۹ بهمن ۱۳۸۶، ۱۱:۰۷

به بهانه روز جهانی تالابها-2/

بخشی نگری سازمانها اساسی ترین مشکل تنوع زیستی تالابهاست

بخشی نگری سازمانها اساسی ترین مشکل تنوع زیستی تالابهاست

مشاور ملی تنوع زیست در طرح حفاظت از تالاب ها گفت: متاسفانه تالاب های کشور تحت نظارت یک ارگان خاص نمی باشند ، لذا تا زمانی که بین سازمانهای ذیربط در این قضیه هماهنگی ایجاد نشود، نمی توان به رفع مشکلات تنوع زیستی در تالاب ها امیدوار بود.

لیسا پورلک  در آستانه روز جهانی تالاب ( 13 بهمن ماه) در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: متاسفانه یکی از مشکلات اساسی تالاب ها نگرش عموم مردم نسبت به آنهاست چراکه بسیارند کسانی که تالاب ها را فقط محیطی برای رفع نیاز آب شرب ، آب کشاورزی و ... می دانند و به دیگر خصوصیات آن توجهی ندارند.

وی ادامه داد: از دیدگاه تنوع زیستی، تالاب زیستگاهی برای دوزیستان، گیاهان ، پرندگان و .. است که هریک نقش به سزایی در این اکوسیستم دارند و در صورت توجه به هریک از این تنوعات زیستی مطمئناً می توان برنامه ریزی بسیاری مناسبی برای بهره برداری بهینه از تالاب ها ارایه نمود.

پورلک با اشاره به عوامل تاثیر گذار در نابودی تالاب های کشور گفت: یکی از مشکلات تالاب ها استفاده از آنها در فعالیتهای کشاورزی است چرا که در اطراف بیشتر این تالاب ها زمینهای زراعتی وجود دارد و کشاورزان ضمن استفاده از آب تالابها برای زمینهای کشاورزی، گاهاً سموم زراعتی را نیز وارد تالاب ها می کنند.

مشاور ملی تنوع زیست در طرح حفاظت از تالاب ها با اشاره به کمرنگ شدن اهمیت بین المللی تالاب های ایران در چند ساله اخیر، تصریح کرد: با وجود آنکه کنوانسیون رامسر برای اولین بار در کشور خودمان مطرح شده است و باید بیشتر از دیگر کشورها به آن پایبد باشیم اما در 22 تالاب بین المللی ایران کمتر طرح مدیریتی به اجرا رسیده است و برخی از آنها نیز وضعیت مناسبی ندارند.

وی یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در وضعیت بحرانی تالاب ها را عدم هماهنگی ارگانهای دخیل در حفاظت از تالاب ها عنوان کرد و گفت: متاسفانه تالاب های کشور تحت نظارت یک ارگان خاص نمی باشند و سازمانهای مختلفی از جمله سازمان حفاظت از محیط زیست، وزارت نیرو، جهاد سازندگی، شیلات و... هر یک به نوعی در خصوص حفاظت از تالاب ها نقش دارند لذا تا زمانی که بین سازمانهای ذیربط در این قضیه هماهنگی ایجاد نشود نمی توان به رفع مشکلات تنوع زیستی در تالاب ها امیدوار بود.

پورلک افزود: ما می توانیم برخی از مشکلات این تالابها را به وضعیت اقلیمی و تغییرات آب و هوایی منطقه نسبت دهیم و آن را از مسایل طبیعی تلقی کنیم اما این را نیز باید بپذیریم که بخشی نگری مسئولین نیز در این زمینه بی تاثیر نیست.

وی خاطر نشان کرد: به طور مثال یکی از تصمیمات اشتباه مسئولین در خصوص تالاب ارومیه بود که در حال حاضر با مشکل شوری روبروست و وضعیت بسیار بحرانی دارد و تقریبا تنوع زیستی آن در حال نابودی است.

پورلک یکی از اقدامات مهم کشور در خصوص تالاب ها را طرح «حفاظت از تالاب های ایران» عنوان کرد و گفت: این طرح از مدتی پیش با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان ملل UNDP/GEF آغاز شده است و در مرحله اول فعالیت خود را در زمینه از بین بردن معضلات موجود در دو تالاب ارومیه و پریشان آغاز نموده است و در صورت موفقیت طرح در تالاب های کل کشور انجام خواهد گرفت.

وی افزود: از ابتکارات این طرح این است که در ابتدا مشکلات و تهدیدات تالاب ها از طریق نظر سنجی از گروهها و سازمانهای ذی نفع مانند شیلات، محیط زیست، جهاد سازندگی و...، دریافت وسپس راهکارهای آنها در جهت کاهش این تهدیدات  مد نظر قرار گرفته شد و در حال حاضر بر اساس  اطلاعاتی که از طریق این گروها بدست آمده است طرح مدیریتی تالاب ها تهیه گردیده است.

مشاورملی تنوع زیست در طرح حفاظت از تالاب ها تصریح کرد: اطلاع رسانی و آگاهی مردم و مسئولین یکی از ضروری ترین مسایلی است که نقش بسزایی در ارتقا سطح کیفی تنوع زیستی تالاب ها خواهد داشت.

کد خبر 627902

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha