۱۳ اسفند ۱۳۸۶، ۱۳:۵۲

زرگر:

اعتبارات ویژه برای پرداخت بدهی بخش آب کشور در راه است

اعتبارات ویژه برای پرداخت بدهی بخش آب کشور در راه است

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا از انجام مذاکراتی با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری برای پرداخت بدهی بخش آب کشور خبرداد و گفت: تا پایان سال منابع مالی خوبی در اختیار وزارت نیرو قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، رسول زرگر صبح امروز در مراسم روز ملی آب در تهران گفت: در سال 86 قرار بود 18 سد کشور آبگیری یا افتتاح شود، تا به امروز 9 سد آبگیری و افتتاح شده و تا پایان سال نیز 3 سد دیگر وارد مرحله آبگیری می شود.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: بنابراین پیش بینی ما این است که 12 سد در سال جاری آبگیری یا افتتاح شود، به این معنا که 70 درصد اهداف ما برای آبگیری یا افتتاح سدها محقق شده است. علت عدم تحقق 30 درصد مابقی بروز 3 مشکل در روند کار است.

وی تصریح کرد: بیشترین برنامه آبگیری سدها به دلیل شرایط اقلیمی و پیشرفت فیزیکی طرحها در سه ماه آخرسال آبگیری می شود که به دلیل سرمای بی سابقه این امر میسر نشد، از سوی دیگر طرحهای سدسازی در کشور با کمبود شدید منابع مالی مواجه هستند که با هماهنگی های به عمل آمده بخش قابل توجهی از این مشکلات مالی ظرف دو هفته آتی حل می شود.

به گفته زرگر، بحث سیمان و میلگرد نیز تاثیرات منفی بر روی اتمام پروژه گذاشته است؛ این درحالی است که بخش "آب" و "آب و فاضلاب" و نیز پروژه های برقابی حدود 16 هزار میلیارد ریال بدهی به پیمانکاران دولتی، غیردولتی دارند که به دلیل سرعت کارها بیش از منابع در نظر گرفته شده مشکلاتی بروز کرده است.

وی اظهار داشت: ظرف دو ماه گذشته دولت و مجلس پیگیری هایی برای پرداخت مطالبات پیمانکاران بخش آب کشور به کار بسته اند که بخش قابل توجهی از این بدهی جبران شود، طرحی نیز از سوی نمایندگان مطرح شده بود که بر اساس آن 2 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای این منظور اختصاص یابد که به دلیل بحث های مربوط به تبدیل آن به ریال و اثرات احتمالی تورمی این کار به تعویق افتاد.

زرگر گفت: شور اول این طرح در مجلس به تصویب رسید و در زمان رای گیری برای شور دوم لایحه بودجه در مجلس مطرح بود که این موضوع از دستور کار مجلس خارج شد و همین امر فرصت مناسب را از وزارت نیرو برای پرداخت بدهی های خود به پیمانکاران بخش آب کشور می گیرد.

وی خاطرنشان کرد: این امر در دستور کار مجلس قرار گرفته است. از سوی دیگر دولت با توجه به دستور رئیس جمهوری برای حل این موضوع تلاشهای خوبی را به کار بسته است که در این راستا مذاکراتی با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری صورت گرفته و تمهیداتی پیش بینی شده است که تا قبل از پایان سال به صورت منابع نقد و مصالح و ماشین آلات در اختیار پیمانکاران قرار گیرد.

زرگر تصریح کرد: ایران در جذب سرمایه گذاری خارجی د رموضوع سدسازی بسیار موفق عمل کرده و توانسته فاینانسورهای خوبی را برای طرحهای خود جذب کند. البته 6 ماه زمان لازم است تا فاینانسورها با بانک مرکزی قراردادهای خود را منعقد کنند البته قسمت اعظم فاینانسورها در این مرحله قرار دارند و به برخی نیز زمین تحویل شده تا کار اجرایی را علیرغم نهایی نشدن کار با بانک مرکزی شروع شود.

وی گفت: اگر مسائل سیاسی خاصی پیش نیاید روند حضور سرمایه گذاران خارجی در کشور مطلوب است اما جهت گیری ما این است که سرمایه گذاران خارجی و فاینانسورها در ایران حضور یابند. بر این اساس مجموعه کارهای ارزی بخش آب و آبفای کشور از سال گذشته تاکنون 5/1 میلیارد دلار بوده که یک نمونه آن سد رودبار لرستان است.

زرگر در خصوص موضوع فاضلاب تهران اظهار داشت: ورود به اجرای مقوله فاضلاب تهران با تاخیر مواجه بوده است، کشورهای بزرگ از 40 تا 50 سال قبل سیستم فاضلاب داشته اند ولی در ایران اگرچه مطالعات این طرح  از 40 تا 50 سال قبل شروع شده اما کار عملیاتی صورت نگرفته است.

به گفته وی، فاضلاب تهران 2هزار و 600 تا 3 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که این عدد بزرگی است، به همین دلیل این طرح به 5 فاز تبدیل شده که در هر فاز 100 هزار نفر تحت پوشش قرار می گیرند. اواخر سال آتی نیز تصفیه خانه به مدار وارد می شود.

