۲۸ اسفند ۱۳۸۶، ۹:۴۱

امروز در تاریخ

امروز در تاریخ

خبرگزاری مهر : امروز سه شنبه بیست و هشتم اسفند سال 1386 هجری شمسی مقارن است با دهم ربیع الاول سال 1429 هجری قمری و برابر است با هجدهم مارس سال 2008 میلادی.

اشغال اصفهان توسط سپاهیان روس

در چنین روزی در سال 1294 ه ش اصفهان به اشغال سپاهیان روس در آمد. در دوران جنگ جهانی نخست ایران آماج حمله کشورهای انگلستان و روسیه قرار گرفته بود. انگلیسی ها به جنوب ایران حمله ور شدند و در جنوب البته با مقاومت مردم بوشهر و طرفداران رییسعلی دلواری روبرو گشتند. روسها نیز بی توجه به مردم ایران تا نقاط مرکزی کشور پیش رفتند و نهایتا توانستند در چنین روزی اصفهان را به اشغال خود در آوردند. در این دوره مقاومت های مردم اصفهان به طرز دیگری نمایان می شود . به طور مثال وحید دستگردی یکی از شاعران این شهر در ترجیع بندی به بیان ظلم های وارده از سوی روس ها بر مردم این دیار سخن می گوید .

همّت و غیرت ز ما، مدد ز حی‌ّ احد     غالب حی‌ّ قدیم‌، قادر فرد صمد
واهب فیض ازل‌، مالک ملک ابد ،       نعمت او بی‌حساب‌، رحمت او بی‌عدد
عنایتش یار را، به یاوری در رصد       کیفرش اغیار را، هماره اندر صدد 
                      هو، حق‌، مولا مدد،     نابود کن دیو و دد ...
هو حق همت کنید، مرشد و شیخ و مرید     یکسره خرد و بزرگ‌، خواجه و عبد و عبید
زمره شاه و گدا، خیل سیاه و سپید            پرده ناموس ما، دست اجانب درید
جیش سلیمان کجاست‌؟ دیو ستمگر رسید    آصف کو تا که لاحول به دیوان دمد 
                      هو، حق‌، مولا مدد، نابود کن دیو و دد ...
از دو طرف می‌کنند کشور جم پایمال         روبه زشت از جنوب‌، خرس دغل از شمال‌
به‌خواب خرگوش شیر، خواب است این یا خیال   با دم شیر نر است‌، روبه بازی‌سگال‌
آدمیان تا به چند، با خرسان در جوال‌                غرّشی ای نرّه شیر که خرس و روبه رمد 
                      هو، حق‌، مولا مدد، نابود کن دیو و دد ...
وا اسفا پای روس‌، به خاک گیلان رسید       دست بریتانیا به فارس‌، آسان رسید
یکی ز جهرم گذشت‌، یکی به طهران رسید    شیون و فریاد رشت تا به خراسان رسید
ناله و افغان فارس تا به صفاهان رسید         منشین تا ز اصفهان‌، نعره به کیوان رسد 
                      هو، حق‌، مولا مدد، نابود کن دیو و دد ... 


تحریم جشن نوروز:

در چنین روزی درسال 1341 ه ش حضرت آیت الله میلانی جشن نوروز را تحریم کرد . مردم بنا به سنت گذشته که همه ساله حلول بهار را جشن می گرفتند در آن سال به دلیل برگزاری رفراندوم متقلبانه شاه به پیروی از حکم مراجع عظام تقلید از جمله حضرت امام خمینی و حضرت آیت الله میلانی آن سال را جشن نگرفتند . در مدرسه های علوم دینی به همین مناسبت پرچمی سیاه نگاشته شد و بر روی آن قید شده بود : امسال مسلمین عید ندارند . بسیاری از روحانیان نیز نوار سیاه رنگی به نشانه عزا بر سینه خود نصب کرده بودند .

