآفرین برتر سال 86 با تاکید بر اینکه نتایج تحقیقات بیوتکنولوژی لازم است در داخل کشور مورد پذیرش قرار گیرند، خاطر نشان کرد: کار تحقیقاتی خود را با ژربرا و رز هلندی شروع کردیم و موفق به تولید این دو گونه گیاهی در داخل کشور شدیم که متاسفانه به دلیل عدم اعتماد به عملکرد نمونه داخلی موجب شد که نمونه خارجی بیشتر خریدار داشته باشد.

کد خبر 612430

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha