جواد مجابی - شاعر، نویسنده و طنزپرداز - در گفتگو با خبرنگار مهر درباره جایگاه طنز در آثار سعدی گفت: او همواره می کوشید تا با رسوخ در لایه های اجتماعی به حلاجی کردن افکار مردم بپردازد. سعدی در آثارش تلاش می کند تا به شیرینی و ظرافت طنزآمیزی، مسائل اجتماعی را تبیین کند. اما در عین حال فصاحتی در کلام وی به چشم می خورد که مانع از آشکار شدن جنبه های طنزآمیز او شده و می توان گفت در لایه های عبارت پردازی های او مکتوم مانده است.
وی افزود: او ویژگی طنزآلود بودن را از نظم به نثر نیز منتقل کرد و با این کار راهگشای افرادی مثل عبید زاکانی شد. به هر حال سعدی بیشتر در زمان خود به عنوان روشنفکری باهوش و انسان گرا شناخته شده است؛ هر چند شاعرانگی سعدی وی را از قید و بندهای اطرافش رها ساخت و به گستردگی جهان بینی او کمک کرد.
این پژوهشگر ادبی در ادامه خاطرنشان کرد: جهان بینی توام با طنز سعدی توانست در آن زمان جلوی برخی تعصبات و خشک اندیشی ها را بگیرد. او به تناسب زمان خود، رندانه از بسیاری از قید و بندها عبور کرد و به عنوان انسانی روشنفکر و مترقی به مدارج والایی دست یافت.
جواد مجابی یکی از مشخصه های سعدی را توجه به عشق زمینی و مسائل ملموس دانست و تصریح کرد: سعدی بر خلاف دیگر شاعران زمان خود به زندگی روزمره بسیار علاقمند بود و جهانگردی او به این مسئله کمک فراوان کرد. سفرهای او باعث شد تا وی با آداب و رسوم و مردم سرزمینهای دیگر آشنا شود و افکار و اندیشه های آنها را مورد تحلیل و بررسی و گاه حتی مقایسه قرار دهد.
وی در پایان گفت: ما همواره نیازمند این بوده ایم که به مدد یک بازنویسی مدرن به ادبیات کلاسیک خود رجوع کنیم و با تفکری پیشرو و امروزی به این ادبیات ارزنده نگاه کنیم. امروز "هملت" شکسپیر علاوه بر ترجمه های مختلف در کشورهای اروپایی به شیوه مدرن و در قالب شخصیتهای مدرن نشان داده می شود. در واقع اروپایی ها این شخصیت ادبی را بازسازی کرده و در جامه انواع طبقات اجتماعی - ولی با یک روح واحد - ترسیم کرده اند.
نظر شما