زرگر افزود: تاکنون برای این طرح 360 میلیارد تومان هزینه شده اما مشکل اساسی در تامین مالی وجود دارد چراکه حداقل سالانه 200 میلیارد تومان اعتبار برای این طرح نیاز است که البته از بانکهای خارجی نیز کمک گرفته شده، بر این اساس 140 میلیون دلار از بانک جهانی وام گرفته شده است.

وی خواستار تخصیص منابع مالی از سوی شهرداری تهران و دولت برای اجرای این پروژه شده است. البته در بودجه سال آتی نیز 30 میلیارد تومان برای این پروژه به دستور ویژه رئیس جمهور دیده شده که این رقم در سال جاری یک میلیارد تومان بوده است.

زرگر گفت: روز جهانی آب برای توجه عموم مردم به مسائل حیاتی آب نامگذاری شده چراکه هم اکنون تامین آب سالم مورد نیاز مردم دنیا یکی از دغدغه های اساسی دولتمردان هر کشور به حساب می آید.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به نامگذاری دهه 2005 تا 2015 بعنوان دهه بین المللی آب افزود: شعار سال 2007 سازگاری با کم آبی بود؛ اما در سال 2008 این شعار به بهداشت، سلامت و ایجاد سامانه هایی برای رفع مواد زاید بشری نامگذاری شده است.

وی تصریح کرد: از آنجایی که 22 مارس(2 فروردین) روز جهانی آب نامیده شده و این موضوع مقارن با تعطیلات نوروز در ایران است، 13 اسفندماه همزمان با برگزاری جشن باستانی آبها در کشور که از ایرانیان باستان به جای مانده است مورد توجه قرار گرفته است.

زرگر گفت: سران و دست اندرکاران موضوع آب در بسیاری از کشورها بر این باور هستند که دستیابی مردم به دفع بهداشتی پسماندها در بهبود سلامت عمومی، کاهش فقر، توسعه اقتصادی و اجتماعی و نیز حفظ محیط زیست بسیار موثر است، بر همین اساس در سال جاری میلادی با هدف تمرکز جلب مشارکت و تشویق دولت و بخش خصوصی کشورها سال 2008 سال بین المللی بهداشت و سلامت آب نامگذاری شده تا این نامگذاری در راستای شتاب بخشیدن به اهداف هزاره سوم سازمان ملل متحد باشد.

این مقام مسئول در وزارت نیرو خاطرنشان کرد: براساس اهداف هزاره سوم سازمان ملل متحد 2/1 میلیارد نفر از مردم جهان به آب بهداشتی دسترسی ندارند و 6/2 میلیارد نفر نیز تحت پوشش شبکه های بهداشتی فاضلاب نیستند که بر این اساس تا سال 2015 این معیارها باید به به نصف تقلیل یابد.

وی افزود: براساس برآوردها، اجرای این برنامه در بخش فاضلاب 45 میلیارد دلار برای دنیا هزینه دارد ضمن  اینکه برای میل به اهداف توسعه هزاره جمعیت تحت پوشش سیستم های بهداشتی فاضلاب از 60 درصد فعلی باید به 75 درصد برسد که بر این اساس هرسال حدود 400 میلیون نفر از تعداد مبتلایان به ایدز کاسته می شود.

زرگر تاکید کرد: بسیاری از کارشناسان معتقدند که به ازای هر یک دلار سرمایه گذاری در بخش آب و فاضلاب به دلیل منافع بیشمار، 9 دلار بازگشت سرمایه به دست خواهد آمد.

وی افزود: از 5/3 میلیارد نفر جمعیت آسیا و اقیانوسیه 82 درصد به آب بهداشتی دسترسی دارند و 700 میلیون نفر از مردم مناطق نیز به آب بهداشتی سالم دسترسی ندارند این درحالی است که هر سال 60 میلیون نفر از این جمعیت کاسته می شود.

زرگر در خصوص سیستم جمع آوری بهداشتی فاضلاب نیز گفت: 45 درصد جمعیت تحت پوشش شبکه هستند که 8/1 میلیارد نفر جمعیت این دو قاره به سیستم مذکور دسترسی ندارند، از این رقم 5/1 میلیارد نفر در روستاها مستقر هستند.

وی در تشریح وضعیت ایران اظهار داشت:در ایران 8/48 میلیون نفر معادل 5/98 درصد از جمعیت شهری تحت پوشش آب شرب بهداشتی سالم در 900 شهر کشور قرار دارند که امید می رود تا پایان برنامه چهارم توسعه این درصد به 100 نزدیک شود.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا تاکید کرد: همچنین 23 هزار نفر معادل 70 درصد جمعیت روستایی کشور تحت پوشش آب سالم هستند که امید تا پایان برنامه چهارم توسعه این درصد به 86 برسد.

وی افزود: کمبود منابع مالی در زمینه آب وجود دارد سالانه 4 هزار میلیارد تومان کمبود در این زمینه وجود دارد.

کد خبر 649040

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha