۱۷ بهمن ۱۳۸۶، ۱۷:۳۶

قانون جدید ثبت اختراعات و طرح های صنعتی باعث رشد صنعتی کشور خواهد شد

قانون جدید ثبت اختراعات و طرح های صنعتی باعث رشد صنعتی کشور خواهد شد

معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: با روز آمد شدن قانون ثبت اختراعات و امتیازات قابل توجه آن نسبت به قانون مصوب 1310 ، در آینده نزدیک شاهد تحولات قابل توجهی در حوزه مالکیت صنعتی خواهیم بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید علی رضا میرشریفی ضمن بیان مطلب فوق اظهار داشت: انشاء ا... با تائید قانون جدید ثبت اختراعات ، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب مجلس محترم شورای اسلامی از سوی شورای محترم نگهبان ، قانون 1310 به کنار گذاشته شده و قانون جدید حاکم خواهد شد.

وی ضمن قدردانی از همکاری و تلاش های نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی خصوصاً اعضای محترم کمیسیون حقوق و قضایی مجلس در برطرف ساختن بخشی از نیاز جامعه مخترعین و همچنین جوامع صنعتی و تجاری کشور ، تلاش های کلیه دست اندکاران را در تهیه این طرح قانونی و همچنین تصویب آن ستود.

میرشریفی در ادامه با اشاره به انطباق مقررات این قانون با موافقت نامه جنبه های تجاری مرتبط با حقوق مالکیت فکری در سازمان جهانی تجارت ( TRIPS) و سرعت بخشیدن به فرآیند الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت ( WTO ) ، به بیان مزایای قانون جدید پرداخت.

به گفته وی ، براساس مقررات مذکور ، برای اولین بار ثبت وحمایت از طرح های صنعتی وارد نظام حقوق مالکیت صنعتی ایران خواهد شد . این در حالی است که قانون 1310 در این خصوص ساکت بوده و تاکنون حمایتی از طرح های صنعتی به عمل نیامده است.

همچنین حمـایت از طـرح هـای صنعتی که صرفاً به جنبه های زیبایی شناسی در عرضه یک فرآورده یا محصول مربوط می شود ، پس از ثبت آن در اداره مالکیت صنعتی ، برای حداکثــر 15 سـال (طی دوره های 5 ساله ) به عمل خواهد آمد و همچنین این اقدام مهم ، نقش ارزنده و قابل توجهی را در شکوفایی بیشتر طراحی صنعتی و ایجاد امنیت روانی و اقتصادی برای طراحان و صاحبان صنایع ایفاء خواهد نمود . ضمن اینکه با ثبت وحمایت داخلی ، امکان حمایت از طراحان صنعتی درسطح بین المللی براساس کنوانسیون پاریس ، فراهم خواهد شد.

وی در ادامه دیگر مزایای قانون جدید را در ارتباط با بخش اختراعات اعلام نمود . برهمین اساس ، به گفته وی از جمله این مزایا ، پیش بینی حق تقدم یک ساله برطبق کنوانسیون پاریس است که امکان ثبت اختراع را درسایر کشورهای عضو کنوانسیون ( بالغ بر 170 کشور ) با رعایت مقررات ملی هریک از کشورهای عضو فراهم می آورد . این مهم در قانون 1310 پیش بینی نشده است.

همچنین با تعریف جدید اختراع در قانون مورد نظر ، رکن ابتکاری بودن اختراع به ارکان دیگر (جدید بودن و کاربرد صنعتی داشتن ) اضافه شده است.

وی اضافه کرد: ثبت اختراعات کماکان نظام ثبت اختراعات در این قانون ، نظام اعلامی بوده و این مهم سبب تسریع و تسهیل ثبت ملی اختراعات می گردد . ضمن اینکه مبنای اولیه را برای تقاضای ثبت بین المللی در هرکشور عضو کنوانسیون پاریس ، طبق مقررات داخلی کشور مربوط ، فراهم می آورد.

وی در خصوص اظهارات مسئولین بعضی دستگاههای اجرایی درخصوص محاسن نظام اعلامی اظهار داشت درحال حاضر و باتوجه به اینکه ایران در عداد کشورهای درحال توسعه می باشد و زیر ساخت های لازم علمی و پژوهشی درکشور درحال بنا نهادن می باشد ، لذا نظام اعلامی بهترین طریق جهت حفاظت و حراست از امنیت اختراعات و جلوگیری از به سرقت رفتن آنهاست.

وی در ادامه ، فراهم آمدن امکان رسیدگی به اعتراضات اولیه به ثبت یک اختراع دریک مرجع شبه قضایی همچون اداره مالکیت صنعتی را گامی دیگر در راستای سیاست های قضازدایی قوه قضائیه برشمرد و درعین حال اضافه نمود که تسهیل و تسریع در رسیدگی به این گونه اعتراضات مانع از حق رجوع به مراجع قضایی درمراحل بعدی نخواهد بود.

سیّدعلی رضا میرشریفی همچنین به دیگر امتیازات قانون جدید نسبت به قانــون 1310 دربخش های علائم ونام تجاری نیز اشاره نمود افزود: در مقررات جدید علاوه برحمایت از علامت تجاری ، از نام تجارتی نیز حمایت به عمل خواهد آمد . به عبارت دیگر نام تجارتی که معرف ومشخص کننده حقیقی یا حقوقی فعال در امور تجاری است ، برخلاف علامت تجاری که کالاهای تولیدی را از یکدیگر متمایز می سازد ، به تمایز صاحبان این کالاها خواهد پرداخت.

همچنین براساس مقررات مزبور ، با ارائه تعریف از علائم جمعی و تشریح قراردادهای بهره برداری از این علائم که ناظر بریک منطقه جغرافیایی خاص است ، محصولات سنتی ایران همچون فرش از حمایت قابل ملاحظه ای برخوردار خواهند شد.

میرشریفی افزود مرجع شبه قضایی مشابه آنچه که در بخش ثبت اختـراعات بدان اشاره شد ، جهت رسیدگی به اعتراضات مربوط به ثبت علائم تجاری نیز در اداره مالکیت صنعتی پیش بینی شده که از بار دستگاه قضایی خواهد کاست.

وی در پایان با اشاره به این مطلب که به موجب قانون جدید ، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان یگانه مرجع ملی مالکیت معنوی به رسمیت شناخته شده است ، از فعال شدن کمیته مشورتی اداره مالکیت صنعتی با حضور نمایندگان وزارتخانه ها و دستگاه های فعال دربخش های مختلف مالکیت معنوی در آینده نزدیک خبردارد.

کد خبر 634446

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha