به گزارش خبرگزاری مهر، در این بیانیه آمده است : خوش تر آن بود که امسال به مناسبت روزجهانی کتاب کودک، سخن از وضعیت کتاب و کتابخوانی و راه های ترویج آن به میان می آمد. اما گاه شرایطی پیش می آید که گذشته از تهدید فرهنگ کتابخوانی میان کودکان، خود آنها و حیاتشان را نیز تهدید می کند. این شرایط را می توان در وجوه گوناگونی مشاهده کرد، همچون نظامی گری، سوء استفاده از نیروی کار کودکان، آزار و اذیت آنها و مانند آن.
گرچه در دنیای سیاست و مناسبات قدرت، حذف دشمن و رقیب از صحنه نبرد و رقابت امری رایج است اما در عوض پیمانهای نوشته و نانوشته ای داریم که با تکیه بر اصول اخلاقی و انسانی، سرایت آتش نزاع را به زندگی غیرنظامیان برنمی تابند و مجاز نمی شمارند. حتی به فرض نبود این اهرم های قانونی بازدارنده، عقل چگونه می پذیرد که افراد مسن، زنان و کودکانی که نقشی در معادلات قدرت ندارند، قربانی شوند؟ اگر آوای مظلومیت کودکان به گوش سیاستمداران و نظامیان جهان نمی رسد آیا نویسندگان حوزه کودک نیز باید سکوت پیشه کنند؟
امروز از افغانستان و عراق و فلسطین گرفته تا کشورهای جنگ زده در آفریقا، آمریکای لاتین و حتی کشورهای توسعه یافته، کودکانی قربانی حرص و توسعه طلبی متجاوزان می شوند و یا عزیزان خود را از دست می دهند.
با این همه گرچه یکی از بارزترین نمودهای ستم به کودکان در صحنه های جنگ و خونریزی حادث می شود اما فاجعه دیگر از مرز درگیری های نظامی فراتر رفته و بردگی مدرن، در همه عرصه ها دامن گسترده است. بچه ها اینجا و آنجا خارج از مقررات و قوانین مدنی به کارهای سخت و مشقت بار گمارده می شوند، هدف شقاوتها و خشونتها قرار می گیرند، زیر سلطه طمع کاران به بیگاری کشیده می شوند، متاثر از بی قانونی ها و قانون شکنی ها از تحصیل و بهداشت محروم می مانند و سرانجام طعمه آزار و اذیت می گردند.
گویا قرار است ما بزرگترها برای حفاظت از هر چیز داد و ستد کنیم، مگر حفظ حقوق کودکان زیرا هنوز باور نکرده ایم که خردسال بودن، چیزی از حقوق کودکان نمی کاهد. گویا ما هنوز این انگاره را در سر داریم که کودک نمونه ناقص نوع انسان است.
امروز ما به عنوان گروهی بزرگ از داستان نویسان، شاعران، مترجمان، منتقدان، پژوهشگران و روزنامه نگاران حوزه کودک و نوجوان، اعتراض خود را نسبت به ستمی که بر این قشر ستمدیده و آسیب پذیر می رود فریاد می کنیم. ما تمام همکاران و هم قلمان خود را در هر مرز و بوم فرا می خوانیم تا در برابر فزون خواهی و ستمگری سیاست بازان و جنگ طلبان که بیش و پیش از هر گروه، کودکان بی پناه را قربانی می کند، بایستند و نقش تاریخی خود را ایفا کنند.
بیایید همه با قلمها و قدمهای خود، این دیدگاه والا را بر صدر بنشانیم که یکی از مقتضیات جهان مدرن به رسمیت شناختن کودک است. بیایید کودک را انسانی بدانیم که نه تنها از حقوق اجتماعی و فرهنگی همسانی با بزرگ ترها برخوردار است، که به دلیل پاره ای ازمحدودیتهای طبیعی اش باید مورد توجه مضاعف قرار گیرد. تنها در این صورت است که کودک نه فقط همچون مصرف کننده کالاهای فرهنگی و غیرفرهنگی، که در مقام مولفه ای توانا در ساختن جهان متن و فرامتن شناسایی می شود و مشارک می ورزد.
اینک بار دیگر 14 فروردین روز جهانی کتاب کودک را گرامی می داریم و خداوند را می خوانیم که نوروز و سال نو را طلیعه ای برای شکوفایی فرهنگ کودکان سرزمین ما و دیگر سرزمین ها قرار دهد.
نظر شما