به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، هرچند تعطیلی و رکود سینماها، مشکلی دیرینه و یک بیماری واگیردار است که در سالهای اخیر سینمای کشور را تحت شعاع قرار داده و گریبانگیر بخش فرهنگی کشور شده است، ولی این بحران در استان آذربایجان غربی نسبت به سایر استانهای کشور چشمگیرتر و بغرنج تر به نظر می رسد.
در دهکده جهانی امروز سینما به عنوان دروازه ای برای صدور فرهنگ ملل و اقوام مختلف مطرح است و استان آذربایجان غربی به دلیل تعدد و تنوع اقوام و مذاهب می تواند با توجه به این فاکتور را ه بالندگی و پیشرفت را با گامهای بلندتری طی کند.
فروش سی دی های قاچاق، توزیع فیلمها قبل از اکران در سینما، محتوایی نبودن فیلمهای اکران شده، اشباع بازار فیلمهای ایرانی و خارجی توسط دلالان و واسطه های محصولات فرهنگی، پیشرفت و تکنولوژی روز از جمله دلایلی است که موجب به خطر افتادن موجودیت سینماهای کشور و تعطیلی یا رکود آنها شده است.
ولی آنچه در استان آذربایجان غربی باعث دامن زدن بیشتر به این مشکل شده است بی توجهی دستگاهها و ارگان های متولی این بخش و مدیریت استان به مقوله فرهنگی به خصوص سینماهاست.
این عدم پیگیریها و بی توجهی ها باعث شده تا اوضاع شکننده و فقیر سینماهای استان روز به روز وخیمتر شود و گیشه های خلوت و سالنهای خالی سینماها هر روز خلوت تر شوند.
هم اکنون این وضع بیمارگونه سینماهای استان بدون توجه مسئولان به حال خود رها شده و سیاست مشخصی مبنی بر حمایت یا احیای سینماها در استان اتخاذ نشده و مسئولان هر از چندگاهی با ارائه راهکارهای مسکن وار سعی در برطرف کردن این مشکل دارند این در حالی است که رفع مشکل سینماها نیازمند برنامه ای جامع و طولانی مدت هستند.
ذکر این نکته ضروری است که برخی از مسئولان پیش از آنکه نگاه خود را به ارتقای کیفی فیلمها و سالنهای سینما معطوف کنند و به مشکلات درونی سینما از حیث محتوا و مضمون فیلمها و برطرف کردن مسائل و مشکلات پیش روی سینماگران و سینماداران بپردازند، اغلب به ظاهر قضایا پرداخته اند و به همین دلیل بسیاری از ایده ها و راه حل های ارائه شده، منجر به برون رفت از این بحران ها نشده است.
تاریخچه سینما در آذربایجان غربی
سابقه سینما در آذربایجان غربی به سال 1310 برمی گردد در این سال برای اولین بار "سینما ایران" در شهرستان خوی احداث شد و رونق یافت.
شهرستان ارومیه مرکز این استان نیز برای اولین بار صاحب سه سینما شامل سینما آزادی ارومیه در سال 1340 با نام تخت جمشید، سینما انقلاب در سال 1342 و سینما ایران در سال 1344شد.
در زمان حاضر این استان دارای 13 سینما است که از این تعداد تنها شش سینما در شهرستانهای ارومیه، خوی، ماکو، میاندوآب، سلماس، شاهین دژ و نقده فعال هستند.
استاندار آذربایجان غربی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: سینماها به عنوان یک ابزار فرهنگی غنی مطرح هستند که می توانند در ایجاد زمینه پرکردن اوقات فراغت و تفریح سالم و سازنده برای جوانان جامعه موثر واقع شوند.
رحیم قربانی با ابزار تاسف از وضع موجود سینماهای استان اظهار داشت: آسیب شناسی وضع موجود نیازمند بحث های کارشناسی است ولی مهمترین دلیل وجود این مشکل، وضع ظاهری نامناسب سینماها و کمبود فیلمهای متناسب با نسل جوان و ابزار نوپدید از قبیل سی دی، ماهواره و... به جای سینما در کشور است.
