به گزارش خبرنگار مهر، دو روز از درگذشت استاد سیدجعفر شهیدی می گذشت و همگان منتظر اعلام زمان تشییع پیکر وی بودند که در نهایت روز چهارشنبه 25 دی سال 1386 برای خاکسپاری این استاد ارجمند در امامزاده عبدالله (ع) انتخاب شد.
حضور افراد سیاهپوش و نصب پیامهای تسلیت بر سر در موسسه لغت نامه دهخدا یادآور از دست رفتن مرد بزرگی است که به گفته دکتر شکوفه شهیدی از مرکز آموزش بین المللی زبان فارسی و تنها دختر استاد سید جعفر شهیدی، کارکنان این موسسه پیر و مرشد خود را از دست داده اند.
چندین نفر از اتباع چینی نیز به واسطه یادگیری زبان فارسی در این مرکز با اطلاع از درگذشت استاد در موسسه حضور یافته بودند که آرام در گوشه ای اشکهای خود را از چهره می زدودند.
دکتر شکوفه شهیدی به نمایندگی از کارکنان موسسه لغت نامه دهخدا از پیامهای تسلیت روسای سه قوه و شخصیتهای فرهنگی و علمی کشور تشکر کرد.
تشییع پیکر شهیدی و وداع فردوسی دانشکده ادبیات با استاد
در مراسم آغازین تشییع پیکر استاد سید جعفر شهیدی که در موسسه لغت نامه دهخدا بود، دبیر سیاقی یکی از مولفان لغت نامه دهخدا با اشاره به 59 سال همکاری نزدیک با وی، حضور در جلسات بحث و بررسی در لغت نامه دهخدا در جای خالی استاد شهیدی را همچون تحمل کوهی گران بر شانه های ناتوان توصیف کرد.
ایرج افشار مصحح نسخ خطی و فرزند مرحوم دکتر محمود افشار یزدی که ساختمانی را برای موسسه لغت نامه دهخدا وقف کرده بود، نیز بر این نکته تأکید کرد که هیچ مدیر علمی به جز دکتر استاد سید جعفر شهیدی در دوران حیات دانشگاه تهران در مدت 40 سال بدون تغییر باقی نمانده است.
وی اضافه کرد: نام شهیدی با نام دهخدا و معین عجین شده و بر صدر لغت نامه باقی خواهد ماند . او آنقدر برای زبان و ادب فارسی تلاش کرد که در سالهای بسیار دوری در مصر و در کنار رود نیل بر مهجوری زبان فارسی گریست.
در این مراسم چهره ها و شخصیت های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی زیادی از جمله سید محمد خاتمی، محمد رضا عارف، حسن حبیبی، میرحسین موسوی، غلامرضا اعوانی، تسخیری، مصطفی محقق داماد، فاضل میبدی، عبدالله نوری، دکتر ایرج فاضل، اعضای موسسه دهخدا و جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاهها ... حضور داشتند.
وداع دانشگاه تهران با استاد دلسوز ادبیات
همچنین در این مراسم، فیلمی از زمان حیات استاد شهیدی و اهدای کتب شخصی وی به کتابخانه موسسه لغت نامه دهخدا پخش شد، که استاد در آن گفته بود : "این کتابخانه در مدت 50 سال تهیه شده است و بهترین مکان برای آن کتابخانه دهخدا است. این کار موجب می شود دیگران هم از این کار تأسی کند" . "البته کار من در قبال کار دیگران چیزی نیست اما یادگاری از خدمت است."
پس از پایان مراسم ابتدایی تشییع، آمبولانس پیکر بی جان استاد سید جعفر شهیدی به سمت دانشگاه تهران حرکت کرد و ابتدا با ورود به مسجد دانشگاه تهران مراسم عزاداری کوتاهی برگزار شد.
در ادامه مراسم، دکتر محمدمهدی زاهدی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز با اشاره به خصوصیات بارز اخلاقی از وی به عنوان نمونه و اسوه دانشگاهیان و دانش دوستان نام برد.
حضور پرشور مسئولان در مراسم تشییع پیکر استاد شهیدی
در مراسم تشییع پیکر استاد سید جعفر شهیدی در دانشگاه تهران نیز جمع کثیری از جمله چمران رئیس شورای شهر تهران، محمد مهدی زاهدی وزیر علوم، محمد حسین صفار هرندی وزیر ارشاد، حجت الاسلام ابوترابی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام محمدیان، آیت الله عمید زنجانی رئیس دانشگاه تهران، اشعری رئیس کتابخانه ملی، میرحسین موسوی، فرشیدی وزیر سابق آموزش و پرورش، موسوی لاری، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و جمعی از اساتید و دانشجویان دانشگاه تهران و روسای دانشکده های دانشگاه تهران و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ... حضور داشتند.
آخرین وداع استاد سید جعفر شهیدی با دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران انجام گرفت و پیکر استاد در میان اشک و اندوه دانشجویان و یاران و همکاران وی و در میان نرمی و لطافت برف های مانده بر تارک سر در دانشگاه تهران به سوی امامزاده عبدالله (ع) رهسپار شد.
دوست بر دوست رفت و یار بر یار خوشتر از این هیچ در جهان نبود کار
حق تعالــی که مالک المــلک است لیس فــــــی الملک غیــــره مالـــک
استاد سیدجعفر شهیدی از مفاخر و بزرگان ادب ایران زمین در سال 1297در شهر بروجرد به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در بروجرد به پایان رسانید؛ سپس اندک مدتی را در حوزه علمیه قم در خدمت آیت الله آقاحسین بروجردی و سایر علما و مراجع به تحصیل فقه و اصول پرداخت.
سپس برخورد و آشنایی استاد شهیدی با دکتر محمد معین باب آشنایی و حضور استاد شهیدی را در خدمت علامه دهخدا گشود و او بعد از تشکیل سازمان لغت نامه دهخدا معاونت سازمان را برعهده گرفت که با مرگ استاد معین، وی مسئول این سازمان شد.
شهیدی در زمینه های ادب فارسی و همچنین ادبیات عرب، استادی کامل و به نام است. وی همکاری و موانست با اساتیدی چون بدیع الزمان فروزانفر، جلال همایی، دهخدا، محمد معین و ... را نیز در پرونده دارد.
استاد جعفر شهیدی با درجه دکتری ادبیات فارسی صاحب آثار و تألیفات فراوانی است که از آن جمله می توان به: «انقلاب بزرگ، زندگی حضرت سجاد، زینب (س) شیرزن کربلا، محدودیت در اسلام، زندگانی حضرت زهرا(س) و....» اشاره کرد.
اما بارزترین و شاید ماندگارترین کار استاد شهیدی ترجمه شیوا، مسجع و روان او از نهج البلاغه باشد که این ترجمه در سال 1369 به عنوان کتاب سال برگزیده شد.
نظر شما