به گزارش خبرنگار مهر، پس از نمایش فیلم جلسه نشست و گفتگو با حضور اعظم نجفیان کارگردان، دکتر محمدمهدی آخوندی رئیس پژوهشکده تخصصی ابن سینا، دکتر یونس مدبری متخصص پزشکی اجتماعی و مدیر این پژوهشکده و کامران ملکی مجری جلسه برگزار شد.
در ابتدای جلسه ملکی با تشکر از اقدامهای محمد آفریده رئیس مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی برای اختصاص یک سالن به نمایش آثار مستند، از حضور پررنگ این مرکز در تولید آثار اینچنینی تقدیر کرد و آن را جلوهگاه خدمت متقابل رسانه و علم دانست.
از راست: ملکی، مدبری، آخوندی و نجفیان
آخوندی درباره رضایتمندی خود از طرح مسائل پژوهشی در فیلمهای مستند و توانمندی سینمای مستند برای برقراری ارتباط متقابل علم و رسانه گفت: "حدود پنج شش سال پیش که با آقای آفریده آشنا شدیم، با صحبتهای انجام شده انگیزه برای فعالیتهای بین بخشی در ما شدت گرفت. واقعیت این است که حوزههای جدید در علوم بسیار هستند و حوزههایی که قابلیت طرح مسائل بین بخشی را دارند، باید مورد توجه متخصصان قرار گیرند و زمینه طرح آنها در اجتماع فراهم شود."
رئیس پژوهشکده ابن سینا از نخستین اقدام این مرکز برای ساخت مستند "سقط جنین" و برگزاری سمیناری در این خصوص خبر داد و ساخت مستند "رحم جایگزین" را دومین تعامل و همکاری با مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی دانست و گفت: "هدف ما از ساخت این مستندها صرفاً معرفی پژوهشکده ابن سینا نبود. همانطور که در فیلم دیدید متخصصان، پزشکان و کارشناسان حضوری پررنگ در اطلاعرسانی دارند. برای ما طرح مناسب این مسئله علمی مهم بود، چه مثبت و چه منفی."
آخوندی اضافه کرد: "در مستند "رحم جایگزین" سعی کردیم در کنار یک گروه قرار بگیریم و اطلاعات لازم و کافی را در اختیار آنها قرار دهیم و همکاری بین بخشهای مختلف را وظیفه سازمانی خود قرار دهیم. این همکاری شاید در هر کاری دیده نشود. قرار دادن اطلاعات صحیح و درست در اختیار گروه است که میتواند به درام پردازی و بسط ابعاد قضیه در فیلم کمک کند. با توجه به سوژههای دراماتیک متعددی که این موضوع دارد، باید کاربرد بیشتری در تعامل بین بخشی داشته باشد."
نجفیان کارگردان مستند "رحم جایگزین" با اعلام اینکه وجه دراماتیک فیلم میتوانست بیش از این باشد، گفت: "دوست داشتم بیشتر به مسائل دو مادر بپردازم، ولی زمان فیلم اجازه نمیداد. البته هیچکس هم حاضر به حرف زدن نمیشد و من مجبور به بازسازی حضور آنها شدم. تلاش کردم از اطلاعات همه پزشکان درباره روحیات زنانی که در دو طرف این معادله قرار دارند، استفاده و در بازسازی این وجه را باورپذیر کنم."
مدبری در ادامه سه مسئله مهم را در رابطه با طرح این موضوع در مستند "رحم جایگزین" مطرح کرد که هر یک به نوعی تأمین شده است: "مسئله اول تولید علم در دانشگاهها بر اساس نیاز جامعه انسانی است. دومین مسئله بحث جامعه و میزان پذیرش این مسئله است که در ادامه سومین وجه یعنی لزوم تدوین مقررات حقوقی، شرعی و ... را به دنبال میآورد. همه این وجوه که اهداف ما بودند و ارتباط آنها با هم، در مستند "رحم جایگزین" مورد توجه قرار گرفته و تأمین شده اند."
کارگردان فیلم درباره چگونگی حضور خود در این پروژه گفت: "یکسال پیش آقای آفریده درباره چنین موضوعی با من صحبت کرد و من بر اساس آن یک طرح داستانی نوشتم. ایشان وقتی دید من به موضوع علاقمندم، پیشنهاد ساخت یک مستند را مطرح کرد و من وارد پروژه شدم. به خاطر حساسیتهای موضوع و پژوهشکده ابن سینا سعی کردم به آدمها نزدیک نشوم و بیرون از مرکز با آنها ارتباط بگیرم. آدمهای مرتبط هم حساسیتهای خاص خود را داشتند و سعی کردم با احتیاط به آنها نزدیک شوم. فکر میکنم مهمتر از پیدا کردن راههای درمان ناباروری، فرهنگسازی در این زمینه مهم است تا بعد بتوان این مشکل را حل کرد."
آخوندی در ادامه با اشاره به نگرانیهای اولیه خود درباره شیوه پرداخت کارگردان که با دیدن مستند "رحم جایگزین" و خط دراماتیک جذاب آن برطرف شده، از سومین مستند و سمینار این پژوهشکده و مرکز گسترش با موضوع "اهداء گامت" خبر داد و گفت: "وقتی همکاری ما به پایانی خوش منجر میشود که همکاری دوطرفه باشد. هر دو طرف ذهنیت خاص خود را دارند ولی این مهم است که به تعامل و تفاهم برسند. ما تلاش کردیم در این زمینه قدم برداریم و به نتیجه خوبی هم رسیدیم. "
وی در پایان در پاسخ به طرح نشدن مسائل حقوقی موضوع "رحم جایگزین" که هنوز نتوانسته در مجلس منجر به قانونی مدون شود، گفت: "هدف ما از ساخت این فیلمها ارائه راه حل یا تصویب سریع قوانین و ... نیست. هدف ما طرح مسئله است و اهداف بعدی در گامهای آتی میتوانند تعریف شوند."
نظر شما