درگذشت سيد جمال الدين اسد آبادي :
درچنين روزي در سال1275هجري شمسي ، سيد جمال الدين اسدآبادي يكي از بزرگترين مصلحان جهان دار فاني را وداع گفت . سيد جمال الدين اسد آبادي مشهور به افغاني از مصلحين بزرگ اسلامي و يكي از سلسله جنبانان نهضت هاي اسلامي در يكصد سال اخير است . سيد جمال الدين اسد آبادي عالم بزرگ اسلامي و احيا گر و مصلح در شعبان 1254 ه ق (آبان 1217 ش ) در اسد آباد همدان ديده به جهان گشود .نام پدرش سيد صفدر و نام مادر وي سكينه بيگم بود . وي تحصيلات خود را از پنج سالگى در نزد پدر و مادر آغاز كرد و مقدمات عربى را در سالهاى اول تحصيل بخوبى فرا گرفت .سيد جمال الدين در سال 1264 ه ق به همراه پدر براي فراگيري علوم عالي تر به قزوين رفت . سيد در آن مكان علمي ، بحث هاي مختلف حوزوي از جمله ادبيات عرب ، منطق ، فقه و اصول را فراگرفت . وي در سال 1266 ق به تهران آمد و در مكتب درسي مجتهد وقت آقا سيد محمد صادق طباطبايى همدانى حاضر شد . سيد در سال 1266 ق به قصد نجف اشرف رفت ودر محضر علمي شيخ مرتضى انصارى در آمد و به فراگيري سطح عالي فقه و اصول پرداخت. وى در 16 سالگى به شهر بمبئى رفت و از آنجا به طرف ايالات مركزى هند حركت كرد . سيد مدت دو سال با عالمان و روشنفكران آن ديار به گفتگو نشست و مشكلات مسلمانان آن منطقه را از نزديك مورد مطالعه قرار داد .از اين زمان بود كه فعاليتهاى سياسى و اصلاحى سيد جمال الدين آغاز شد. او در اين برهه زماني در يافت كه استعمارعامل همه بدختي هاي مسلمانان آن ديار است . وي پس از آن به قصد مكه و زيارت خانه خدا از هندوستان خارج شد. سپس تا اواخر 1275 ه ق از مكه مسير مدينه ، اردن ، دمشق ، حمص ، حلب ، موصل ، بغداد و نجف را طى كرد و اوضاع تمامى شهرهاى مهم اسلامى را مورد بررسى قرار داد و در نهايت خود را به اسد آباد همدان رساند. اما با اوضاع نابسامانى كه در تهران با آنها روبرو شد ، نتوانست در ايران توقف كند و به همين دليل تصميم گرفت كه در هرات و كابل سكني گزيند و در آن محل به تبليغ دين اسلام بپردازد .
تاليف و نشر كتاب تتمه البيان فى تاريخ الافغان ، انتشار روزنامه شمس النهار، تشكيل كابينه وزراء، راه اندازي نيروي نظامي و ايجاد آموزش هاي نظامي و همچنين راه اندازي برخي فعاليت هاي عام المنفعه از جمله كارهاي آن عالم رباني در افغانستان
بود .او در سال 1285 ه ق به مصر رفت و در جامع الازهر با علماى بزرگ آن كشور ملاقات كرد ولي زمان حضور او در مصر ديري نپاييد و حكم اخراج وى از سوى خديو مصر صادر شد و سيد روانه تركيه شد. در تركيه نيز ابتدا او را مورد تفقد قرار دادند اما پس از چندي وبه دليل رشك ورزي برخي از شيوخ آن كشور ، سلطان عثمانى دستور اخراج او را از اين كشور صادر نمود . وى دو باره در سال 1287 ه ق وارد مصر شد و ضمن ديداربا رئيس دولت مصر نظر آنان را بسوي انديشه هاي نوگاراينه خود جذب نمود و پس از آن مدتي در مصر اقامت گزيد. وي پس اين دوره به مكه و هند رفت و ضمن ديدار با علماي اسلامي اين كشور ها به نقد و افشاگري خيانات استعمار غرب در كشور هاي اسلامي پرداخت .او در هند و در همين زمان كتاب "در رد طبيعيون و افكار متجددانه" را به رشته تحرير در آورد .سيد در سال 1300 هند به قصد كشور آمريكا از هند خارج شد اما بعدا از اين سفر منصرف شد و لندن را براي حضور و تبليغ انديشه هاي اسلامي خود برگزيد . او توانست در شهرهاي انگلستان و فرانسه نشريات " عروه الوثقى" و "ضياء الخائفين " را منتشر سازد و با برخي از رجال سياسي و علمي اين كشورها ديدار داشته باشد .
