به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علیمراد رشیدی مسئول طرح تولید انبوه نانو لوله های کربنی و بکارگیری آن در فرآیندهای شیمیایی پژوهشگاه صنعت نفت گفت: ایران به عنوان دومین دارنده منابع عظیم گازی است و با توجه به روند رو به رشد جهان در نیاز به این منابع و افزایش مداوم ارزش اقتصادی گاز، ضرورت ایجاب می کند که به جای صادرات آن از این منابع در جهت تولید مواد با ارزش افزوده بالاتر بهره گرفت. در این راستا با بهره گیری از فناوریهای نانو می توان به قسمت اعظمی از این اهداف دست یافت.
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف این طرح استفاده از گاز طبیعی به عنوان تامین کننده منبع کربنی است و هدف دیگر استفاده از نانو کاتالیست ها در فرآیند شیمیایی است.
علیمراد رشیدی با بیان اینکه در تکنولوژیهای جذب و ذخیره سازی گازها از این مواد می توان استفاده کرد، اظهار داشت. از نقطه نظر اقتصادی ساخت این مواد نسبت به تکنولوژی های مشابه دنیا با توجه به در دسترس بودن مواد اولیه ارزان تر خواهد بود و با توجه به کاربردهای فراوان این مواد در زمینه های دیگر از جمله کامپیوتر، الکترونیک، صنایع دفاع، محیط زیست، انرژی و پزشکی می توان علاوه بر تامین نیاز کشور بازار منطقه این مواد را نیز در دست گرفت.
وی خاطر نشان کرد: پژوهشگاه صنعت نفت کار بر روی ساخت نانولوله های کربنی را در سال 80 آغاز کرد و در پایان سال 80 برای اولین بار در ایران موفق به سنتز نانولوله های کربنی در مقیاس آزمایشگاهی شد که این کار ثبت اختراع داخلی و خارجی شد.
علیمراد رشیدی در ادامه گفت : در این روش از رسوب گذاری به خار گاز طبیعی بر روی کاتالیست برای ساخت این مواد استفاده شد و با مطالعات و آزمایشات جامع در این زمینه که در غالب یک پروژه دکتری و دو پروژه کارشناسی ارشد انجام و موفق به کسب دانش تولید نانو لوله های کربنی تک دیواره، دو دیواره، چند دیواره، ساختار بامبو و فیبرهای کربنی شد.
وی خاطر نشان کرد: پس از این موفقیت در گام بعدی ساخت نانو لوله های کربنی در مقیاس چند صدگرم در هر مرحله در سال 82 انجام گرفت و پس از ساخت نانو لوله های کربنی در مقیاس آزمایشگاهی و بنچ و انجام تست های کاربردی این مواد به عنوان پایه کاتالیستی و ذخیره سازی گاز، این انگیزه ایجاد شد که این مواد تولید انبوه شود. در نتیجه پژوهشگاه کار بر روی تولید انبوه نانولوله های کربنی را در سال 83 آغاز کرد و با راه اندازی یک سیستم نیمه پیوسته ابداعی موفق به تولید 8 کیلوگرم در شبانه روز شد.
مسئول طرح تولید انبوه نانولوله های کربنی گفت: در سال 84 کار بر روی سیستم تولید پیوسته آن در مقیاس 20 کیلوگرم در روز آغاز شد. این پروژه نیز با نوآوری در فرآیند تولید کاملاً پیوسته و نوع راکتورهای مورد استفاده در فرآیند ثبت اختراع خارجی شد.
علیمراد رشیدی با اشاره به اینکه از جمله استفاده از این مواد به عنوان کاتالیست در فرآیندهای شیمیایی بود، گفت : این امر منجر به تولید 2 تا 3 برابر محصول نسبت به کاتالیست معمول آن شد که این نیز تحولی عظیم در تبدیلات فرآیندهای شیمیایی است.
وی اضافه کرد : حاصل تلاشهای محققان پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه نانولوله های کربنی در قالب ثبت 5 اختراع داخلی و 4 اختراع خارجی همچنین چندین مقاله خارجی و مقالات متعددی در کنفرانس های بین المللی داخلی و خارجی در زمینه نانولوله های کربنی و کاربردهای آن بوده است.
پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد:
ثبت 5 اختراع داخلی و 4 اختراع خارجی در حوزه نانولوله های کربنی در کشور
حاصل تلاش محققان پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه نانولوله های کربنی ثبت 5 اختراع داخلی و 4 اختراع خارجی است.
کد خبر 641853
نظر شما