۴ اسفند ۱۳۸۶، ۹:۱۲

بخشی از تاریخ کهن ایرانیان در دزفول بر جای مانده است

بخشی از تاریخ کهن ایرانیان در دزفول بر جای مانده است

خبرگزاری مهر - گروه استانها: جای پای تمدنهای اصیل همواره در شهرهای پرقدمت مشاهده می شود و بخشی از تاریخ و فرهنگ کهن ایرانیان نیز در شهرستان پر سابقه دزفول بر جای مانده است.

به گزارش خبرنگار مهر، دزفول در 142 کیلومتری استان خوزستان واقع است که به دلیل داشتن آثار تاریخی و باستانی متعدد و مناطق گردشگری زیبا یکی از مناطق گردشگری و توریستی کشور محسوب می شود.

در مورد وجه تسمیه دزفول اظهار نظرهای بسیار زیادی شده است که بسیاری معتقد هستند نام دزفول برگرفته شده از واژه "دژپل" به معنی "قلعه پل" است اما در پیشینه تاریخی دزفول آمده است که وجه تسمیه این شهرستان "دژپل" یا "دزپل" است که در اصطلاح محلی شهرستان به آن "دزفیل" یا "دژپیل" می گویند و معرب آن" دسفول" است.

البته در مورد نام دزفول این نکته فابل ذکر است که دزفول در اصل "اندیمش" نام داشته است که شاید مقدمه شکل گیری شهرستان اندیمشک در دو کیلومتری این شهرستان باشد.

شهرستان دزفول در زمان "ساسانیان" همزمان با ساختن پلی در کنار آن که برای برقراری ارتباط شهر جندی شاپور (اولین مرکز دانشگاهی در ایران) و شوشتر بنا شده است.

در مورد رفت و آمدهای پادشاهان نام دار ایرانی در این شهر گفته شده است نادر شاه چند بار به دزفول آمده و برای حفظ آن در مقابل "لران" در این شهر "قلعه دزشاه" را بنا نهاده است. دزفول تا سالها به دلیل نام جندی شاپور که اولین مرکز دانشگاهی در ایران و حتی در جهان بوده است، تحت الشعاع بوده و کسی نامی از دزفول نبرده است و بعد از ویران شدن جندی شاپور، این شهر رونق گرفته است.

اما پیشرفت شهرستان دزفول به زمان ایجاد "سد دز" که مربوط به 30 سال پیش است بر می گردد و در حال حاضر نیز یکی از مناطق شناخته شده در کشور محسوب می شود.

در این شهرستان تعداد زیادی از آثار تاریخی و باستانی از تاریخ گذشته ایرانیان وجود دارد که باعث شده این شهرستان در هر نقطه ای از کشور شناخته شده باشد.

از جمله مهترین آثار تاریخی و باستانی این شهرستان که باعث شده افراد زیادی از دیگر مناطق ایران و حتی کشورهای خارجی به عنوان توریست از آثار این شهرستان دیدن کنند می توان به "محوطه های تاریخی" این شهرستان نظیر "شهرقدیمی جندی شاپور" که زمانی اولین مرکز علمی در جهان محسوب شده است، "پل ساسانی" که 14 دهانه اصلی و 12 دهنه فرعی دارد، بافتهای زیبای معماری سنتی و بناهای "بقعه سبز قبا"، "بقعه قدیمی"، بازار قدیم شهر، مسجد لب خندق، آسیابهای دزفول که نبوغ ایرانی را بر همگان آشکار می کند، مجموعه تاریخی شاه رکن الدین و بسیاری از آثار و مناطق زیبای دیگر که دیدن آن برای هر کسی خالی از لطف نیست و باعث شده است علاقمندان زیادی برای دیدن بخشی از تمدن بزرگ ایرانیان و نبوغ کارهای آنها در سراسر کشور حتی بعضی از کشورهای خارجی به دزفول سفر کنند، اشاره کرد.

مقبره یعقوب لیث صفاری نیز در شهر دزفول واقع است که قدمت تاریخی دزفول را بیش از بیش به نمایش گذاشته است.

از دیگر دیدنی های شهر دزفول که به تاریخ گذشته ایرانیان و نبوغ فکری آنها بر می گردد صنایع دستی این شهرستان هستند که از جمله مهترین آنها می توان گیوه دوزی، سبد بافی، خراطی، وسایل بسیار زیبا که از چوب درست شده مانند شمعدان، زیر سیگاری، نمکدان و ... اشاره کرد که خود قدمت و تاریخ کهن این شهر را بر همگان آشکار ساخته است.

آثار تاریخی و صنایع دستی موجود در این شهر نشان می دهد که نخستین تمدنها در کنار رودخانه پرآب این شهر شکل گرفته و از این منطقه به سراسر کشور منتقل شده است ضمن اینکه امروزه نیز این شهر با جمعیتی حدود یک میلیون نفر، مهد تمدن استان خوزستان به شمار می رود.

کد خبر 643664

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha