۲۵ اسفند ۱۳۸۲، ۱۷:۲۱

فردا در تاريخ

خبرگزاري "مهر": فردا سه شنبه بيست و ششم اسفند سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيست و چهارم محرم الحرام سال 1425 هجري قمري و برابر است با شانزدهم مارس سال 2004 ميلادي.

پذيرش تاريخ  هجري قمري : 
در چنين روزي در سال  1079 ميلادي  ، ايران تاريخ هجري را به عنوان تقويم تاريخي خود پذيرفت .   عمربن خيام نيشابوري پيشتر و چندين روز قبل در همان سال  نگارش تقويم جلالي را به پايان برده بود  .  ابوالفتح الدين عمر بن ابراهيم نيشابوري مشهور به خيام از برجسته ترين حكما و رياضي دانان جهان اسلام   در رشته هاي رياضيات و نجوم تبحر خاصي داشت  و در اين حوزه شيوه هاي خاصي را در حل مسايل مختلف  ابداع كرد  .  به دليل  تبحر و دانش عظيمي كه در اين دو علم به دست آورده بود  ، ملكشاه سلجوقي او را به سوي در بار  فراخواند و وي را در صدر نشاند . خيام نزد ملكشاه دست به انجام كارهاي علمي بسياري زد كه از ميان آنها مي توان به نگارش تقويم جلالي اشاره  كرد . او بنا به در خواست ملكشاه  رصدخانه ملكشاهي را ساخت و در صدد  اصلاح تقويم موجود بر آمد .  تقويم جلالي او كه امروزه در ميان ايرانيان رواج دارد از چنان اعتباري بر خوردار است كه تا كنون كمتر به آن ايراد وارد شده است . همچنين گفته اند  تقويم او از تقويم" گريگوري " دقيق تر است . ملك شاه از اين روز تاريخ و تقويم جلالي را در كشور ايران استوار ساخت . سال قمري ده روز و شش ساعت و يازده ثانيه كوتاهتر از سال شمسي است . با تنظيم تقويم جلالي مقرر شد كه هر چهار سال يك روز بر تعداد روزهاي سال بيفزايند و سال چهارم را 366 روز حساب كنند و پس از هر 28 سال ( هفت دوره چهار ساله ) به جاي آنكه به آخرين ماه سال يك روز بيافزايند اين روز را در نخستين دوره بعد يعني دوره نهم اضافه كنند . به اين ترتيب سال جلالي نزديكترين سالهاي جهان به سال شمسي شد . سال شمسي حقيقي 365 روز و 5 ساعت و 48 دقيقه و 64 ثانيه است .
(جمعي از مولفين ، روزها و رويدادها  )

پيمان ايران و روسيه :

در چنين روزي در سال  1337 ه ش  ايران و روسيه قرار دادهاي تجاري  و فني با يكديگر  امضا كردند .



امروز در سال 1357
:


در چنين روزي در  سال 1357 ه ش
به پيشنهاد حضرت آيت الله طالقاني مردم به كوچه ها و خيابانها آمدند وبه پاكسازي كلي شهر پرداختند . مردم با شور و عشق وصف ناپذيري  آثار نوشته شده بر ديوار ها را پاك كردند و اقدام به تميز كردن خيابانها نمودند . در اين روز همچنين احزاب گوناگون به هر طريق ممكن اعلام موجوديت مي كردند . " حزب جمهوري خلق مسلمان" شهر تبريز را مركز فعاليتهاي  خود قرار داد . همچنين در اين روز" حزب جمهوري اسلامي" اعضاي بيشتري را به همكاري دعوت كرد . حزب توده هم در اعلاميه اي خواستار پذيرش گسترده جوانان شد . در همين روز"سازمان مجاهيدن خلق ايران"( گروهك منافقين) هم طي اطلاعيه اي در اعتراض به رفراندوم،  در باره نحوه نظر سنجي استقرار حكومت جمهوري  ، خطاب به نخست وزير دولت موقت اظهار داشت : ما از شما مي خواهيم  ترتيبي اتخاذ كنيد كه امكان انتخاب آزاد هر شكل از حكومت براي هر فرد يا گروهي در نظر خواهي وجود داشته باشد. كه البته اين نكته با اصل" رفراندوم"  منافات داشت.  مهندس بازرگان نخست وزير هم در گفتگو با مردم از طريق رسانه تلويزيون به بيان مشكلات دولت خود پرداخت .   

كشتار حلبچه : 

در چنين روزي در  سال1366هجري شمسي رژيم بعثي عراق با انفجار چندين بمب شيميايي در منطقه كرد نشين اين كشور ، حلبچه ، فاجعه اي انساني را در اين كشور رقم زد . در اين فاجعه دست كم پنج هزار نفر از مردم كرد  كشته و بيش از هفت هزار نفر مجروح شدند . اين اقدام وحشيانه در حالي صورت مي گرفت كه عراق پيشتر پروتكل 1925 ژنو راجع به منع استفاده از سلاحهاي سمي ، خفه كننده و تركيبات ميكروبي امضا كرده بود . امضا كنندگان اين پروتكل  تاكيد كرده بودند :  «استعمال گازهاي خفه كننده  و مسموم يا امثال آنها و همچنين هر قسم مايعات و مواد يا عمليات شبيه به آن حقا مورد تنفر افكار دنياي متمدن است . همچنين دول متعهد تقبل مي كنند ممنوعيت استفاده از گازهاي خفه كننده و مسوم شبيه آن را به موجب اين اعلاميه به رسميت شناخته و همچنين تعهد مي نمايند كه ممنوعيت مزبور را شامل وسايل جنگ ميكروبي نيز دانسته و خود را ملزم به رعايت مدلول مراتب فوق بدانند . » . صدام  در اين حمله از سه نوع گاز خردل ، گازهاي اعصاب ( تابون ، سارين يا سومان ) و سيانوژن عليه مردم بي دفاع استفاده كرده بود . پنجاه فروند جنگنده عراقي ، هريك چهار بمب شيميايي را حمل مي كردند و در نهايت اين منطقه را مورد تهاجم سنگين خود قرار دادند .

عمليات حضرت مهدي عج : 


درچنين روزي در  سال1359هجري شمسي ،   عمليات امام مهدي(عج)  آغازشد. عمليات امام مهدي(عج) درمنطقه غرب سوسنگرد اجراشد و با موفقيت دلاورمردان سپاه اسلام به پايان رسيد.  پس از شكست سومين عمليات كلاسيك ايران ( نصر ) فرماندهان جنگ به اين نتيجه رسيدند كه با اين سبك از تحركات و حملات نمي توان با ارتش متجاوز عراق مقابله و آن را از مانطق اشغالي بيرون كنند. از اين رو تاكتيك و شيوه جديدي را تجربه نمودند.در آخرين روزهاي اسفند ماه 1359،  يكي از نيروهاي سپاه حمله اي را در غرب سوسنگرد طرح ريزي كرد و به تصويب و تاييد فرماندهان رساند . طبق اين طرح ،  سپاه اسلام بايد حمله اي غير كلاسيك و چريكي عليه مواضع دشمن صورت مي داد.براي اجراي حمله ، كانال طويلي تا نزديكي مواضع عراقي حفر شد وتعدادي از نيروهاي زبده آماده حمله شدند. همچنين تعدادي از خانه هاي سوسنگرد كه در غرب شهر واقع بودند ، از طريق تونل هايي به هم متصل شد تا نيروها بتوانند براحتي و بدون اينكه در ديد و تير رس دشمن قرار گيرند، رفت و آمد كنند.سرانجام عمليات امام مهدي ( عج ) در 26 اسفند 1359در ساعت هفت و نيم صبح در منطقه غرب سوسنگرد آغاز و سپاه اسلام با استعداد 200 نفر با سلاح سبك و نيمه سنگين از چهار محور وارد عمل شد . در اين عمليات ابتدا توپخانه ارتش جمهوري اسلامي ايران به مدت ده دقيقه از راه دور آتش ريخت ، سپس  نيرو هاي رزمنده با عبور از تونل هاي حفر شده خود را پشت خاكريزهاي دشمن رسانده و با يك يورش ناگهاني دشمن را غافل گيركردند. در اين تهاجم تعداد 100 نفر از نيروهاي عراقي كشته و مجروح و 68 نفر نيز به اسارت در آمدند ويك گردان تانك و يك گردان مكانيزه دشمن  نيز بطور صد درصد منهدم شد. با توجه با اين كه مناطق آزاد شده در عمليات امام مهدي ( عج ) پس از دو روز به علت نبود نيروي جايگزين و پشتيباني توسط عراقي ها باز پس گرفته شد ولي نتايج بدست آمده  قابليت و توانايي نيروهاي ايران در عمليات غير كلاسيك را به اثبات رساند.  
( كارنامه توصيفي عمليات هاي هشت سال دفاع مقدس )

انعقاد پيمان ناتو :


در چنين روزي در سال 1948 ميلادي پيمان ناتو منعقد شد .   پيمان آتلانتيك شمالي ،  ناتو يكي از پيمان ها نظامي است كه در حال حاضر تا حدود زيادي جنبه هاي ديپلماتيك نيز به خود گرفته است . اين پيمان پس از جنگ جهاني دوم و در دوران جنگ سرد شكل گرفت . هدف  پيمان ياد شده جلوگيري ازنفوذ كمونيسم دركشورهاي اروپايي بود . ده كشور عضو پيمان آتلانتيك شمالي به همراه كشور كانادا متعهد شدند درصورتيكه يكي ازاعضا مورد تجاوز قرارگيرد ديگراعضا به ياري اش بشتابند. پس از فروپاشي شوروي، دشمن مشترك كشورهاي غربي از ميان رفت و خطر اضمحلال و انحلال ناتو دوباره مطرح شد فلذا اين پيمان بر آن شد كه بقاي خود را در بسط تئوري جنگ و برخورد تمدن ها و گسترش كمربند امنيتي خود به سوي  شرق جستجو كند . هنري كيسينجر در اين باره گفته است : نه تنها تاريخ به پايان نرسيده است، بلكه ما به دوران پيش از جنگ جهاني اول بازگشته ايم و خطر اتحادهاي گروهي از كشورها در اروپا و ساير نقاط، جهان را تهديد مي كند و ما (غرب) بايد ناتو را به عنوان سازمان وحدت بخش كشورهاي غربي حفظ كنيم. دبير كل ناتو در چهلمين نشست بررسي امنيت جهاني صريحا از گسترش ناتو به مناطق مختلف جهان سخن گفت و خاطر نشان كرد :  اين پيمان، امنيت (!) را، هر وقت و به هرجا كه لازم باشد مي برد. وي در همان سخنراني تاكيد كرد  اين پيمان در نتيجه حضور مستقيم در افغانستان و بالكان و فعاليت غير مستقيم در عراق، مرزهاي توانائي خود را مدت هاست پشت سر نهاده است. ناتو در حال حاضر  استراتژي صدور امنيت را از طريق ورود اعضاي جديد را دنبال مي كند.  پس از ورود كشور هاي لهستان، چچن و مجارستان به اين پبمان در حال حاضر هفت كشور ديگر بلوك شرق به عضويت ناتو پذيرفته خواهند شد .

تولد دولافايت :
در چنين روزي در سال 1634 ميلادي كونتسا ماري مادلين لافايت نويسنده مشهور فرانسوي به دنيا آمد .

تولد الكساندر پاپف : 
درچنين روزي در  سال1855ميلادي  ، الكساندرپاپف  مخترع روسي ديده به جهان گشود . وي دستگاه ضبط صوت را اختراع كرده است .

تولد بنت ليندر :
در چنين روزي در سال  1757 ميلادي بنت ليندر شاعر مشهور سوئدي ديده به جهان گشود . «مده آ»  عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد رنه آرنولد آرماندسولي پرودوم :
در چنين روزي در سال  1839 ميلادي  رنه آرنولد آرماندسولي پرودوم شاعر مشهور فرانسوي متولد شد . او نخستين كسي است كه موفق شد در سال 1901 ميلادي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كند .

تولد سزار والجو :
در چنين روزي در سال   1892 ميلادي سزار والجو شاعر مشهور فرانسوي -  پرويي به دنيا آمد  .

تولد برناردو برتولوچي :
در چنين روزي در سال 1940 ميلادي برناردو برتولوچي كارگردان بر جسته ايتاليايي له دنيا آمد . «آخرين تانگو در پاريس  »  ، «آخرين امپراطور » و «بوداي  كوچك » ،« در محاصره  » و «رويا پر دازان » عناوين مهمترين آثار اويند .  فيلم آخرين تانگو در پاريس او كه وي آن را  در سال 1972 با بازي مارلون براندو و ماريا اشنايدر ساخت ، بسيار مورد توجه منتقدان سينمايي قرار گرفته بود . برتولوچي در آثار خود تا حدودي پيرو  سينماي كلاسيك آمريكاست . اگرچه نمي توان  تاثير سينماي موج نوي فرانسه را بر آثار وي منتفي دانست .

در گذشت تيبريوس كلادويس نرو :
در چنين روز يدر سال 37 ميلادي نرو يكي از پادشاهان روم باستان در سن هفتاد و هفت سالگي در گذشت . وي بين سالهاي   
 14 تا 37 ميلادي بر اين كشور حكومت مي كرد .

درگذشت چارلز داروين :
در چنين روزي در سال    1882 ميلادي چارلزداروين دانشمند طبيعت گراي  انگليسي دار فاني را وداع گفت . پيدايش انسان  عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن هفتاد و سه سالگي در گذشت   .  وي در سال 1809 به دنيا آمد .  داروين زيست شناس برجسته انگليسي در دوازده سالگي براي فراگيري علوم پزشكي به ادينبورگ رفت اما به دليل اينكه به پزشكي علاقه اي نداشت به سمت علوم مذهبي روي آورد . او در اين زمينه نيز موفقيتي به دست نياورد و سرانجام به سوي اكتشاف كشيده شد و به همراه يك هيات طبيعي دان به جزاير اقيانوس آرام رفت . او در اين حوزه به تحقيق پرداخت و رساله خود را با نام اصل انواع مطرح ساخت . در اصل انواع او با انجام يك بحث مفصل ريشه هاي انساني را برگرفته از نسل ميمون ذكر مي كند . فلسفه او تاحدود زيادي پيچيده است و حتي در سالهاي اخير انديشه او به چالش كشيده شده است .  بنياد انواع، انسان و پيدايش انسان از ديگر آثار اويند .

در گذشت سلما لاگرف : 
 در چنين روزي در سال  1940 ميلادي سلما او لاگرف نويسنده سوئدي ديده از جهان فروبست . وي در سال 1909 ميلادي جايزه نوبل ادبي در يافت داشت .

قرار داد وين :
در چنين روزي در سال  1731 ميلادي قرار دادوين ميان امپراطور چارلز چهارم از انگلستان و هلند منعقد شد .

نامه اسكارلت :
در چنين روزي در سال  1850 ميلادي ناتانيل هاثورن كتاب نامه اسكارلت خود را منتشر ساخت .

اشغال چكسلواكي :
در چنين روزي در سال 1939 ميلادي آلمان چكسلواكي را به اشغال خود در آورد .

قرار داد عدم تجاوز :
در چنين روزي در سال   1984 ميلادي آفريقاي جنوبي و موزامبيك قرار داد عدم تجاوز مرزي با يكديگر امضا كردند .  

 

کد خبر 66010

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha