۲۰ بهمن ۱۳۸۶، ۹:۰۱

/ گزارشی از مراکز درمان /

واژه ای بیگانه به نام "رضایت بیمار" در بیمارستانهای دولتی!

واژه ای بیگانه به نام "رضایت بیمار" در بیمارستانهای دولتی!

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی: مشکلاتی که امروزه در حوزه سلامت با آنها مواجه ایم به قدری زیاد است که بیان هر کدام از آنها "مثنوی هفتاد من کاغذ" می شود، اما در این بین میزان رضایت بیمه شدگان از مراکز درمانی، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

به گزارش خبرنگار مهر، بیشترین مراجعان به مراکز درمانی دولتی در کشورمان را افرادی تشکیل می دهند که تحت پوشش بیمه های تامین اجتماعی و خدمات درمانی هستند و اصولا از اقشار متوسط و کم درآمد جامعه تلقی می شوند که مجبورند برای کاستن از هزینه های سنگین درمان، گزینه های خود را از لابه لای مراکز درمانی دولتی جستجو کنند.

متاسفانه مراجعات زیاد به مراکز درمانی دولتی از یک سو و کمبود امکانات، تجهیزات و نیروی متخصص در این بخش دست به دست هم داده که شاهد نارضایتی اغلب بیماران باشیم، به گونه ای که در هنگام خروج از درمانگاه یا بیمارستان غرولند آنان را به خوبی می شنویم و فریادهای همراه با اعتراض که اغلب به جایی نمی رسد!

به اعتقاد اغلب پزشکان و افرادی که در حوزه سلامت رفت و آمد دارند صرفه جویی در هزینه ها اولویت نخست مردم برای مراجعه به مراکز درمانی دولتی است اما واقعیت امر این است که عدم بهبودی کامل در مراکز درمانی دولتی موجب می شود که شخص برای درمان بیماری خود به بخش خصوصی مراجعه کند و در نتیجه هزینه های اضافی بپردازد.

دکتر کلثوم دربندی (جراح و متخصص زنان و زایمان) با اشاره به اینکه افراد نمی توانند نسبت به بیماریهای سخت بی اعتنا باشند می گوید : وقتی درمان در بیمارستان دولتی با موفقیت همراه نباشد فرد مجبور است به بیمارستان دیگری مراجعه کند و همین مسئله می تواند هزینه های او را افزایش دهد.

متاسفانه نبود امکانات و تجهیزات مناسب و استاندارد در اغلب بیمارستانهای دولتی به ویژه در استانهای دورافتاده و مرزی کشور باعث می شود سلامت بیماران همواره به خطر بیفتد. به طوری که کمتری بیمارستانی در شهرهای دور از مراکز استانها را می توان یافت که تجهیزات و امکانات را همراه با نیروی متخصص داشته باشند.

در واقع اگر نیروی متخصص باشد امکانات و تجهیزات مورد نیاز آن بیمارستان نیست و اگر امکانات فراهم باشد نیروی متخصص آن وجود ندارد و همین مسئله دست به دست هم داده تا شاهد نارضایتی مراجعان به مراکز درمانی دولتی باشیم.

دکتر محمدمهدی قیامت (رئیس انجمن بیهوشی و مراقبت های ویژه ایران) با تاکید بر اینکه بیمارستانهای دولتی با مسائل و مشکلات متفاوتی مواجه اند که نتیجه آن، اتلاف وقت و صرف هزینه از سوی بیمار است، می افزاید: اغلب مراجعان به این قبیل مراکز، از انتظار طولانی برای درمان بیماری خود گله مند هستند.

به اعتقاد وی بعضا برای انجام یک عمل جراحی در بیمارستان دولتی، شش ماه تا یکسال نوبت داده می شود که این مسئله مغایر با حقوق بیماران است.

ولی با تمام این اوصاف بیمار مجبور است برای کم کردن از هزینه ها، یکی از گزینه های دولتی را برای درمان بیماری خود انتخاب کند و همین مسئله حق انتخاب او را محدود می سازد.

اما دکتر محمدتقی نوربخش (عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور)، انتظارات حداکثری بیماران در مراجعه به مراکز درمانی را حق طبیعی آنان می داند و می گوید: کمبود منابع باعث می شود که مدیر بیمارستان دولتی نتواند این توقعات را برآورده سازد.

وی بروز این قبیل مشکلات را ناشی از پایین بودن سرانه درمان در کشور می داند و می افزاید: ارائه خدمات به بیماران متناسب با میزان سرمایه گذاری دولت در نظام سلامت صورت می گیرد.

بر اساس آن چیزی که دولت به عنوان سرانه درمان برای سال 87 در نظر گرفته است، کمتر از 5 دلار برای هر ماه و در مجموع 60 دلار برای یک سال است. در حالی که این میزان در کشورهای همسایه ما به مراتب بیشتر از این عدد است.

این وضعیت از سوی دکتر عبدالرسول صداقت (رئیس انجمن رادیولوژی ایران)، نیز تایید می شود و تعیین تعرفه های غیرواقعی را، علت اصلی پایین بودن کیفیت خدمات در بیمارستانهای دولتی عنوان می کند که در نهایت موجب نارضایتی بیماران می شود.

به اعتقاد وی افزایش "بیماری زایی" یا "بیمارگونه بودن" در جامعه یکی از پیامدهای نارضایتی مردم از مراکز درمانی است.

در حال حاضر بیشترین مراجعات بیماران به مراکز درمانی دولتی است و همین مسئله بر اهمیت توجه مسئولان امر در حوزه سلامت می افزاید که می بایست برای جلب رضایت مردم و رعایت منشور حقوق بیمار، از تمامی امکانات بهره بگیرند.

کد خبر 635429

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha