وی با اشاره به طرح خودگردانی بیمارستانهای دولتی که باعث کاهش بودجه آنها شد، افزود: با اجرای این طرح، فشار بسیار سنگینی بر مردم تحمیل گردید.
مسلمی فرد از انگیزه بسیار پایین پرسنل و کادر درمانی بیمارستانهای دولتی برای ارائه خدمت مطلوب به بیماران خبر داد و گفت: این وضعیت باعث شده خدمتی که مردم می گیرند، بسیار ضعیف تر از خدماتی باشد که از سوی همین پرسنل به بیماران در بخش خصوصی ارائه می شود.
نایب رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران، پیامد این وضعیت را منجر به تحقیر شخصیت مردم در بیمارستانهای دولتی دانست و ادامه داد: وقت بیماران در بخش دولتی به آسانی هدر می رود و کسی هم پاسخگو نیست.
وی با استفاده از کاربرد "سیاست مشتری مداری"، گفت: متاسفانه چنین سیاستی در بیمارستانهای دولتی وجود ندارد و جلب رضایت مردم در این بخش بسیار کم رنگ است.
مسلمی فرد، همچنین از عدم ارتباط رو در روی بیمار یا همراه او با پزشک معالج در بیمارستانهای دولتی، به عنوان یکی دیگر از ضعف های این بخش نام برد که منجر به نارضایتی مردم شده است.
نایب رئیس انجمن پزشکان عمومی ایران، ادامه داد: این وضعیت به جهت روانشناسی، شرایطی را پیش می آورد که بیمار دچار اضطراب های مکرر شده و در نتیجه باعث تاخیر در روند درمان بیماری او می شود.
وی از عدم نظارت کافی بر کار درمان بیماران در بیمارستانهای دولتی انتقاد کرد و گفت: بعضا مشاهده شده که هر چند روز یک درمان بر روی بیمار صورت می گیرد و پس از آن به یکباره با نظر پزشک این روند تغییر می کند.
مسلمی فرد افزود: این روند علاوه براینکه سلامت بیماران را دچار مخاطره می کند، ضربه شدید اقتصادی نیز بر پیکره نظام سلامت کشور می زند.
وی، با اشاره به پایین بودن سطح امکانات لجستیک در بیمارستانهای دولتی گفت: وضعیت اتاق، تخت، آمبولانس و سایر امکانات در این قبیل بیمارستانها بسیار فرسوده است و همین شرایط باعث شده که خدمات در سطح فرسودگی به بیماران ارائه شود.
نظر شما