وی با بیان اینکه سیاست دولت نهم حمایت از سینماهاست، تصریح کرد: استانداری آمادگی لازم را دارد تا در صورت مراجعه مسئولان امر در این رابطه حمایتهای لازم را در خصوص تخصیص اعتبار و راه اندازی، بازسازی و بهسازی سینماها انجام دهد.
رئیس امور سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی هم در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عدم استقبال مردم، نداشتن صرفه اقتصادی، عدم حمایت مسئولان استانی از سینما و سینماگران و بالا بودن هزینه نگهداری از عمده دلایل تعطیلی سینماها هستند.
حسین پناهی با اشاره به اینکه هشت تا 10 میلیارد ریال اعتبار برای تجهیز و تعمیر سینماهای فعال مورد نیاز است، گفت: در صورتی که تفاهم نامه همکاری بین استانداری و معاونت سینمایی کشور امضا شود مشکلات سینماهای فعال استان تا حدودی مرتفع می شود.
وی به اقدامات صورت گرفته جهت حل مشکلات سینماها اشاره کرد و بیان داشت: گامهایی در جهت حل مشکل بدهی سینماگران و تجهیز و بازسازی شش سینمای فعال برداشته شده اما همه این اقدامات در حوزه سخت افزاری و در حد مکاتبه بوده و اقدام عملی صورت نگرفته است.
مدیرکل اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی آذربایجان غربی هم با بیان اینکه سینماها به عنوان یکی از راههای مقابله با ناتوی فرهنگی مطرح هستند، گفت: وجود سینماهای موجود شایسته فرهنگ غنی استان نیست و باید به زودی برای احیا این مکانهای فرهنگی چاره اندیشی شود.
محسن غفاری آذرخاطرنشان کرد: با رونق بخشی سینماها می توان با شناخت درست تاریخ خود به شکوفایی فرهنگ قومی وملی رسید.
وی در خصوص اقدامات صورت گرفته توسط این اداره کل افزود: برای بازسازی سینماهای استان تفاهنامه ای با استاندار و معاونت امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال انعقاد است که در صورت موافقت هشت هزار میلیارد ریال از این دو نهاد به این امر اختصاص می یابد.
سینماها از دهه 70 به بعد به حوزه هنری تبلیغات اسلامی واگذار شده اند که این امر متاسفانه به رغم فعالیتهای چشمگیر این مرکز به دلیل کمبود اعتبارات وعدم حمایت جدی ارگانهای فرهنگی نتوانسته است کمک شایانی به احیای سینماها به خصوص در این استان کند.
رئیس حوزه هنری آذربایجان غربی با اشاره به رهنمودهای بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری در خصوص "اهمیت سینما به عنوان یک هنر برتر" اظهار داشت: همه اینها نشانگر آن است که دین، آیین و فرهنگ ما چقدر به پدیده های جدید توجه دارد و چاره ای نداریم جز اینکه به ظرفیتها و قابلیتهای این هنر توجه کنیم.
صابر طبقی با ابراز تاسف از وضع نابسامان سینماهای استان اظهار داشت: با ادامه این روند در آینده نزدیک شاهد تعطیلی سینماهای فعال و موجود استان خواهیم بود.
وی تاکید کرد: هم اکنون تمامی سینماهای استان نیاز به بازسازی اساسی دارند که متاسفانه تاکنون حمایت جدی از سوی مسئولان صورت نگرفته است.
وی ادامه داد: آمارها نشان می دهد طی سال گذشته استقبال مردم از فیلمهای اکران شده در سینماهای ارومیه 12هزار و470 نفر بوده است که در مقایسه با میانگین کشوری در رتبه بسیار پایینی قرار دارد و سالانه این آمار نسبت به سال گذشته کاهش می یابد.
