به گزارش خبرگزاری مهر، در مقاله ای که در شورای روابط خارجی آمریکا منتشر شده، آمده است : رژیمهای عرب سنی در شرایطی که نگران قدرت رو به تحلیل دولت بوش هستند، با ایران همانطور که آمریکا می خواهد، مقابله نمی کنند، اما اینگونه به نظر می رسد که آنها به این دولت شیعه و "محمود احمدی نژاد" رئیس جمهوری آن ابراز علاقه می کنند.
نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است : در سفر اخیر "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا به منطقه خاورمیانه،سران عرب به وی هدایی را اعطا و از او تمجید و تعریف کردند و این در حالی بود که همه آنها در حال ارزیابی این مسئله هستند که آیا دولت ناتوان و بی عرضه وی توانایی بازدارنگی در برابر ایران را دارد یا خیر. مسلما پاسخ به این سئوال منفی است،زیرا رئیس جمهور هنوز منطقه را ترک نکرده بود که با انتقاد منتقدان روبرو شد.
در این گزارش به نقل از عرب نیوز روزنامه سعودی آمده است :" بوش در اظهارات مقابله گرایانه خود درباره ایران هیچ هویج ،هیچ مشوق وهیچ مصالحه ای را پیشنهاد نکرد به جز آنکه از چماق بزرگ آمریکا سخن گفت. در جستجوی صلح، این دیپلماسی نیست. این دیوانگی در جستجوی جنگ است."
به گزارش مهر، نویسنده با ادعای اینکه اکثر کشورهای سنی خلیج فارس همچنان ایران را یک تهدید مهم می دانند، در عین حال نوشت : این کشورها هم اکنون خواستار مذاکره با ایران به جای مقابله هستند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است : بوش تلاش کرد تا کشورهای عربی به ویژه امارات متحده عربی و عربستان سعودی را متقاعد کند تا ایران را منزوی کنند، اما اماراتی ها روابط مهم بانکی و اقتصادی با تهران دارند و در ماههای اخیر عربستان گامهای مهمی را برای نزدیکی با احمدی نژاد برداشته است.
نویسنده خاطر نشان کرده است: دولت بوش به قدری نامحبوب شده که حتی هم پیمانان وفادار آن هم تلاش می کنند به طور علنی از آن فاصله بگیرند. به نظر می رسد که این راهبرد برای سعودیها کارساز می افتد . سعودیها هم به آمریکاییها و هم به ایرانیها ابراز علاقه می کنند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است : کشورهای عربی همچنین خودداری بوش به مدت چندین سال (تا کنفرانس آناپولیس) برای تعامل فعال در روند صلح خاورمیانه را عامل شکست گفتگوهای اسرائیلیها و فلسطینیها می دانند. حتی پیشرفت محدود در زمینه تلاشهای صلح می تواند یک پوشش دیپلماتیک را برای کشورهای عرب سنی برای همکاری نزدیک تر با آمریکا و تلاش برای انزوای ایران ایجاد کند.
به عقیده نویسنده، اما سران عرب امید کمی دارند که اسرائیلیها و فلسطینیها بتوانند مذاکرات مهمی داشته باشند که به یک توافق صلح تا زمانی منجر شود که دوره ریاست جمهوری بوش در ژانویه سال آینده به اتمام برسد.
نویسنده با اشاره به انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 و پس لرزه های آن که به مدت طولانی در خاورمیانه حس می شد و کمک غیرمستقیم آن در الهام بخشیدن به شیعیان درعراق و لبنان، تصریح کرده است : به همین دلیل است که سعودیها به یکباره با لحنی قاطعانه علیه آمریکا سخن می گویند. آنها که نگران چالش جدید از سوی شیعیان هستند، تلاش می کنند تا نقش خود را به عنوان رهبران جهان عرب و اسلام بار دیگر اعلام کنند.
به گزارش مهر، در پایان این مطلب آمده است : سعودیها و دیگر رژیمهای عرب بیشترین نگرانی را درباره بقای خود دارند. البته آنها هم پیمانان وفادار آمریکا باقی خواهند ماند و همواره نسبت به سیر صعودی ایران محتاط خواهند بود، اما آنها از درخواستهای بوش چشم پوشی خواهند کرد و همچنان به ابراز علاقه خود به تهران ادامه می دهند. این تنها راه بقا در این بخش سخت و دشوار جهان است.
نظر شما