وى پس از آن رهسپار قطيف در جزيره العرب شد . در همين روزها بود كه اعتماد السلطنه و حاج سياح محلاتى از طرف ناصر الدين شاه او را به تهران دعوت كردند . سيد مدتي در تهران در منزل حاج امين الضرب سكني گزيد اما پس از چندي دولتمردان ايراني تاب تحمل ديدار او را نداشتند و سيد از آنجا به مسكو نقل مكان كرد . وي در آنجا هم با رجال سياسى ، نظامى و مذهبى روسيه ديدار كرد و در زمينه هاي عقب ماندگي مسلمانان آن ديار به تحقيق و جستجو پرداخت . وي پس از آن به در خواست ناصر الدين شاه براي با ر دوم وارد تهران شد . اما به دلايلي نتوانست در آنجا هم سكني گزيند و در نيمه اول شعبان همان سال وارد بصره شد. از آنجا بود كه نامه بسيار مهم خود را به آيت الله ميرزاي شيرازى نوشت . آنگاه از عراق به سوى لندن حركت كرد و در آنجا با شدت بيشترى ، خطر استبداد داخلى و استعمار خارجى را بر ملل مشرق زمين توضيح داد. دراين هنگام بود كه دست به انتشار نامه هاي خود به سران كشور اسلامي زد و آنان را به ايستادگي در برابر استعمار انگلستان و اتحاد و يكپارچگي فراخواند . او در همين زمان دست به تشكيل جبهه متحد اسلامى در مقابل استعمار غرب بريتانيا زد . سرانجام آن عالم رباني پس از عمري مجاهدت و تلاش در جهت اصلاح امت اسلامي و احياي انديشه اتحاد دنياي اسلام در پنجم شوال سال 1314 ه ق ، به دست سلطان عبدالحميد عثماني مسموم شد و به شهادت رسيد . پيكر پاك سيد ، در قبرستان شيخ لر مزارى در شهر بندرى استانبول به خاك سپرده شد. تتمه البيان فى تاريخ الافغان ، القضا و القدر، اسلام و علم ، نيجريه يا ناتوراليسم ، الوحده الاسلاميه و الواردات فى سر التجليات از جمله آثار مهم قلمي اوست . او شعر نيز مي سرود و به نام افغاني تخلص مي كرد .
