۲۶ اسفند ۱۳۸۶، ۱۰:۴۰

یک تحلیلگر آمریکایی:

بیزاری مردم خاورمیانه از دموکراسی آمریکایی / ضرورت تغییر سیاستهای آمریکا در برابر ایران

بیزاری مردم خاورمیانه از دموکراسی آمریکایی / ضرورت تغییر سیاستهای آمریکا در برابر ایران

یک تحلیلگر سیاسی در آمریکا تصریح کرد: متاسفانه کاخ سفید نه تنها در رابطه با ایران، بلکه در سراسر منطقه کاملاً از ایده "دموکراسی" سوء استفاده نموده و آن را تبدیل به ابزاری برای ماجراجویی غلط نظامی کرده است.

 به گزارش خبرگزاری مهر، مدیر پژوهشی موسسه "پروژه دموکراسی در خاورمیانه" در گفتگو با واشنگتن پریزم در ارتباط آینده توسعه دموکراسی در منطقه گفت : متأسفانه این بیزاری فاجعه آمیز نتیجه ماجراجویی آمریکا درعراق و به طور کلی رفتار قلدرمابانه دولت بوش در اجرای سیاستهای خارجی خود بوده است. مردم به حمایت آمریکا از دموکراسی به دیده تردید می نگرند، زیرا این واژه ها فوراً آنها را به یاد"نو محافظه کار"، "عراق"، "رویارویی نظامی" و دیگر ذهنیت های منفی می اندازد.

"شادی حمید" درباره اینکه دموکراسی درخاورمیانه باید چه خصوصیاتی داشته باشد؟ می گوید: این مسئله نه به غرب، بلکه در واقع به مردم منطقه بستگی دارد، اگر جامعه ای خواهان رأی دادن به حزبی اسلامی و سوسیالیت است، باید این حق را داشته باشد.

به عقیده وی، دموکراسی در خاورمیانه با غرب متفاوت خواهد بود و هیچ اشکالی در این تفاوت نیست. به این معنا که درعمل به احتمال زیاد نقشی را که اسلام در جوامع منطقه بازی می کند، مهمتر و وسیع تر از آن است که غربی ها با آن راحت هستند. این واقعیتی است که باید پذیرفت و مشکلی در آن نمی بینم.

  سخنرانی معروف "محور شرارت" و قرار دادن آن واژه در سخنرانی بوش نشانگر این واقعیت است که رودرویی توأم با بی فکری و جنگ طلبانه، به روشنی یکی از احمقانه ترین تصمیمات سیاست خارجی آمریکا است.
مدیر پژوهشی پروژه دموکراسی درخاورمیانه در ادامه با اشاره به مشکلات موجود در خاورمیانه در مسیر راه دموکراسی و سیاست دوگانه آمریکا در این باره می گوید: تحمل مقامهای ارشد و فاسد عربستان سعودی توسط آمریکایی ها و حتی خود رئیس جمهور بوش، شرم آور بوده و توهین به مقوله ای است که آمریکایی ها به آن اعتقاد دارند. به همین سبب در حال حاضر کسی به جدی بودن واشنگتن در کمک به ترویج دموکراسی توجه نمی کند. برای همین دولت آمریکا باید از مرحله شعار دادن فراتر رفته و با اتخاذ تصمیماتی که در بعضی موارد مشکل خواهد بود، اراده اش را در رسیدن به این هدف نشان دهد و اعتبار لازمه را به خود برگرداند.

شادی حمید در پاسخ به این پرسش که آمریکا چگونه می تواند بدون آنکه این عمل نوعی زورگویی به شمار آید دیگر کشورها را به برقراری نوعی سیستم دموکراتیک ترغیب کند، می گوید: ترویج دموکراسی کار مشکلی است، اما حداقل نباید ارائه اش در حد یک ایده، کار مشکلی باشد. ما سالانه میلیاردها دلار به لیست بلندی از دیکتاتورهای کشورهای خاورمیانه کمک مالی می فرستیم. به عنوان مثال مصر هر ساله مبلغی نزدیک به دو میلیارد دلار از آمریکا کمک دریافت می کند، که مسلماً این قابل قبول نیست. آمریکا باید به حمایت خود از دولتهای خاورمیانه که حق مردم خود را پایمال می کنند، پایان دهد.

وی در ادامه افزود: آمریکا باید کمک مالی و نظامی به کشورهایی نظیر مصر، اردن و مغرب را مشروط بر بهبودی و اصلاحات سیاسی و احترام به حقوق بشر نماید. ما تنها در صورتی می توانیم احترام و حمایت اعراب و مسلمانان را جلب کنیم، که آنها ببینند طرز رفتارمان تغییر کرده است، درباره حمایت و توسعه دموکراسی جدی تر از شعارهایمان هستیم، و در عمل آن را نشان می دهیم.

این کارشناس همچنین در ادامه این اظهارات را که آمریکا در موضعی نیست که بتواند عربستان سعودی را برای دموکراسی تحت فشار قرار دهد، رد و ابراز عقیده می کند که وابستگی عربستان به لحاظ سیاسی و نظامی به آمریکا و همچنین اختلافات داخلی این کشور مانع از آن است که در برابر آمریکا نافرمانی کند.

وی همچنین با انتقاد از سیاست آمریکا دربرابر ایران، ابراز عقیده می کند که رئیس جمهوری آمریکا باید از سیاست خود که همان تغییر رژیم است، دست بردارد.

این کارشناس خاورمیانه در این ارتباط می گوید: متاسفانه کاخ سفید نه تنها در رابطه با ایران، بلکه در سراسر منطقه کاملاً از ایده "دموکراسی" سوء استفاده نموده و آن را تبدیل به ابزاری برای ماجراجویی غلط نظامی کرده است. اتفاقاً ایران در بین کشورهای منطقه، در سیستم سیاسی خود دارای ویژگی های دموکراتیک است و راه هایی برای ترویج اصلاحات وجود دارد.

به عقیده این تحلیلگر منطقه ای، سخنرانی معروف "محور شرارت" و قرار دادن آن واژه در سخنرانی بوش، نشانگر این واقعیت است که رودرویی توأم با بی فکری و جنگ طلبانه، به روشنی یکی از احمقانه ترین تصمیمات سیاست خارجی آمریکا است.

به عقیده این پژوهشگر، سیاست آمریکا با عملکرد اخیرش، و تقسیم دنیا به دوست و دشمن، ناتوانی شگفت آوری را در تشخیص ندادن بین دوست و دشمن نشان داده است.

کد خبر 655454

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha