به گزارش خبرگزاری مهر، این روزنامه در مقاله ای به قلم کاوه افراسیابی درباره حادثه تنگه هرمز نوشت : تنش بین دو کشور هفته گذشته هنگامی که قایق های تندرو سپاه پاسداران ایران در رویدادی با 3 کشتی آمریکایی روبرو شدند، شروع شد که (آمریکایی ها)ادعا میکردند، در آبهای بین المللی هستند.
نویسنده افزود : البته هیچ آب بین المللی در تنگه هرمز، تنگه ای که بین ایران و عمان تقسیم شده وجود ندارد. فیلم پنتاگون لحظه ای را نشان میدهد که کشتی آمریکایی میگوید ما در آبهای بین المللی هستیم و هیچ ضرری هم نداریم. به گفته دریادار کاسگریف، کشتی های آمریکایی 5 کیلومتر خارج از آبهای سرزمینی ایران بودهاند، اما این با اظهارات مطرح شده در بی سیم که کشتی آمریکایی در حال ترانزیت مطابق حقوق بین المللی است، تناقض دارد.
به نوشته این روزنامه، با توجه به اینکه تقریباً تمام سه کیلومتر مسیر تردد دریایی در تنگه هرمز در آبهای سرزمینی ایران قرار دارد، اعلام کشتی نیروی دریایی آمریکا که در حال عبور ترانزیت است، و به کنوانسیون سال 1982 سازمان ملل متحد درباره حقوق دریاها اشاره دارد، به شدت تعجب آور است.
در ادامه این مطلب آمده است : بوش در سال 2006 کنگره را تشویق کرد با نظر مثبت، الحاق آمریکا به این کنوانسیون را بررسی کند، اما آمریکا هنوز این کنوانسیون را تایید نکرده، که به نظر می رسد با توجه به مناقشه ایران و آمریکا، احتمالاً مخالفان این کنوانسیون تشویق شده باشند؛ مخالفانی که می گویند کنوانسیون مذکور مانع دو اقدام حیاتی برای امنیت آمریکا؛جمع آوری اطلاعات و ارسال پیام از آبهای سرزمینی است.
این نویسنده آسیا تایمز در ادامه می نویسد: اما واقعیت این است که آمریکا نمیتواند هر کاری که خواست انجام دهد، یعنی به این کنوانسیون برای حق تردد خود توسل بجوید و همزمان محدودیتهای تحمیل شده در آن – به نفع ایران- را نادیده بگیرد.
نویسنده در ادامه محدودیتهایی را به شرح زیر بر شمرده که در این کنوانسیون وجود دارد و چند نکته از رویداد تنگه هرمز را به ای شیوه مورد توجه قرار داده است :
- براساس بند 39 کنوانسیون مذکور (UNCLOS ) درباره وظایف کشتی ها در خلال ترانزیت، عبور کشتیهای آمریکایی باید بدون تاخیر صورت پذیرد و کشتیهای مذکور : "باید از هرگونه تهدید به استفاده از زور علیه حاکمیت، همگرایی سرزمین و یا استقلال سیاسی کشور مرزی تنگه، خودداری نمایند".
- براساس بند 40: در خلال عبور ترانزیت، کشتی های خارجی نباید هیچ تحقیقات و فعالیت تجسسی بدون مجوز قبلی کشور مرزی تنگه انجام دهند. گرچه نیروی دریایی آمریکا رسماً تایید کرده است که فعالیتهای صوتی در منطقه برای شناسایی سایر کشتیها انجام میدهد که مغایر با حقوق بین الملل است.
- فیلم پنتاگون نشان میدهد که یک فروند هلیکوپتر آمریکایی بر بالای کشتیهای آمریکایی در حال پرواز است، چیزی که کاملاً با بند 19 کنوانسیون مذکور تناقض دارد که پرواز، فرود و یا به همراه داشتن هرگونه هواپیمایی در عرشه را در خلال ترانزیت به صراحت منع می کند.
