نوروز از جلوههای تمدن و فرهنگ اصیل ایرانی به شمار میرود که رسم و آئین کهن و دیرینه آن با سر سبز شده طبیعت و نوزایی همراه است.
نگاهی به پیشنیه و ماهیت نوروز
مجوس کلمه ای معرب از مکوسیا (MAGUCIA ) به زبان پهلوی است و در زبان اوستایی مغاو ( MAGHU ) گفته می شود که از ماده مغان در فارسی جدید مشتق شده است . مغان یا مجوس در اصل قبیله ای میدیه بودند که امتیاز ریاست معنوی ادیان را زمانی که دین زرتشتی بردیگر ادیان سبقت گرفت، به عهده داشتند . زرتشت دین رسمی درعهد ساسانی بود. مغان قبیله ای بودند که وقت خود را صرف خدمت به الهه می کردند.
دین زرتشت بر اساس دو اصل چون نور و ظلمت پایه گذاری شده است، زیرا این دو اصل از ابتدا با یکدیگر در تعارض و نزاع بودند . چون سپاه نور یا خیر در مقابل سپاه ظلمت و شر. در رأس سپاهیان خیر اهورامزدا بود و سپاه شر را اهریمن هدایت می کرد. ایرانیان به آتش و خورشید که نشانه الهه اهورامزدا بود، توجه کردند.
عید نوروز
نیروز معرب کلمه نوروز است که در در دو زبان فارسی و کردی یعنی روز جدید که در نزد فارسها ( ایرانیان) دو ایام بوده است؛ نوروز عام و نوروز خاص . نوروز عام روزی است که اهورامزدا الهه پاکی در 21 مارس سال میلادی بر آن نام نهاده است و خورشید در این روز در نقطه بالای برج حمل است که بهار فرا می رسد. اما نوروز خاص روزی بود که روز سلامت و عافیت نامیده شد؛ آن روز ششم از فروردین ماه است که پادشاه جمشید در این روز بر عرش و تخت پادشاهی خود نشست و از رعیتهای خود خواست که جمع شوند و مراسم پاک و با شکوهی را برپا کنند .
نوروز پس از اسلام
اولین کسی که در اسلام مراسم نوروزی را به جا آورد و هدیه داد حجاج بن یوسف ثقفی والی امویان در عراق و مشرق زمین بود ولی خلیفه اموی عمر بن عبدالعزیز آن را ابطال کرد، اما بار دوم رسم نوروز در عصر عباسیان پا گرفت. زیرا اغلب وزیران عباسی از ایرانیان و فارسها بودند و دوباره نوروز احیاء شد.
سنت ایرانیان از اولین روز بهار شروع می شد که به آن نوروز جلالی هم می گفتند، زیرا تاریخ آن به حکومت سلجوقیان ملکشاه بن آلب ارسلان برمی گردد که وی در سال 463 هجری موافق با 1074 میلادی گردهمایی را برای ستاره شناسان ترتیب داد تا تاریخ ایرانیان قدیمی را بررسی کنند و عمر بن ابراهیم خیام ریاضیدان مشهور سال خورشیدی را توصیه کرد.
بر این اساس اولین روز سال جدید ( نوروز) را که دهم ماه رمضان سال 471 موافق با 15 مارس 1079 میلادی بود، به شمار آوردند.
در زمان عباسیان ایرانیها با تأثیر گرفتن از فرهنگ تا امروز این رسومات را ادامه می دهند، تا جایی که در زمان محمدرضا پهلوی در سالهای 1941 تا 1979 تعطیلات یک هفته ای به دو هفته تعطیلی برای مدارس و دانشگاهها تبدیل شد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی این تعطیلات رنگ و لعاب اسلامی به خود گرفت.
سازمان کنفرانس اسلامی پخش فیلم "فتنه" را محکوم کرد
سازمان کنفرانس اسلامی و انجمن جهانی مسلمانان طی بیانیه ای پخش فیلم ضد اسلامی "فتنه " را اهانت به اسلام و قرآن خوانده و آن را به شدت محکوم کردند.
اکمل الدین احسان اوغلو دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی این فیلم را عاملی برای بر انگیختن احساسات مسلمانان خوانده و آن را کاری عامدانه تلقی کرد که منجر به افزایش نگرانی شده و امنیت و آرامش جهانی را تهدید می کند.
عبدالله ترکی دبیرکل انجمن جهانی مسلمانان نیز پخش این فیلم را کاری مستهجن دانسته و گفت: این عمل با هدف ایجاد بدبینی میان ملتها انجام شده است و آشوب را میان آنها توسعه می دهد.
وی از زبان انجمنها، شوراها، مراکز و دفاتر اسلامی وابسته به انجمن این فیلم را محکوم و اعلام کرد: این فیلم نشان می دهد که اسلام به خشونت تشویق می کند و پخش آن اهانت به قرآن کریم، اسلام و مسلمانان به شمار می رود.