تولد زمخشري :
در چنين روزي در سال 1075 ميلادي ( 467 ه ق ) عبدالقاسم محمود ابن عمر زمخشري خوارزمي متاله اسلامي ديده به جهان گشود . وي از علماي شافعى مذهب است كه تاليفات بسياري از خود به جاي نهاده است . كشاف عنوان مهمترين اثر اوست كه شيخ طبرسي نيز برآن حاشيه نوشته است . اين كتاب معروفترين و متقنترين تفاسير اهل تسنن است . از نظر نكات ادبي ، به ويژه نكات بلاغتي ، در ميان همه تفاسير ممتاز است . وي كتب بسياري در ادب ، حديث و موعظه تأليف كرده است . با اينكه اين مرد از بلاد شمالي ايران و سرزمينهاي سردسير بود سالها در مكه معظمه مجاور شد و گرماي طاقت فرساي هواي آنجا را تحمل كرد ، زيرا معتقد بود مجاورت بيتالله آثار معنوي فراواني دارد . چون سالها مجاور بيتالله بود به " جارالله " معروف گشت و ظاهرا در همان وقت تفسير كشاف را نوشت .زمخشري در يكي از مسافرتهاي علمي زمستاني خود در خوارزم ، يك پاي خود را از دست داد پس از اين واقعه از پاي چوبي كمك ميگرفت با همان حال مسافرتهاي طولاني كرد و چند سال مجاور بيتالله بود . تولد زمخشري در سال 467 هجري و وفاتش در سال 538 واقع شده است . وي در سال 538 هجري قمري دار فاني را وداع گفت .
حمله به ايران :
در چنين روزي در سال 1722 ميلادي ( 1100 ه ش ) ميرمحمود پادشاه افغانستان به ايران حمله كرد .
انتخابات پنجمين دوره مجلس شوراي اسلامي :
در چنين روزي در سال 1374 ه ش پنجمين دوره انتخابات مجلس شوراي اسلامي بر گزار شد . دراين دوره از مجلس شوراي اسلامي حجه الا سلام و المسلمين ناطق نوري رياست مجلس را به عهده داشت .
تولد اتو هان :
در چنين روزي در سال 1879 ميلادي اتو هان فيزيدان و شيميدان آلماني به دنيا آمد . وي در سال 1944 ميلادي نوبل شيمي را از آن خود كرد . وي به همراه فريتس استراسمن جايزه انريكو فرمي را نيز در همين زمينه در يافت نمود .
تولد ادوارد كندال :
در چنين روزي در سال 1886 ميلادي ادوارد كالوين كندال شيميدان آمريكايي به همراه فيليپ اس هنش و تديوس ويش استين جايزه نوبل را در رشته فيزيولوژي يا پزشكي در سال 1950 ميلادي به خاطر انجام تحقيقات گسترده در حوزه ساختار و تاثيرات بيولوژيكي هورمونهاي آدرنالين در يافت نمود .
تولد اريك لينكلاتر :
در چنين روزي در سال 1899 ميلادي اريك لينك لاتر رمان نويس و شاعر اسكاتلندي متولد شد . «پرستو هاي آبي » عنوان مهمترين اثر اوست .
سوتن شهر شيكاگو :
در چنين روزي در سال 1871 ميلادي ايالت "شيكاگو "در آمريكا آتش گرفت و بسياري از ساختمانهاي آن در اين حريق گسترده سوخت . گفته مي شود يك چراغ نفتي باعث اين آتش سوزي گسترده بوده است .
نخستين خلبان زن :
در چنين روزي در سال 1910 ريموند دولاروش نام خود را به عنوان نخستين زن خلبان در جهان ثبت كرد . وي البته جان خود را بر سر همين ماجرا گذاشت و چندين سال بعد با هواپيما سقوط كرد و در گذشت .
تولد سمبن عثمان :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي سمبن عثمان نويسنده ، شاعر و كارگردان مشهور سنگالي به دنيا آمد . «دكتر شب » عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت ابو معشر جعفر بن محمد بن عمر بلخي :
در چنين روزي در سال 883 ميلادي (272 ه ق) ابو معشر جعفر بن محمد بن عمر بلخي ستاره شناس عرب ديده از جهان فروبست . ابو معشر جعفر بن محمد بن عمر بلخي در سال 172 ه ق در بلخ در خراسان بزرگ به دنيا آمد . او ستاره شناس و نظريه پردازي بزرگ در نجوم است .
صلح راسكيلد :
در چنين روزي در سال 1658 ميلادي صلح راسكيلد ميان دو كشور سوئد و دانمارك به امضا رسيد و جنگ ميان اين دو كشور را به انجام رساند .
