دکتر مجید سرسنگی با حضور در خبرگزاری مهر درباره روند برگزاری جشنواره بیست و ششم تئاتر فجر به خبرنگار مهر گفت: "واقعیت این است که در ابتدا با احتساب گستردگی بخشهای جشنواره خیلیها به همراه خودم فکر میکردیم برگزاری آن با مشکل رو به رو شود، اما امروز ارزیابی ما این است که بخش اعظم جشنواره به بار نشسته و نتیجه مورد نظر حاصل شده است."
وی افزود: "بسیاری از برنامههای مد نظر ما نظیر انتشارات، سمینار و راهاندازی بخشهای مختلف انجام شده و خوشبختانه با وجود همزمانی با جشنواره فیلم فجر استقبال از جشنواره تئاتر خوب بوده و هر روز بیشتر نیز میشود. جشنواره انعکاس خوبی نیز داشته و ما به هدف خود که همانا بیرون رفتن از محدوده تئاتر شهر و پا گذاشتن به گستره شهر تهران و ارتباط با مردم بوده رسیدهایم. بخش نمایشهای رادیویی که به صورت زنده از رادیو جوان پخش میشود و استقبال خوب مردم هم از نکات مثبت جشنواره امسال است."
دبیر جشنواره بیست و ششم تئاتر فجر یادآور شد: "نسبت به دورههای گذشته رضایت بیشتری از کیفیت آثار خارجی و داخلی در بین مخاطبان وجود دارد و استقبال خوبی از آنها میشود. به نظر می رسد جشنواره علیرغم مشکلاتی که وجود داشت راه خود را رو به جلو ادامه میدهد و امیدوارم این وضعیت تا روز آخر هم ادامه داشته باشد تا در روز پایانی تأثیر خوبی در اذهان عمومی به جای بگذارد و در سالهای آینده در مسیر توسعه تئاتر ایران تأثیرگذار باشد."
دکتر مجید سرسنگی دبیر بیست و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
سرسنگی درباره تحقق شعار "تئاتر برای همه" در جشنواره تئاتر فجر گفت: "تئاتر برای همه یعنی رفتن به مراکز جمعیت مردمی یعنی تئاتر در رسانه و تمام نقاطی که با مردم در ارتباط باشد. در اکثر کشورها رابطه بین گروه و تماشاگر این است که گروه نمایشی به سمت تماشاگر میرود. در خیلی کشورها تئاتر به داخل جامعه رفته و اگر از این منظر نگاه کنیم این جشنواره نیز تحقق این شعار بوده است. محتوای شعار "تئاتر برای همه" یعنی اینکه فرهنگ تئاتر نهادینه شود. ما بیشتر سعی کردیم با تبلیغات گسترده در راستای این فرهنگسازی قدم برداریم."
وی معتقد است شعار "تئاتر برای همه" یعنی نهادینه کردن تئاتر در جامعه به طوری که حتی برای وظایف تربیتی و آموزشی نیز بتوان از تئاتر استفاده کرد و تئاتر به عنوان یک فعالیت مؤثر در زندگی انسانها حضور داشته باشد و به نوعی در معرض مردم قرار گیرد تا کسانی که دوست دارند به دیدن آن بیایند.
قائم مقام سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران درباره تعدد جشنوارهها در راستای تحقق شعار "تئاتر برای همه" تصریح کرد: "در حال حاضر تعدد جشنوارهها ما را به این شعار نمیرساند. ما برای جشنوارهها تعریف نداریم و جشنوارههای ما شناسنامه مشخص ندارند. مناسبت این جشنوارهها معلوم است، ولی رابطه آنها با کل تئاتر کشور مشخص نیست. اساسا جشنوارهها باید با هم اطلاعات و نیرو تبادل کنند و اگر این اتفاق بیفتد و وظیفه هر یک از این جشنوارهها مشخص شود میتوانند در تحقق شعار تئاتر برای همه مؤثر باشند."
دبیر جشنواره تئاتر فجر درباره ارزیابی نحوه برگزاری جشنواره اظهار داشت: "نقطه نظرات بسیاری پیش از این بوده و پس از این هم خواهد بود. ارزیابی من به عنوان کسی که در حوزه تئاتر فعالیت میکنم و به تناسب مسئولیت و وظایفم در برگزاری بسیاری از جشنوارههای نمایشی دخیل هستم، جشنواره تئاتر فجر امسال یکی از کمحاشیهترین دورههای برگزاری خود را پشت سر میگذارد."