حفاریهای صهیونیستها به مسجد قبة الصخره رسید
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی فلسطین از ادامه عملیات حفاری نزدیک پایههای قبة الصخره خبر داد و اعلام کرد این عملیات منجر به فروپاشی دیوارهای مسجد الاقصی میشود.
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی در فلسطین نسبت به ادامه عملیات حفاری نزدیک پایههای قبه الصخره هشدار داد و اظهار داشت: نزدیک پایههای مسجد قبه الصخره حفاریهای عمیقی در حال انجام است که منجر به از بین رفتن دیوارهای شمالی مسجد الاقصی می شود.
این مؤسسه با تأکید بر اینکه تلاش رژیم اشغالگر اسرائیل سیطره بر دیگر زمینها و خانههای این منطقه است، تصریح کرد: صهیونیستها مرحله به مرحله به یهودیسازی قدس اقدام میکنند و حفاریهای وسیع در زیر مدارس دینی و ساختمانهای تاریخی اسلامی انجام میدهند.
هدف رژیم اشغالگر اسرائیل ساخت و تکمیل زیرگذری است تا به یکدیگر راه داشته باشند و بتوانند به راحتی از آن عبور و مرور کنند. صدها فلسطینی به مناسبت روز جهانی زمین در 30 مارس در بزرگترین شهرهای نوار غربی در فلسطین تظاهرات و فعالیتهای رژیم اشغالگر اسرائیل و مصادره زمینهای فلسطین را محکوم کردند.
سومین مسجد بزرگ دنیا از گردشگران غیرمسلمان استقبال میکند
مسئولان مسجد آل نهیان ابوظبی با هدف ارتباط بیشتر مسلمانان با پیروان ادیان دیگر و اشاعه اسلام به گردشگران غیرمسلمان اجازه دادند در زمانی غیر از اقامه نمازهای پنجگانه از این مسجد بازدید کنند.
مسجد شیخ زاید بن سلطان آل نهیان سومین مسجد بزرگ جهان به شمار میرود که در شهر ابوظبی ساخته شده است. این مسجد علاوه بر کارکرد عبادی اسلامی و فرهنگی، مرکزی برای گردشگری است به طوری که گروههای گردشگر از مناطق مختلف به این شهر میآیند و از آن بازدید میکنند.
گرچه اقامه نماز در این مسجد امری طبیعی به شمار میرود، اما ابوظبی به گردشگران غیرمسلمان نیز اجازه داده از این مسجد بازدید کنند تا زمینههای ایجاد ارتباط میان مسلمانان و ادیان دیگر افزایش یابد و اسلام حقیقی را بر مبنای تسامح و تساهل اشاعه دهند.
برنامههای روزانه این مسجد اداء نمازهای پنجگانه است. به طوری که مسئولان مسجد به بازدیدکنندگان اجازه دادهاند از مسجد عکس نیز بیندازند یا عکسهای یادگاری بگیرند. اما گردشگران در زمانی غیر از نمازهای پنجگانه میتونند از مسجد بازدید کنند که فاصله بین نمازها حدود نیم ساعت است.
پیشبینی شده این مکان به یکی از بزرگترین اماکن گردشگری امارات تبدیل شود. مسجد شیخ زاید بن سلطان آل نهیان با طلا و سنگ مرمر تزئین شده و گنجایش بیش از 40 هزار نمازگزار را دارد. در این مسجد همچنین بزرگترین فرش دنیا و بزرگترین لوستر قرار داده شده است.
فرش دستباف این مسجد در ایران با نقشه هنرمند ایرانی علی خالقی توسط 1200 بافنده در نیشابور بافته شده و بیش از هفت هزار متر مربع از مساحت مسجد را پوشش میدهد و وزن آن 47 تن است. لوستر استفاده شده در مسجد نیز از کریستال مشهور چک یعنی سواروفسکی ساخته شده و ابعاد آن 10 در 15 متر است.
گنبدهای مسجد آل نهیان که ارتفاع آنها بیش از 70 متر از داخل و 85 متر از خارج است، در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است. این مسجد همچنین دارای چهار گلدسته به ارتفاع 100 متر است. در این مسجد از 28 نوع سنگ مرمر مختلف استفاده شده است که از ایتالیا و چین و دیگر کشورها آورده شدهاند.
بزرگترین مسجد اندلس ساخته میشود
شهرداری شهر سویل اسپانیا به شوراهای اسلامی اجازه داد بزرگترین مسجد اندلس را در این شهر بنا کنند. از دو روز پیش این تصمیم گرفته و خبر آن در روزنامههای رسمی اعلام شد تا در آینده انجام شود.
مسلمانان در شهر سویل مکانی انتخاب کردند تا در آن مسجد بسازند، اما ساکنان اعتراض کردند. پس از گذشت چهار سال به مسلمانان اجازه داده شد یک مسجد برای خود بنا کنند، آن هم در منطقهای که زیباترین منطقه شهر سویل در اندلس اسپانیا به شمار میرود.
گروههای مسلمان اسپانیایی مسجدی در مساحت شش هزار متر مربع میسازند که ساخت آن تا سال 2010 به پایان میرسد. خالد نیتو مسلمان اسپانیایی در این باره گفت: این منطقه مسجد نداشت، از این رو ساخت آن ضروری است. از سوی دیگر اسلام جزئی از تاریخ اسپانیا به شمار میرود و در شهرهای آن چون اندلس ریشه دارد.
گفتگوی اسلام و غرب عاملی مهم برای ایجاد صلح جهانی است
شرکتکنندگان در همایش "اسلام و غرب؛ گفتگو برای صلح جهانی" در سوریه به ضرورت شناخت و گفتگوی میان شرق و غرب تأکید کردند و گفتگوی میان اسلام و غرب را عامل ایجاد صلح جهانی و ارائه چهره واقعی اسلام خواندند.
شرکتکنندگان در همایش اسلام و غرب؛ گفتگو به خاطر صلح جهانی که روزهای 28 و 29 اسفند در دمشق برگزار شد، ضرورت شناخت تمدنهای مختلف و ادیان الهی را مورد تأکید قرار دادند و گفتگوی میان شرق و غرب را عاملی برای معرفی چهره واقعی اسلام خواندند.
شرکتکنندگان در همایش ارائه چهره واقعی اسلام را پس از حادثه 11 سپتامبر بسیار مهم قلمداد و شناخت اسلام را زمینهساز صلح جهانی معرفی کردند. آنها معرفی دین اسلام و مسیحیت را به منظور جلوگیری از اهانت به پیروان ادیان آسمانی و مقدسات آنها بسیار مهم دانستند.
در این همایش فعالیتهای خصمانه رژیم صهیونیستی محکوم و حاضران اقدامات صهیونیستها را نژادپرستانه و مخالف انسانیت معرفی کردند. این همایش به همت آموزشگاه فتح اسلامی دمشق با همکاری دانشگاه هاروارد آمریکا برگزار شد و سوریه، آمریکا، بریتانیا، فرانسه، کانادا و ترکیه در آن نماینده داشتند.
روند رو به رشد جمعیت مسلمانان جهان
بر اساس سرشماریهای اخیر جمعیت مسمانان روندی رو به رشد داشته، به طوری که اینک تعداد مسلمانان بیش از مسیحیان کاتولیک شده است.
واتیکان اعلام کرد تعداد مسلمانان بیش از مسیحیان کاتولیک است. بر اساس سرشماری سالانه سال 2008 مسلمانان 2/19 درصد و مسیحیان کاتولیک 4/17 درصد از ساکنان جهان را تشکیل می دهند.
بر اساس سرشماریهای سال 2006، نسبت مسیحیان به جمعیت جهان 33 درصد بود و حدود دو میلیارد نفر را شامل میشد. اما طی دوره اخیر تعداد کاتولیکها در جهان به یک میلیارد و 13 میلیون نفر و مسلمانان حدود یک میلیارد و 30 میلیون نفر رسیده است. تعداد کاتولیکها به نسبت ساکنان جهان تقریبا ثابت است و اما تعداد مسلمانان روز به روز افزایش مییابد.
مرکز جهانی پیامبر اکرم (ص) در عربستان تأسیس میشود
انجمن جهانی مسلمانان از تأسیس مرکز جهانی "حمایت از رسول خدا (ص)" با هدف معرفی سنت و رسالت حضرت محمد (ص) طی سه ماه آینده در شهر ریاض خبر داد.
دکتر عادل بن علی شدی دبیر کل برنامههای یاری رسول خدا (ص) وابسته به انجمن جهانی مسلمانان با اعلام این خبر گفت: این مرکز برجستهترین سنت و رسالت پیامبر اکرم (ص) را به جهانیان معرفی می کند.
طی دو سال گذشته هزینههای ساخت این مرکز و برنامههای آن آغاز شده است. این در حالی است که طی این دو سال چاپ، ترجمه و نشر بیش از 800 هزار نسخه به زبانهای مختلف دنیا و معرفی حضرت محمد (ص) نیز انجام شد.
همایش بین المللی "اسلام در چچن" برگزار میشود
همایش بین المللی "اسلام در چچن" بهمنظور بررسی تاریخ ورود اسلام به این جمهوری و همچنین چگونگی اشاعه اسلام در آن اواخر اردیبهشتماه در جمهوری چچن در روسیه برگزار میشود.
در این همایش موضوعاتی چون اسلام در چچن، تاریخ و زمان ورود آن، زمان مسلمان شدن مردم چچن، اداره های دینی مسلمانان چچن، توسعه های سیاسی، چگونگی اشاعه اسلام در چچن مورد بررسی قرار می گیرند.
نظر شما