به گزارش خبرنگار مهر ، دکتر فریبرز دولت آبادی در نشست مطبوعاتی که به مناسبت روز جهانی محوطه ها و یادمان های فرهنگی صبح امروز در دفتر اداره کل حفظ و احیای بافت های تاریخی برگزار شد، گفت: زمانی که یک محدوده به عنوان بافت تاریخی مشخص می شود ناخواسته دچار یک سری محدوده های خاصی از منظرهای مختلف می شود که این محدودیت ها به معنای دخل و تصرف در آن محدوده تاریخی نیست.
وی گفت: در مسیر تشخیص و ثبت بافت های تاریخی ابتدا نقشه هایی که از سال 1336 وجود داشته است مورد بررسی قرار گرفت که با این بررسی ها وضعیت شهرها و روستاها را مرور کردیم و اولین تصمیم جدی که پیگیری شد در حقیقت معرفی این محدوده ها بود که امیدواریم در اوایل تیر ماه نقشه های آن تدوین شود که البته قرار دادهایی منعقد شده و سوابق تاریخی مربوط به این مسئله از وزارت مسکن و مراکز دیگر نیز جمع آوری شده است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که در این حوزه در سال گذشته انجام گرفته است تغییر نگاه و تدوین دیدگاه مسئولین و از طرفی تعیین محدوده های تاریخی بود.
دولت آبادی ادامه داد: از مباحث دیگر به لحاظ منطقی توجه به نقش و حضور دستگاههای مدیریت شهری است که در بین آنها شهرداریها نقش بسیار مهمی دارد که البته در طی این همکاری ها تا پایان برنامه چهارم قصد داریم مدیریت شهری تاریخی را عملا به شهرداری ها واگذار کنیم .
معاون میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروزه نگاه شهرداری نسبت به میراث فرهنگی نیز بسیار ارتقا پیدا کرده است به صورتی که تعدادی از شهرداری ها برای ارائه طرح و برنامه های مربوط به احیای بافت های تاریخی به ما مراجعه کرده اند که لازم است از همکاری شهرداریهای اصفهان و مشهد تشکر شود.
دولت آبادی افزود: از طرفی در این راستا از اولین اقدامات انجام شده تشکیل شوراهای احیای بافت های تاریخی وساماندهی نظام برنامه ریزی در این حوزه بود که البته تفاهم خوبی نیز با سازمان نوسازی شهر تهران که متولی احیای بافت های تاریخی در تهران است، داشته ایم.
وی با تاکید بر اینکه تعیین محدوده بافت های تاریخی شهرها به معنی این نیست که خارج از محدوده تاریخی هر اقدامی انجام شود ، ادامه داد: وضعیت معماری شهری وضعیت نابهنجاری است که در شان عظمت و معماری تاریخی ایران نیست که البته سازمان میراث فرهنگی نیز در تلاش است به این مسئله توجه بیشتری داشته باشد.
معاون میراث فرهنگی با اشاره به همراهی وزارت مسکن در تعیین محدوده بافت های تاریخی ، گفت: سازمان میراث فرهنگی با شرکت عمرانی و بهسازی تعاملاتی داشته است به صورتی که در هر شهری باید هر دو اقدام نمایند.
دولت آبادی عنوان کرد: شعار امسال روز جهانی محوطه ها و یادمان های تاریخی به نام ( اماکن مقدس و قناع های مذهبی) اعلام شده است که محتوای این شعار منطبق بر ویژگی های سرزمین ما ایران است.
وی دراین نشست در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران در مورد این که تعدادی از کنیسه ها در حال تخریب هستند و توجه ای به آنها نمی شود ، گفت: رفتار حفاظتی نسبت به مکان های مقدس و تاریخی ادیان مختلف درگیر تنگ نظری نبوده است برنامه های جمهوری اسلامی کاملا منطبق بر حرمت و احترام به ادیان و به رسمیت شناختن سایر مذاهب بوده است.
معاون میراث فرهنگی ادامه داد: اگر نگاه ما به سایر ادیان بی تفاوت بود اولویت نهم ثبت آثار تاریخی در فهرست جهانی کلیسا ها نبود در صورتی که ما آثار شاخص تری را برای ثبت در فهرست جهانی داشته ایم که شاید مراحل ثبت آن نیز آسان تر بوده است.
دولت آبادی خاطرنشان کرد: از طرفی در مورد تخریب کنیسه ها تصور نمی کنیم اقدام عمدی در کار بوده است چرا که در این تخریب ها مساجد هم شامل می شود.
وی تاکید کرد: معاونت میراث در خصوص هیچ تخریبی مصالحه نخواهد کرد و از طرفی توجه جدی به اقلیت های دینی دارد چرا که تمامی هموطنان یهودی ما به طور قانونی و عرفی به عنوان هموطنان محترم ایران شناخته می شوند و وقایع ای که از طرف صهیونیست ها اتفاق می افتد جدا از این گروه است.
معاون میراث فرهنگی درادامه افزود: بافت شهری می بایست بافت زنده ای باشد جریان زندگی در دنیای مدرن الزاماتی دارد که منطبق با بافت های گذشته نیست درنتیجه باید قبول کنیم بناهای قدیمی که ارزش تاریخی ندارند جزء میراث فرهنگی و تاریخی محسوب نمی شوند.
دولت آبادی در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران در مورد دخالت شهرداری در تخریب آثار تاریخی گفت: شهرداری ها در جهت تخریب آثارچندان منافعی ندارد وما نباید در این مورد یک طرفه به قضیه نگاه کنیم دیدگاه شهرداری ها نسبت به گذشته بخصوص 4 و 5 سال گذشته بسیار بهتر شده است.
نظر شما