طبقی با اشاره به اینکه این وضع درشهرستانها نسبت به مرکز استان اسفبارتر است گفت: در سال 86 درشش سینمای فعال استان تنها 10 تا 14هزار نفر در ماه برای تماشای فیلم به سینما رفته اند.
وی اعتبار مورد نیاز برای بازسازی سینماهای استان را 12 میلیارد ریال به ازای هر سینما عنوان کرد.
از مهمترین مواردی که جمعی از مردم شهرستان ارومیه در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه در خصوص سینماهای استان مطرح کردند ابراز نارضایتی از وضع ظاهری سالنهای سینماهاست.
وضعیت نامناسب صندلی سالنهای سینماها و نبود امکانات رفاهی مورد نیاز در این مکانهای فرهنگی از دیگر موارد مورد نظر تعدادی از شهروندان ارومیه ای بود.
رئیس حوزه هنری درخصوص این موارد اظهارداشت: متاسفانه قدمت اکثر سینماهای استان به 70 سال می رسد که از سال تاسیس تاکنون مورد مرمت و بازسازی قرار نگرفته اند و بافت آنها قدیمی است.
رئیس معاونت امور سینمایی اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی هم در خصوص سالنهای سینماهای استان تعداد صندلیهای موجود در 19 سینمای استان را 11 هزار و 223 صندلی عنوان کرد و افزود: تعداد صندلیهای سینماهای فعال پنج هزارو 591 صندلی است و به ازای هر هزار نفر تقریبا دو صندلی در سینماهای فعال و چهار صندلی با در نظرگرفتن تمام سینماهای استان وجود دارد.
پناهی ادامه داد: با توجه به اینکه استان آذربایجان غربی بالغ بر دو میلیون و 831 هزارو 779 نفر جمعیت دارد به ازای هر هزار نفر دو صندلی موجود است.
تبدیل سینماهای استان به موزه، ایجاد مکانهای تفریحی و مجتمع های فرهنگی و هنری و ایجاد سالنهای ورزشی، اکران فلیم، کتابخانه، صدور کارت رایگان سینما برای هنرمندان و کارمندان ادارات از جمله همان راهکارهای مسکن واری است که مسئولان فوق در زمینه احیای سینماهای استان به آن اشاره کردند ولی نکته قابل ذکر این است که سینماهای استان نیازمند بازنگری جدی هستند.
یکی از کارگردانان حوزه سینمای مستند کشور معتقد است که سینما در مرحله نخست بجای رونق اقتصادی نیازمند تبلیغات و معرفی تولیدات خود به جامعه و مردم است، تلویزیون در این زمینه میتواند به جای رقابت با سینما تعامل داشته باشد.
محمد احسانی یادآورشد: سینما در همه جای دنیا در تلویزیون حضوری ملموس دارد این در حالی است که در ایران سینما در تلویزیون دیده نمیشود.
کارگردان مستندهای "تحفههای آن جهانی"، "رخش بر نقش" و" بینشان"، معتقد است: متاسفانه بر خلاف سایر نقاط دنیا، اینجا رسانههای دیگر با سینما همراهی نمیکنند، سینما در جهان حرف اول را به کمک سایر ارکان جوامع میزند اما سینمای ایران در این زمینه تنهاست.
احسانی با اشاره به رویکرد مدیریت سینما مبنی رونق بخشی به اقتصاد و هویت بخشی به تولید فیلم، افزود: سینما همانطور که معاون امور سینمایی پیشتر به آن اشاره کردند یعنی فیلم خوب و سالن خوب اما باید برای این امر بسیار تلاش کرد.
سینما با همراهی یک نهاد و سازمان نمیتواند به اهداف خود به ویژه در عرصه اقتصادی دست یابد، نقش تلویزیون در ایجاد رونق به این عرصه اساسی است.
نکته آخر اینکه سینما باید به عنوان بخشی از نیاز در جامعه مطرح و به نوعی در سبد نیاز خانوادهها قرار گیرد.
نظر شما