هاشمی درباره دلیل بازی در این نقش به خبرنگار مهر گفت: "من ابتدا برای ایفای یکی از نقشهای دوچرخهساز و چلمن میرزا انتخاب شده بودم. اما در جریان تمرینها به ترتیب مهرداد ضیایی و افشین هاشمی برای این نقشها برگزیده شدند و من از فهرست بازیگران نمایش خارج شدم و به گروه اجرایی "مرغابی وحشی" پیوستم."
وی اضافه کرد: "تمرین "مرغابی وحشی" هنوز آغاز نشده بود و حدود یک ماه از آغاز تمرینهای "افرا" میگذشت که با من برای ایفای نمایش سرکار خادمی تماس گرفتند. پیش از من بهروز بقایی برای بازی در این نقش همکاری کرده بود. من با کسب اجازه از وی و با توجه به اینکه بازسازی تئاتر شهر تمرین "مرغابی وحشی" را به تعویق انداخته بود، به گروه نمایش "افرا" پیوستم."
این بازیگر درباره خصوصیات نقش خود توضیح داد: "به نظر من این نقش یکی از بهترین نقشهای نمایش "افرا" است. به این خاطر که این شخصیت از فردی منفعل رفته رفته تبدیل به فردی تاثیرگذار میشود و در روزهای پایان خدمت کاری مهم انجام میدهد و تحولی برایش به وجود میآید. این نقش جنبه های مختلفی را مطرح می کند."
وی ادامه داد: "من در این نمایش نقشی را بازی میکنم که 30 سال از سن واقعی من بزرگتر است. در صورتی که بیشتر بازیگران نقشی نزدیک به سن و سال خود را بازی میکنند. البته هر چه بیشتر از اجرای "افرا" میگذرد احساس میکنم تا حدودی توانستهام از پس نقش بربیایم و جنبه های مختلف آن را ایفا کنم."
هاشمی درباره اینکه نمایش تا حدودی طولانی و خارج از حوصله مخاطب امروز به نظر میرسد، توضیح داد: "من هم از طرفداران تئاتری هستم که به سمت اختصار و کمینهگرایی تمایل دارد. یعنی یک اثر نمایشی بهتر است تا حد امکان موجز و مختصر ارائه شود، اما باید این موضوع را نیز در نظر بگیریم که کارگردانهای باتجربه مانند بیضایی شیوه اجرایی خاص خود را دارند."
وی با تاکید بر اینکه هر دو شیوه اختصار و ارائه نمایش بلند و طولانی برای تئاتر ما لازم است، اظهار داشت: "اکنون حمید سمندریان در تئاتر شهر نمایش "ملاقات بانوی سالخورده" را بر صحنه برده که حدود دو ساعت و نیم اجرای آن طول میکشد. اما این کارگردان درایتی دارد که توانسته نمایشی با این مدت زمان را کارگردانی و ارائه کند."
بازیگر نقش "سرکار خادمی" درباره تاثیر منفی حجم بالای متن بر بیان بازیگران پردیالوگ گفت: "من و مرضیه برومند در نیمه دوم نمایش بیشترین میزان دیالوگها را داریم. از سوی دیگر فاصله بازیگر با آخرین ردیف صندلیها در تالار وحدت حدود 60 متر است که بازیگر باید صدای خود را به همه برساند. با این شرایط فکر نمی کنم مشکلی در بیان ما وجود داشته باشد."
وی درباره تفاوت فضا و شرایط اجرای نمایش "افرا" با ابتدای اثر و معرفی شخصیتها در قالب مونولوگ توضیح داد: "این موضوع کاملا سلیقهای است. به نظر من، مونولوگ ابتدایی در معرفی شخصیتها به وسیله خودشان شیوه روایی اثر را توضیح میدهد. نکته دیگر اینکه، شیوه خاص این نمایش در معرفی شخصیتها بخشی از قراردادهای نمایشی آن را تشکیل میدهد. همان قراردادهایی که بین تماشاگر و نمایشگر برای قبول شرایط کلی اثر رد و بدل می شود."
هاشمی در خصوص شیوه خاص میزانسن دادن کارگردان و استفاده از طراحی صحنه در این نمایش گفت: "میان طراحی میزانسن و تعامل با بازیگر از سوی بیضایی درکی صحیح وجود دارد. به خصوص اینکه میزانسن باید به درک صحیح بازیگر از نقش کمک کند و با اجرای دقیق آنها حتی گره هایی که در ذهن بازیگر از اجرای نقش وجود دارد را به سمت بازی بهتر تغییر دهد."
وی ادامه داد: "خاطرم هست در بخشی از نمایش سردار خادمی به سمت افرا حرکت میکند و در میان کلماتی که می گوید، به کلمه شرمنده با وجهی خاص اشاره دارد. اما در روخوانی متن اشارههایی را که از سوی بیضایی برای بیان این کلمه وجود داشت به درستی درک نمیکردم، اما وقتی به مرحله میزانسن رسیدم به درستی فهمیدم این کلمه را به چه صورت باید بیان کنم."
این بازیگر درباره استفاده از دیالوگهای زیاد و فشرده در نمایش "افرا" و میزان صرف انرژی بازیگر گفت: "قدرت و تسلط بازیگر بر حرفه خود زمانی مشخص میشود که بتواند از دیالوگهای طولانی و در زمانی فشرده استفاده کند. بیشتر بازیگران برجسته جهان به خاطر بیان دیالوگهای نمایشی مشهور شدند. برای بسیاری از بازیگران حضور در نمایش "افرا" به جهت دیالوگها و شیوه اجرایی آن شرایط مطلوب به حساب میآید."
نمایش "افرا" به نویسندگی و کارگردانی بهرام بیضایی و بازی مژده شمسایی، مرضیه برومند، بهرام شاهمحمدلو، حسن پورشیرازی، افشین هاشمی، مهرداد ضیایی، سهیلا رضوی و ... هر شب ساعت 18 در تالار وحدت روی صحنه میرود.
نظر شما