قانون منع حجاب در دانشگاههای ترکیه در سال 1981 مورد تصویب دولت این کشور قرار گرفت، درحالی که تورگوت اوزال نخست وزیر وقت ترکیه در سال 1987اجازه ورود محجبه ها را به دانشگاه صادر کرد، اما کنان اورن رئیس جمهور کشور این حکم را بی اعتبار دانست.
این مسئله در زمان تورگوت اوزال جدیتر شد و دادگاه دیوان عالی دولتی، حجاب را در دانشگاه و ساختمانهای دولتی ممنوع کرد، به طوری که به رغم اعتراضهای گسترده مردم و دانشجویان دولت بر این ممنوعیت مصر بود.
از آن زمان تاکنون با وجود آنکه بسیاری از مسلمانان نسبت به این قانون اعتراض خود را منعکس کردند این محدودیت همچنان به قوت خود باقی ماند تا اینکه رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه این قانون را به چالش کشید و اظهار داشت نیازی نیست در انتظار تغییر قانونی لغو این محدودیت باشیم چرا که مسئله حجاب به آزادی های فردی باز می گردد.
به دنبال اظهارات مردم، حمایت نخست وزیر و استقبال شخصیتهای دانشگاهی بحث حجاب شاهد ائتلاف حزب ملیگرای ترکیه با حزب عدالت و توسعه بود که این امر بی تردید می توانست به رفع این محدودیت منتهی شود، چرا که تصویب این لایحه که به طور مشترک از سوی دو حزب عدالت و توسعه و حزب ملی گرای ترکیه نیازمند رأی دو سوم اکثریت آرای در پارلمان بود که تعداد اعضای این دو حزب در پارلمان حتی بیشتر از میزان مورد نیاز است.
از سوی دیگر عبدالله گل رئیس جمهور ترکیه از طرح پیشنهادی دولت برای لغو قانون منع حجاب حمایت کرد و گفت: دانشگاهها نباید مکانی برای بحث و جدلهای سیاسی باشند، اندیشهها و افکار باید آزادانه در چنین محیطهایی ابراز شوند.
صدها نفر از اساتید دانشگاههای ترکیه نیز در حمایت از حجاب در دانشگاهها بیانیه مشترکی امضاء کرده اند که در آن آمده است: درحالی که ما که بحثهای اخیر و سیاستها را درباره مسلئه حجاب دنبال می کنیم، اعتقاد داریم دانشگاهها باید موضع آزادانه تری نسبت به حقوق بنیادین بشر چون آزادی فکر، بیان، دین، اعتقاد و آموزش اتخاذ کنند. ما اعتقاد داریم فرد باید در انتخاب پوشش خود کاملا آزاد باشد و دانشجو بدون تبعیض برحسب دین، اعتقاد، نژاد، قوم یا جنس از این آزادی برخوردار شود.
روز پنجشنبه 18 بهمن ماه در نخستین دور رأی گیری پارلمان این کشور براساس انتظارات پیشین نمایندگان به رفع محدودیت حجاب برای دانشجویان مسلمان ترکیه رأی مثبت دادند و دور دوم و نهایی آن به شنبه 20 بهمن ماه موکول شده است. از آنجا که دولت این کشور با حمایت حزب مخالف ملی گرا از دو سوم بیشترین کرسیهای پارلمان برخوردار بود، رأی کافی برای لغو قانون موجود بوده و قانون در مرحله اول با 401 رأی موافق در مقابل 110 رأی مخالف تصویب شد.
مسئله حجاب در دانشگاههای ترکیه منبع تنش و بحث میان مردم درباره آزادی دینی و نفوذ دین به نظام آموزشی ترکبه بوده است، درحالی که بیشترین جمعیت 70 میلیونی این کشور را مسلمانان تشکیل می دهند بسیاری از آنها درباره نقش اسلام در زندگی روزمره اتفاق نظر ندارند.
نظر شما