خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب : گفتارهای این کتاب حاصل مطالعات و تاملات این فردوسی شناس در طول 45 سال کار تصحیح شاهنامه است که به کوشش علی دهباشی گردآوری شده است.
عنوان برخی مقالات این کتاب عبارت اند از: درباره عنوان داستان دوازده رخ، یکی مهتری بود گردنفراز، جوان بود و از گوهر پهلوان، تطهیر معنوی با آب در شاهنامه، اهمیت شاهنامه فردوسی، نگاهی کوتاه به فن داستان سرایی فردوسی، یادی از دانشمندی رنجدیده و ناکام؛ فریتس ولف، عناصر درام در برخی از داستانهای شاهنامه، آغاز و انجام داستانهای شاهنامه، ایران گرایی در شاهنامه، مرداس و ضحاک، کیکاووس و دیاکو، کیخسرو و کوروش، نظری درباره هویت مادر سیاوش و...
مقالات این کتاب با ذکر ماخذ و منابع و سال انتشار از نشریات دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تبریز، بزرگداشت نامه استاد محمد محیط طباطبایی، نامواره دکتر محمود افشار، کلک و ایران شناسی و نیز سخنرانی های وی در لندن، پاریس، کلن و... برگرفته شده است.
خالقی مطلق در آغاز مقاله "درباره عنوان داستان دوازده رخ" می نویسد: شاهنامه داستان خوب و دل انگیز زیاد دارد ولی شاهکارهای آن پنج است : رستم و اسفندیار، رستم و سهراب، هفتخوان رستم، فرود و دوازده رخ. از این میان بی شک داستان نخستین را از نظر پختگی زبان و اندیشه، از نظر انسجام ساخت و بافت آن، از نظر آرمانهای پهلوانی، از نظر بری بودن از نفوذ حماسه های بیگانه و بی بدیل بودن موضوع و انگیزه، شاه داستان شاهنامه و نقطه اوج حماسه دانست. من از میان داستانهای حماسی ایرانی و غیرایرانی که می شناسم از ایلیاد هومر گرفته تا شاهنشاهنامه فتحعلی خان صبا داستانی به عظمت رستم و اسفندیار - این ایرانی ترین داستان ایرانی - ندیده ام ... .
"سخن های دیرینه" پیشتر در سال 1381 از سوی نشر افکار وارد بازار کتاب شده بود.
جلال خالقی مطلق متولد سال 1316 و تحصیل کرده رشته های شرق شناسی، ژرمانیستیک، مردم شناسی و تاریخ است. وی رساله دکتری اش را با موضوع " زن در شاهنامه " نوشته و سالهای طولانی است که درباره این میراث مکتوب ادب فارسی تحقیق می کند.
نظر شما