وی درباره انتقادهایی که از مسایل و موضوعهای مختلف جاری در جشنواره میشود، توضیح داد: "به نظر من اینکه نسبت به نحوه برگزاری جشنواره انتقاد شود، موضوع خوب و خوشایندی است و من از تمام کسانی که ایرادهای ما را یادآور میشوند تقدیر و تشکر میکنم. چون این کار باعث میشود ما اشکال کار خود را بهتر شناسایی و برای رفع مشکلات موجود تلاش کنیم."
این مدیر تئاتر کشور ادامه داد: "برخی انتقادهایی که نسبت به شرایط برگزاری جشنواره تئاتر فجر اعمال میشود، غیرمنصفانه است و به عبارتی صحت چندانی ندارد. ولی ما تلاش کردیم جنجالهای مختلف در مورد این نوع مسایل هم راه نیفتد. برخی از مسایلی که گفته میشود همانند تاخیر در اجراهای جشنواره هر اندازه هم که برنامهریزی کنیم در طول اجراها به وجود میآید."
سرسنگی درباره نظم حاکم بر جشنواره گفت: "ما در چند روز گذشته در جشنواره هیچ جابجایی در برنامه یا انصرافی از جشنواره نداشتهایم. بخشی از مشکلات ما به مسایل و موضوعهای مربوط به عرصه تئاتر کشور مربوط میشود که در زمینه ایجاد و تهیه امکانات و تسهیلات لازم تمامی دستاندرکاران تئاتر کشور فعالیت گسترده دارند. ولی اینکه بخواهیم تاخیرهای جشنواره را به نداشتن نظم و انضباط کافی در عرصه برنامهریزی ربط بدهیم، نظر چندان منصفانهای نیست."
وی درباره مسایل پیش آمده درباره سهمیه بلیتهای اعضاء خانه تئاتر توضیح داد: "بحث بلیتها و در نظر گرفتن سهمیه برای خانه تئاتر و سایر تشکلها مشکل خاصی ندارد و ما نسبت به همه گروهها احترام میگذاریم. من برای ایرج راد به عنوان مدیر خانه تئاتر و یک هنرمند ارزش زیادی قائلم. به محض اینکه احساس نگرانی کردیم، با روحیهای سازنده و نگاهی مثبت به مسئله پرداختیم و تصمیم گرفتیم اعضاء خانه تئاتر با کارتهای خودشان بتوانند از نمایشهای جشنواره استفاده کنند."
دبیر جشنواره بیست و ششم تئاتر فجر خاطرنشان ساخت: "بعضی دوستان نسبت به کم بودن بلیتهای جشنواره تئاتر گلایهمند هستند. ما با محدودیتهایی مواجه هستیم. ظرفیت سالنها کم است و طبیعی است که نتوانیم پاسخگوی همه انتظارها باشیم. در سالهای قبل چند برابر ظرفیت بلیت چاپ میشد که به ازدحام تماشاگران میانجامید. امسال ما هدفمان حرمتگزاری به هنرمندان و تماشاگران بوده است. هر چند توقع همه را نمیتوان برآورده کرد."
این مدیر فرهنگی درباره انتقاد برخی اهالی تئاتر مبنی بر متخصص نبودن اعضاء دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر توضیح داد: "شاکله دبیرخانه و کسانی که در آن کار میکنند و مسئولین بخشهای مختلف جشنواره همه از متخصصان تئاتر هستند. حتی این امر در مورد اعضاء خود دبیرخانه نیز صادق است. ما تقریبا غیر از نیروهایی که به مراجعان خدمات ارائه میدهند از اهالی و متخصصان تئاتر برای همکاری استفاده کردهایم. به طور طبیعی برای برخی مشاغل خدماتی نمیتوان از افراد متخصص تئاتر استفاده کرد."
سرسنگی درباره موضوعهایی که نیاز به توجه بیشتر در برگزاری دوره بعدی جشنواره تئاتر فجر وجود دارد، گفت: "من در گزارشی که به عنوان گزارش پایانی جشنواره تئاتر فجر امسال مینویسم، به این موضوع اشاره دارم که برای حل مشکل متقاضیان تماشای نمایشها، باید تعداد اجراها را افزایش داد که به همان نسبت باید روزهای برگزاری جشنواره افزایش پیدا کند. البته ما امسال به علت همزمانی بهمن ماه با ایام سوگواری ماه محرم باید این موضوع را در نظر میگرفتیم. اما در سالهای آینده با تغییر این شرایط تعداد ایام برگزاری جشنواره میتواند افزایش یابد."
این مدیر تئاتر یادآور شد: "نکته دیگری که برای سال آینده میتواند اجرا شود اینکه همانند جشنواره فیلم فجر اجراهای مخصوص رسانههای گروهی وجود داشته باشد. امسال 300 تقاضای کارت خبرنگاری به دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر رسید که این تعداد میتواند تمام ظرفیت یک سالن نمایش را پر کند. در صورت تعیین اجراهای ویژه رسانهها، فیلمبرداران و عکاسان نیز میتوانند با راحتی بیشتر در سالن فعالیت کنند."
وی با تاکید بر اینکه خود را همراه با تمام دستاندرکاران عرصه تئاتر کشور میداند، توضیح داد :"همه ما در یک مجموعه قرار داریم. میتوان مشکلات یا کمبود سالنهای نمایش را به اداره کل هنرهای نمایشی ربط داد. اما با وجود اینکه دایره وظایف و اختیارات من محدود است، نمیخواهم خود را از اتفاقاتی دور بدانم که به مدیریت من ارتباط مستقیم ندارد. به هر حال همه مدیران تئاتری کشور تلاش کردهاند جشنواره در شرایط خوبی برگزار شود، اما مشکل هم به وجود میآید."
سرسنگی درباره اجرای برخی از نمایشها با تاخیر نسبت به زمان اعلام شده در برنامه گفت: "مشکل تاخیر در اجراها فقط به کشور ما مربوط نمیشود. من در جشنوارهای که در یونان و آلمان هم برگزار شد با همین گونه تاخیرها مواجه شدم. حتی یک نمایش حدود یک ساعت تاخیر داشت. در یکی از اجراها به خاطر مشکل فنی که در فعالیت سالن نمایش پیش آمد، ما را به سالن دیگری منتقل کردند. در همه جای دنیا اینگونه مسایل اتفاق می افتد."
وی با اشاره به تلاش برای حضور مدیران فرهنگی کشور در سالنهای تئاتر اظهار داشت: "یکی از مشکلاتی که سالهای قبل برای تئاتر به وجود آمده بود اینکه سیاستگذاران و مدیران فرهنگی و هنری کشور کمتر با عرصه تئاتر از نزدیک آشنا شده بودند. امسال ما تلاش کردیم این اتفاق بیفتد و همین موضوع موجب شد تعدادی از مسئولین کشور در ردههای مختلف موفق به تماشای نمایشهای جشنواره شوند و به این وسیله آشنایی بهتری با تئاتر برقرار کنند."
دبیر جشنواره امسال تئاتر فجر درباره انتخاب سه ساله دبیر این جشنواره همانند جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اصفهان و تاثیرگذاری این تثبیت گفت: "به لحاظ تئوری وقتی ثبات در دبیری جشنواره وجود داشته باشد، نتایج آن در سالهای این انتخاب خود را نشان خواهد داد. زیرا وقتی دبیر ثابت باشد، نواقص و نارساییها را نسبت به سالهای گذشته و دورههای قبل برطرف میکند."
سرسنگی در پایان یادآور شد: "من هر چه در توان داشتم به منصه ظهور رساندم و فکر میکنم به خاطر بسترسازی که انجام شده سال آینده هر فردی که دبیر جشنواره شود میتواند حرکت را به صورت مثبتتر ادامه دهد. به نظر من جشنواره تئاتر فجر آبروی نظام و کشور است. به خاطر هر کم و کاستی که در حیطه وظایف من به عنوان دبیر جشنواره بوده یا خیر شخصا عذرخواهی میکنم و امیدوارم سال آینده بخشی از این کمبودها توسط دبیر جشنواره رفع شود."
نظر شما