روز جهاني زنان :
در چنين روزي در سال 1911 ميلاي براي نخستين بار چنين روزي به عنوان روز بين المللي زنان نامگذاري شد . اين روز همه ساله به عنوان روز جهاني زنان در كشور هاي مختلف گرامي داشته مي شود .
حمله به كوبا :
در چنين روزي در سال 1916 ميلادي آمريكا براي سومين بار به كوبا حمله نظامي كرد .
عضويت در جامعه ملل :
در چنين روزي در سال 1920 ميلادي دانمارك و كوبا به عضويت جامعه ملل در آمدند .
نافرماني مدني :
در چنين روزي در سال 1930 ميلادي مهاتما گاندي شيوه نافرماني مدني را در هند آغاز نمود . دليل اين امر را مي توان در رفتار انگليسي ها جستجو كرد چرا كه آنان با افزايش ماليات نمك قصد داشتند ارزش افزوده اي به آن ببخشند . در اين حال گاندي با در ك اوضاع به همراه گروهي از طرفداران خويش در مقابل اين حركت مقاومت كرد و خود و يارانش به تهيه نمك پرداختند .
بمباران برلين :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي آمريكا بمباران برلين را از سر گرفت .
منع مصر :
در چين روزي در سال 1951 ميلادي فدراسيون بين المللي تنيس روي ميز كشور مصر را به دليل عدم انجام رقابت با تيم رژيم اشغالگر قدس ، در اين دوره از بازيها منع كرد .
ترك مصر :
در چنين روزي در سال 1957 ميلادي نيروهاي رژيم صهيونيستي مصر را ترك گفتند و كانال سوئز از اين پس دوباره براي ورود كشتي هاي باري آزاد شد .
شكست كودتا در عراق :
در چنين روزي در سال 1959 ميلادي كودتاي طرفدار مصر در موصل عراق شكست خورد .
ورود اولين گروه :
در چنين روزي در سال 1965 اولين گروه از نظاميان آمريكايي شامل 3500 تفنگدار در يايي وارد ويتنام جنوبي شدند .
افتتاح بزرگترين تونل جهان :
در چنين روزي در سال 1973 ميلادي تونل آيزنهاور در ايالات متحده آمريكا به عنوان بزرگترين تونل جهان افتتاح شد .
كودتا در سوريه :
در چنين روزي در سال 1963 ميلادي كودتاي نظامي در سوريه رخ داد و نظامي جمهوري عربي پس از آن در اين كشور روي كار آمد . به همين مناسبت چنين روزي به عنوان روز جمهوري عربي سوريه در اين كشور گرامي داشته مي شود .
آغاز فعاليت جبهه آزادي بخش مورو :
درچنين روزي در سال 1968 ميلادي ، جبهه آزادي بخش مورو فعاليت هاي گسترده اي را عليه ماركوس ديكتاتور فيليپين
آغاز نمود. سرزمين محل سكونت مسلمانان مورو «ارخبيل» يا «بانگسامورو» نام دارد و بيش از سيزده استان مسلمان نشين در آن جاي گرفته اند . جزيره پالاوان از منابع غنى طبيعي برخوردار است و در حال حاضر فيليپين از ذخائر آن بهره بردارى مىنمايد. بيشترين تعداد سكنه فيليپين يعني بيش از ده ميليون نفر از آنان مسلمان اند. جبهه آزادى بخش مورو از سال 1968م تا 1971م فعاليت هاي آزادي بخش خود را به طور مخفيانه عليه ماركوس آغاز كرد و از سال 1972ميلادي فعاليتخود را علنى نمود. در سوم ژانويه 1987 ميلادي دولت فيليپين موافقتنامهاى با جبهه آزادى بخشت مورو امضاء كرد و متعهد شد كه سيزده استان خود مختار مسلمان نشين را به رسميت بشناسد.
نظر شما