- بند 19 درباره عبور بی ضرر میگوید: عبور تا زمانی بی ضرر است که مضر به صلح، نظم جاری و یا امنیت کشور ساحلی نباشد و این یعنی منع هرگونه اقدام مسلحانه از هرنوع و یا ایجاد هرگونه آلودگی جدی و مضر.
به عبارت دیگر،کشتیهای آمریکایی درحال ترانزیت در تنگه هرمز،باید به عنوان کشتی غیرجنگی عمل کنند براساس کنوانسیون آنها باید"به طور موقت خود را از وضعیت مسلحانه خارج کنند." و "هرگونه شلیک هشدار" که توسط کشتیهای آمریکایی به سمت قایقهای ایرانی انجام شود؛ براساس حقوق بین الملل، نقض حقوق ایران است. چنین چیزی میتواند سبب شود که ایران حق ترانزیت کشتیهای جنگی آمریکا در تنگه هرمز را به طور موقت به حال تعلیق در آورد. موضوع میتواند به لحاظ فنی توسط ایران در مراجع بین المللی تحت تعقیب قرار گیرد.
- براساس بند 25 کنوانسیون مذکور، کشور ساحلی میتواند گامهای ضروری در آبهای سرزمینیاش برای ممانعت از عبوری که بی ضرر نیست، بردارد... براین اساس، کشور ساحلی میتواند به طور موقت در مناطق خاص از دریای سرزمینی خود، حق عبور بی ضرر کشتیهای خارجی را به حال تعلیق در آورد؛ اگر این تعلیق برای حفاظت از امنیت آن ضروری باشد و از جمله اقدام مسلحانه انجام دهد.
- براساس بند 30 اگر هر کشتی جنگی از قانون و مقررات کشور ساحلی درباره عبور از آبهای ساحلی آن تبعیت نکند و یا هرگونه تقاضای همکاری را رد کند، کشور ساحلی میتواند آن را وادار به ترک فوری آبهای سرزمینیاش نماید.
- براساس بند 42 کنوانسیون، کشورهای ساحلی تنگهها، میتوانند قواعد و مقررات مربوط به عبور ترانزیت را طراحی کنند و کشتیهای خارجی باید از این قوانین و مقررات متابعت کنند. قانون دریانوردی سال 1993 ایران میگوید که در آبهای سرزمینی ایران، زیردریاییها و سایر ابزارهای زیر آبی ملزم به حرکت در سطح و برافراشتن پرچم خود هستند، اما نیروهای دریایی آمریکا با نقض حقوق بین الملل و قانون ایران، تاکنون از روی آب آمدن زیردریاییهای خود به هنگام عبور از این تنگه اجتناب کرده و به همین دلیل تنگه هرمز اکنون تبدیل به پرمخاطرهترین منبع تنش و درگیری بین ایران و آمریکا شده است.
به گزارش مهر، مقامهای وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون) ادعا کرده بودند قایقهای تندروی ایران صبح روز یکشنبه 16 دی ماه به صورت گروهی به سه ناو آمریکا در تنگه هرمز نزدیک شدند و پیامی رادیویی مبنی بر منهدم کردن آنها مخابره کردند.
یک مقام آمریکایی ناشناس نیز ادعا کرد بود که نیروهای ایالات متحده به سبب این اقدام تحریک آمیز قایقهای ایرانی، در آستانه گشودن آتش به سوی آنها بودند که آنها مسیر خود را کج کرده و دور شده اند.
هیاهوی جدید آمریکایی درباره گشت زنی عادی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در آبهای خلیج فارس و تنگه هرمز، درحالی صورت می گیرد که سید محمد علی حسینی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اقدام صورت گرفته درباره یک کشتی آمریکایی را یک مسئله عادی توصیف کرد که به گفته وی گاهی برای هر یک از طرفین اتفاق می افتد به طوری که دو طرف پس از اینکه همدیگر را شناخته اند، قضیه حل و رفع شده است.
نظر شما