۱۵ فروردین ۱۳۸۷، ۱۰:۰۵

استادیار دانشگاه گیلان:

بهره گیری از فناوری های نو برای جبران عقب ماندگی تولید برنج ضروری است

بهره گیری از فناوری های نو برای جبران عقب ماندگی تولید برنج ضروری است

رشت - خبرگزاری مهر: دکتر مسعود اصفهانی گفت: بهره گیری از فناوری های نو و اصلاح ژنتیکی برای جبران عقب ماندگی تولید برنج یک ضرورت است.

یک استادیار دانشگاه گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر در رشت اعلام کرد: برنج یک محصول فوق استراتژیک در کشور است به این معنا که این محصول هرچه در دنیا نایاب تر شود، محصول مهمتری تلقی می شود.

اصفهانی با اشاره به اینکه عمده برنج در کشورهای فقیر تولید می شود، خاطرنشان کرد: 90 درصد قوت غالب مردم این کشورها نیز برنج به حساب می آید.

وی اظهار داشت: مصرف سرانه برنج هر ایرانی به طور متوسط 38 تا 40 کیلوگرم در سال است در حالیکه یک بنگلادشی سالانه 150 تا 190 کیلوگرم برنج مصرف می کند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: از کل تولیدات دنیا که حدود 570 تا600میلیون تن است، حدود شش درصد یعنی حدود 30 هزار تن به بازارهای جهانی سرازیر می شود و این امر بیانگر آن است که برنج یک کالای فوق استراتژیک و نقطه هشدار دهنده برای ما محسوب می شود.

اصفهانی در ادامه با بیان اینکه با توجه به امکانات و پتانسیل های کشور این هشدار باید تبدیل به نقطه قوت شود، افزود: در کشور ایران، قطب تولید برنج در استانهای گیلان و مازندران است که هر کدام حدود 40 درصد تولیدات برنج را برعهده دارند.

وی استفاده از تکنولوژی های نو در افزایش تولید برنج را یک ضرورت دانست و ادامه داد: با رشد علم و تکنولوژی، متخصصان و پژوهشگران علوم کشاورزی به قابلیتهای جدیدی دست یافتند که بر اساس آن در پی تهیه و تدارک واریته های جدیدی از محصولات کشاورزی به ویژه محصول استراتژیک برنج هستند.

اصفهانی یادآور شد: از طریق بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک، دست در کار تغییرات ژنتیکی گیاه برنج، گویا برای اولین بار و اولین محصول در ایران زده و برنج تراریخته یا همان دستکاری شده ژنتیکی را تدارک دیده اند.

وی همچنین ادامه داد: تمام برنج های مورد مصرف ما از نظر ژنتیکی اصلاح شده اند اما با استفاده از تکنولوژی هایی همچون نانوزیست فناوری و انتقال ژن، برنج ترا ریخته مقاوم به آفت به وجود آمده است.

اصفهانی بیان داشت: طی این فرآیند، ژن مقاوم به آفات از باکتری خاصی جدا و به برنج منتقل و باعث شد به کرم ساقه خوارمقاوم و نیازی به هیچ گونه سم ضد آفات نداشته باشد.

این استادیار دانشگاه با اشاره به مصرف بیش از حد سموم شیمیایی در مزارع برنج یادآور شد: این سموم خطرات جدی برای محیط زیست به وجود می آورند و حشرات مفید مزارع را از بین می برند، ضمن اینکه پس از تجمع در دانه برنج و ورود به بدن نیز عوارضی را در دراز مدت برای مصرف کنندگان ایجاد می کند.

وی افزود: سموم مورد استفاده برنج بزرگترین میزان مصرف را در بین سایر محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده است که این خطر واقعی است.

سطح زیرکشت دو استان گیلان و مازندران تقریبا به طور مساوی 200 تا 230هزار هکتار و به تساوی برنج نیز تولید می کنند.

غیر ازاین دو استان، حدود 17 استان دیگر در کشور برنج تولید می کنند.

کد خبر 655838

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha