به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه،"ریچارد بوچر" مشاور وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه گفت و شنود کنگره همچنین گفت : بعید است این بلوک آسیای میانه که تحت حاکمیت روسیه و چین قرار دارد، به یک ائتلاف نظامی تبدیل شود.
وی افزود: به نظر می رسد این سازمان که متشکل از شش کشور روسیه، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و چین است؛ چرخشی را به سوی اهداف اولیه خود مبنی بر بهبود هرچه بیشتر امنیت مرزی و پیشبرد روند مبارزه با تروریسم ایجاد کرده است.
رهبران این سازمان سه سال گذشته، خواستار تعیین ضرب الاجلی برای عقب نشینی نظامیان آمریکایی از پایگاههای خود در قرقیزستان و ازبکستان شدند.
بوچر درباره عضویت ایران در این سازمان با نگرانی گفت : اخیرا گزارشهایی مبنی بر درخواست ایران برای عضویت در این گروه وجود داشته است. (اما) من مطمئن نیستم که این سازمان چه خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا عضویت ایران امری "مثبت" است، ادعا کرد:" به طور خاص ، خیر."
مشاور وزیر امور خارجه آمریکا درباره احتمال اینکه این سازمان با هدف تقویت همکاری منطقه ای با آغوش باز از ایران استقبال کند، گفت:" این مسئله به نوع شکل این همکاری بستگی دارد."
وی در ادامه اظهارات ضد ایرانی مدعی شد: آمریکا با کشورهای منطقه برای توقف هر گونه تلاش ایران در جهت نفوذ بر دولتها ، احزاب سیاسی، تعدیل اقدامهای مذهبی خاص یا تهیه سلاح برای طالبان (!) کار خواهد کرد.
به گزارش مهر، ادعاهای بوچر در حالی است که درخواست ایران برای عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای به عقیده برخی کارشناسان سبب تقویت این سازمان در تحقق اهداف و بیرون راندن قدرتهای غربی از منطقه خواهد شد؛ موضوعی که مسکو و پکن آن را دنبال می کنند.
کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قزاقستان و تاجیکستان در سال ۲۰۰۱ سازمان همکاریهای شانگهای را برای تقویت محور همکاریهای خود تاسیس کرده و سپس ازبکستان به عنوان عضو دائم و کشورهای ایران، هند، پاکستان و مغولستان به عنوان ناظر به آن پیوستند.
همچون هر سازمان دیگری این سازمان نیز دارای اهدافی است که مشترکا توسط اعضاء دستیابی به آنها پیگیری می شود. این اهداف عمدتا امنیتی و سپس سیاسی و در درجات بعد نظامی و اقتصادی است.
نظر شما