ریشه این امر را می توان در اصول ششگانه شاه دانست که در آن به اصول اسلام حمله شده بود . محمد رضا پهلوی در نوزدهم دی ماه  سال 1341 ه ش اصول ششگانه شاهنشاهی وبه اصطلاح اصول انقلاب سفید را اعلام کرد. شاه که در جریان لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی دچار شکست سخت و مفتضحانه ای شده بود به منظور جبران شکست خود ، اصول ششگانه شاه و ملت  یا انقلاب سفید را به عنوان رفورم اقتصادی - سیاسی در کشور به همه پرسی نهاد . حضرت امام خمینی این بار نیز با در یافت نوع توطئه ای که در حال شکل گیری بود  با دعوت از علما خواست که نسبت به این اقدام ابراز انزجار کنند . پس از آن قرار شد که آیت الله روح الله کمالوند، شاه را ملاقات کرده و هدف او را در باره این رفراندوم جویا شود . شاه به جای اتخاذ موضعی معقول و شفاف ، نسبت به این که علمای ایران همانند علمای دیگر کشور ها دعاگو و متشکر از شاهنشاه کشور شان نیستند گله کرد . پس از بازگشت آیت الله کمالوند مراجع بزرگ قم به این منظور جلسه ای تشکیل دادند که نتایج آن در بهمن ماه همان سال رخ نمود . سرانجام شورای وزیران وقت ، در مصوبه ای زمان رفراندوم اصول شش گانه معروف به انقلاب سفید را  ششم  بهمن ماه همان سال اعلام کرد . رفراندوم  از سوی امام خمینی و قشرهای مختلف مردم تحریم شد . امام در جلسه ای که به همین منظور  براى تعیین خط مشى مبارزه تشکیل شد، در آغاز شرایط حساس پیش آمده را تشریح کردند وفرمودند:" آقایان توجه داشته باشند که با وضعى که پیش آمده، آینده تاریک و مسئولیت ما سنگین و دشوار مى‏باشد... آنکه روبه‏روى ما قرار دارد و طرف خطاب و حساب ما مى‏باشد، شخص شاه است که در مرز مرگ و زندگى قرار گرفته... خطرى که اکنون عموم مردم را تهدید مى‏کند بزرگتر از آن است که بتوان از آن چشم پوشید... ملت اسلام در معرض فنا و نیستى قرار خواهد گرفت... کارى که از ما ساخته است، بیدار کردن و متوجه ساختن مردم است; آن وقت‏خواهید دید که داراى چه نیروى عظیمى خواهیم بود که زوال ناپذیر است و توپ و تانک هم حریف آن نمى‏شود." پس از بیانات امام خمینى‏ قرار شد که مراجع و مقامات روحانى، هر یک با صدور اطلاعیه‏اى با رفراند وم مخالفت نموده دست‏به افشاگرى علیه رژیم بزنند. اولین اعلامیه را امام ره در پاسخ سؤال جمعى از متد ینین تهران که نظر ایشان را درباره رفراندوم خواسته بودند; بامداد سه‏شنبه 2/11/1341 صادر کردند و طى آن اعلام داشتند:" ... معلوم نیست چه مقامى صلاحیت دارد رفراند وم نماید... به نظر مى‏رسد این رفراندوم اجبارى، مقدمه براى از بین بردن مواد مربوط به مذهب است ... علماى اسلام وظیفه دارند هر وقت‏براى اسلام و قرآن احساس خطر کردند، به مردم گوشزد کنند... ". در پى اعلامیه امام، دیگر مراجع نیز اعلامیه‏هایى صادر کردند و اعتراض قانونى و تکالیف شرعى خود را به آگاهى اولیاى امور رساندند . شاه اما رفراندوم خود را انجام داد و عصر همان روز رسانه های گروهی رژیم اعلام کردند که "اصول پیشنهادی شاهنشاه با استقبال پر شور و بی نظیر ملت ایران روبرو شده است . همه طبقات برای شرکت در انقلاب کبیر شاهنشاه به خیابانها آمدند و اصول ششگانه با پنج میلیون و ششصد هزار رای موافق در مقابل چهار هزار و 150 رای مخالف به تصویب رسید ."  پس از اعلام این خبر کندی رییس جمهور وقت آمریکا طی تلگرافی خشنودی خود را از این واقعه ابراز داشت و سفیر انگلیس نیز مراتب خشنودی خود را اعلام کرد . 

تشکیل کنفدراسیون سوئیس : 

در چنین روزی در سال1815میلادی کنفدراسیون سوئیس اعلام موجودیت کرد . سوئیس از چندین کانتون تشکیل شده است که هریک دارای قانون و مجلس مقننه  جداگانه می باشد . سوئیس کشوری است در اروپای مرکزی بین آلمان و ایتالیا. نژاد مردم این کشور ترکیبی از نژاد های ژرمن و لاتین می باشد . اکثر مردم این کشور از مذاهب پروتستان و کاتولیک پیروی می کنند . زبان رسمی آن سه زبان آلمانی ، ایتالیایی و فرانسوی است . حکومت این کشور در حال حاضر جمهوری فدرال است. به هنگام تشکیل کنفدراسیون سوئیس از بیست و شش ایالت تشکیل شده بود . سوئیس از کنفدراسیون به سوی فدرالیسم حرکت نموده  است .

تولد استفان مالارمه :

در چنین روزی در سال 1842 میلادی استفان مالارمه شاعر فرانسوی به دنیا آمد . «پس از نیمه شب» عنوان مهمترین اثر اوست. استفان مالارمه در نوجوانی  به انگلستان رفت و در آنجا نیز ازدواج کرد. وی پس از آن عازم پاریس شد و در این شهر به ترجمه اشعار «ادگار آلن پو» پرداخت . وی به سال 1898میلادی درگذشت. او را رهبر مکتب سمبولیسم در ادبیات می شناسند . شاعران سمبولیست  در جستجوى راه گریزى از سختیها و نابسامانیهاى روحى و اجتماعى بودند. تصور وجود جهانى آرمانى در فراسوى طبیعت، پاسخى به نیازهاى روحى این عده بود.

تولد جان آپدایک :

در چین روزی در سال 1932 میلادی جان آپدایک شاعر و رمان نویس آمریکایی به دنیا آمد .«یک ماه یکشنبه ها»، «برزیل» ، «سناتور» و «خرگوش» عناوین مهمترین آثار اوست. وی به عنوان یکی از برترین نویسندگان در جهان معاصر شناخته شده است و آثار او به چندین زبان زنده دنیا ترجمه شده اند .

تولد رنه کلمنت :

در چنین روزی در سال  1913 میلادی رنه کلمنت نویسنده و کارگردان فرانسوی به دنیا آمد . «پاریس در حال سوختن»  عنوان مهمترین اثر اوست.  

در گذشت لاورنس استرن :

در چنین روزی در سال  1786 میلادی لاورنس استرن نویسنده انگلیسی درگذشت. «سفر احساسی به فرانسه و ایتالیا» عنوان مهمترین اثر اوست .

نبرد البابین :

در چنین روزی در سال 1167 میلادی مصر علیه سوریه وارد جنگ شد . این نبرد به نبرد البابین نام گرفت .

ممنوعیت کمک به کلیسا :

در چنین روزی در سال 1532 میلادی پارلمان انگلستان پرداخت مالیات به کلیسای روم را ممنوع کرد . 

 آژاکس آمستردام :

در چنین روزی در سال 1900 میلادی باشگاه فوتبال آژاکس آمستردام شکل گرفت .

انفجار کشتی فرانسوی :

در چنین روزی در سال 1915 میلادی کشتی فرانسوی بووه منفجر شد و تمام 640 سرنشنین آن کشته شدند .

اتحاد هیتلر و موسولینی :

در چنین روزی در سال 1940 میلادی موسولینی به هیتلر پیوست در جنگ علیه فرانسه و بریتانیا به آلمان پیوست .

اشغال مجارستان :

در چنین روزی در سال 1944 میلادی گروه های نازی در آلمان مجارستان را به اشغال خود در آوردند .

بمباران برلین :

در چنین روزی در سال 1945 میلادی بیش از 1250 هواپیمای آمریکایی بمباران شهر برلین را از سر گرفتند .

قرارداد براسلز :

در چنین روزی در سال 1948 میلادی کشور فرانسه ، بریتانیای کبیر و کشورهای عضو بنلوکس قرارداد براسلز را به امضا رساندند .

پایان جنگ الجزایر :

در چنین روزی در سال 1962 میلادی جنگ الجزایر پس از هفت و نیم سال و به جای گذاردن 250 هزار کشته پایان یافت . در پایان این جنگ بن بلا از این کشور گریخت. جمهورى دمکراتیک خلق الجزایر با بیش از دو میلیون  کیلومترمربع مساحت در شمال غربى قاره آفریقا و در ساحل جنوبى دریاى مدیترانه قرار گرفته است . تونس،  لیبى،  نیجر، مالى، موریتانى، صحراى باخترى ومراکش از جمله کشورهای همسایه این کشورند . حدود 99 در صد از مردم این کشور از تیره "عرب - بربر" هستند و کمتر ازیک درصد آنها نژاد اروپایى دارند. مسلمانان اهل تسنن 99 درصد ساکنان الجزایر را تشکیل مى دهند و حدود یک درصد از مردم هم به دین مسیح و یا یهود اعتقاد دارند. زبان رسمى کشور الجزایر عربى است.

سوهارتو و دولت :

در چنین روزی در سال 1966 میلادی ژنرال سوهارتو در اندونزی تشکیل دولت داد .

پایان درگیری :

در چنین روزی در سال 1975 میلادی مردم کرد عراق جنگ علیه دولت این کشور را پایان دادند .

بوتو محکوم به مرگ :

در چنین روزی در سال 1978 میلادی علی بوتو نخست وزیر سابق پاکستان به مرگ محکوم شد . 
 
تولد آتا نازی فت:

در چنین روزی در سال 1820 "آتانازی - فت" شاعر و ادیب مشهور روسی به دنیا آمد. او را از پیشروان مکتب سمبولیسم در روسیه می شناسند . نخستین اثر وی "پانتئون شاعر" نام دارد .
 
نخستین پرواز فضایی
 :

در چنین روزی در سال 1965 برای نخستین بار در تاریخ دو فضانورد اتحاد جماهیر شوروی به نامهای "لئونوف" و "بلیائوف" به فضا پرتاب شدند .

کد خبر 655881

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha