در گذشت سلمان فارسي :
درچنين روزي در سال35هجري قمري ، سلمان فارسي از ياران گرانقدر پيامبرمكرم اسلام در مدائن ديده از جهان فروبست .سلمان فارسي در روستاى «جى» در اصفهان ديده به جهان گشود . پدرش يكي از روحانيان زرتشتى بود . در كودكي بر اثر از دست دادن مادر خود تحت سرپرستي عمهاش در آمد . ايشان به دلايلي از سرزمين خود خارج شد وراهي شام
گرديد و سرانجام در مدينه در كنار رسول خدا(ص) به دين اسلام گرويد . پيامبر گرامى اسلام(ص) سلمان را چهل نهال خرما و چهل وقيه از يك مرد يهودى، خريد و آزادش ساخت و نام «سلمان» را بر او گذاشت .حضرت سلمان در طريق معرفت و كمال در دين اسلام چنان پيش رفت كه رسول خدا(ص) در باره اش فرمود: «همانا اشتياق بهشتبه سلمان بيش از اشتياق سلمان به بهشت است; و بهشتبه ديدار سلمان عاشقتر از ديدار سلمان به بهشت است.» . پيامبر اكرم(ص) همچنين درباره سلمان فرموده است : «هر كه مىخواهد به مردى بنگرد كه خداوند قلبش را به ايمان درخشان كرده، به سلمان بنگرد.» نقل شده است آن بزرگوار همچنين فرمود: «سلمان از من است، كسى كه به او ستم كند به من ستم كرده است و كسى كه او را بيازارد مرا آزرده است.» امام صادق(ع) نيز فرمود: «سلمان علم الاسم الاعظم» ; «سلمان اسم اعظم را مىدانست» . امام صادق(ع) همچنين در باره ايشان فرمود: «ايمان ده درجه دارد، مقداد در درجه هشتم و ابوذر در درجه نهم و سلمان در درجه دهم ايمان است.»
سلمان، در تمام عمر خويش در زهد و پارسايي تمام زيست و به هنگام مرگ هيچ مالي نداشت . او حتي در خانه اي زندگي مي كرد كه هنگام خوابيدن پاهايش به ديوار خانه مي رسيد . سلمان در طول زندگي خويش مدافع صديق ولايت بود و در اين مسير نيز جانفشاني هاي فرواني كرد . سلمان سرانجام، پس از عمرى طولانى و بابركت، در اواخر خلافت عثمان در سال 35ه .ق وفات يافت. حضرت على(ع) پيكرمطهرش را غسل داد، و بر آن نماز گزارد. مرقد شريف حضرت سلمان(س) در مدائن،
قرار دارد.
در گذشت حضرت آيت الله خويي :
در چنين روزي در سال 1413 ه ق حضرت آيت الله سيد ابوالقاسم خويي در سن 96 سالگي دار فاني را وداع گفت. حضرت
آيت الله سيد ابوالقاسم خويي عالم بزرگ جهان اسلام در نيمه ماه رجب سال 1317 ه ق در شهر خوي در استان آذر بايجان به دنيا آمد . او به همراه پدر به منظور تحصيل علوم ديني به نجف ، كه در آن زمان بزرگترين حوزه علميه جهان اسلام به حساب مي آمد، عزيمت كرد .حضرت آيت الله ابوالقاسم خويي در سالهاي تحصيل در نجف اشرف از محضر استادان بزرگواري چون شيخ مهدي مازندراني ، شيخ ضياء الدين عراقي و شيخ محمد حسين ناييني بهره هاي فراوان برد . او در حوزه هاي مختلف علوم حوزوي صاحب راي و انديشه است كه از آن جمله مي توان به بحث هاي گسترده آن عالم رباني در علوم فقه و اصول اشاره كرد . آن عالم فرزانه همچنين در علم رجال با نگارش كتابي در بيست و چهار مجلد با عنوان" معجم رجال حديث و تفصيل طبقات رواه" سمت استادي خود را در اين علم به نمايش گذارد . حضرت آيت الله خويي شاگردان بسياري را از كشور هاي مختلفي چون جمهوري اسلامي ايران ، كويت ، پاكستان ، سوريه ، لبنان ، بحرين ، هند ، افغانستان ، آفريقا ، خاور دور و عراق تربيت كرد كه از ميان شاگردان برجسته ايراني ايشان مي توان به آيت الله ميزا جواد آقا تبريزي ، آيت لله حسين وحيد خراساني و از شاگردان ايشان در ديگر كشورها از سيد محمد حسين فضل الله ، علاء الدين بحرالعلوم و شهيد آيت الله محمد باقر صدر اشاره كرد . از آن عالم رباني كتب بسياري در موضوعات مختلف علوم اسلامي بجا مانده است كه از ميان آنها مي توان به كتاب هايي چون : اجود التقريرات در اصول فقه ، البيان في علم التفسير در تفسير قرآن كريم ، نفحات الاعجاز في علوم القرآن ، منهاج الصالحين في بيان احكام الفقه كه تا كنون بيست و هشت بار تجديد چاپ شده است ، مناسك الحج و توضيح المسائل اشاره كرد . حضرت آيت الله خويي سرانجام درچنين روزي در سال 1413 ه ق مطابق با هفدهم مرداد سال 1371 به ديار حق شتافت .
قانون اصلاح تقويم :
در چنين روزي در سال 1304هجري شمسي قانون اصلاح تقويم از تصويب نمايندگان مجلس شوراي ملي گذشت . بر اساس
اين قانون ادارات دولتي و موسسات اقتصادي مكلف به بكار بردن تقويم شمسي به جاي قمري شدند . پيشتر در تواريخ مستفاد ايراني تاريخ هاي قمري مورد استفاده قرار مي گرفت . بعدها يعني در سال 1354 ه ش مجلسين شوراي ملي و سنا در اجلاسي مشترك بر تغيير مبدا تاريخ هجري قمري به شاهنشاهي تاكيد كردند و مردم و دولت نيز موظف شدند از اين پس تاريخ شاهنشاهي را به جاي تاريخ هجري به كار برند .آنان در اين اجلاس تصميم گرفتند تاجگذاري كوروش كبير در سال 599 پيش از ميلاد را به عنوان مبدا سال خورشيدي و سر آغاز تاريخ سياسي و اجتماعي ايران قرار دهند . به همين مناسبت اول فروردين سال 1355 ه ش آغاز سال 2535 شاهنشاهي اعلام شده بود . اين عمل رژيم پهلوي كه در واقع نوعي دهن كجي به اعتقادات ديني و شيعي مردم ايران به شمار مي رفت ، در واقع طريقي بود براي اسلام زدايي از كشور ايران و روشي در جهت گستردن روش هاي شاهانه در كشوراسلامي ايران . به همين منظور حضرت امام خميني ره با درك سريع شرايط و اوضاع در پيام عيد فطر سال 1355 به كارگيري اين تاريخ را حرام دانستند و تصريح كردند : « كارشناساني كه مي خواهند مخازن ما را به غارت ببرند براي تضعيف اسلام و محو اسم آن نغمه شوم تغيير مبدا تاريخ را ساز كردند . اين تغيير از جنايات بزرگي است كه در اين عصر به دست اين دودمان كثيف واقع شد . بر عموم ملت است كه با استعمال اين تاريخ جنايتكار مخالفت كنند و چون اين تغيير هتك اسلام و مقدمه محو اسم آن است خداي نخواسته استعمال آن بر عموم حرام و پشتيباني از ستمكار و ظالم و مخالفت با اسلام عدالتخواه است ....» .
تقويم هجري شمسي يا تقويم جلالي را عمربن خيام نيشابوري ابداع كرده بود . ابوالفتح الدين عمر بن ابراهيم نيشابوري مشهور به خيام از برجسته ترين حكما و رياضي دانان جهان اسلام در رشته هاي رياضيات و نجوم تبحر خاصي داشت و در اين حوزه شيوه هاي خاصي را در حل مسايل مختلف ابداع كرد . به دليل تبحر و دانش عظيمي كه در اين دو علم به دست آورده بود ، ملكشاه سلجوقي او را به سوي در بار فراخواند و وي را در صدر نشاند . خيام نزد ملكشاه دست به انجام كارهاي علمي بسياري زد كه از ميان آنها مي توان به نگارش تقويم جلالي اشاره كرد . او بنا به در خواست ملكشاه رصدخانه ملكشاهي را ساخت و در صدد اصلاح تقويم موجود بر آمد . تقويم جلالي او كه امروزه در ميان ايرانيان رواج دارد از چنان اعتباري بر خوردار است كه تا كنون كمتر به آن ايراد وارد شده است . همچنين گفته اند تقويم او از تقويم" گريگوري " دقيق تر است . ملك شاه از اين روز تاريخ و تقويم جلالي را در كشور ايران استوار ساخت . سال قمري ده روز و شش ساعت و يازده ثانيه كوتاهتر از سال شمسي است . با تنظيم تقويم جلالي مقرر شد كه هر چهار سال يك روز بر تعداد روزهاي سال بيفزايند و سال چهارم را 366 روز حساب كنند و پس از هر 28 سال ( هفت دوره چهار ساله ) به جاي آنكه به آخرين ماه سال يك روز بيافزايند اين روز را در نخستين دوره بعد يعني دوره نهم اضافه كنند .
تولد موسي ابن ميمون :
در چنين روزي در سال 1135 ميلادي موسي ابن ميمون فيلسوف و فيزيكدان مسلمان در اندلس ديده به جهان گشود .
تولد پطر كبير :
در چنين روزي در سال 1672 ميلادي پتر اول يا كبير رومانوف به دنيا آمد . او بزرگترين تزار روس بود . وي بين سالهاي 1682 تا 1725 ميلادي بر اين كشور حكومت مي كرد .
تولد جان فيسك :
در چنين روزي در سال 1842 ميلادي جان فيسك يا ادوند فيس گرين فيلسوف و مورخ آمريكايي متولد شد .
تولد پل ورلن :
در چنين روزي در سال 1844 ميلادي پل ورلن شاعر غزلسراي فرانسوي ديده به جهان گشود . ورلن در سال 1896 ميلادي
را وداع گفت ." آواز هاي زيبا" عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن 51 سالگي در گذشت . اشعار ورلن سرشار از اضطراب و نوميدي است . وي مدت ها به عنوان ملك الشعراي پاريس لقب گرفته بود . "اشعار كيوان " عنوان نخستين اثر شاعرانه ورلن است . او با انتشار اين مجموعه شعر از همان ابتدا به شهرت بسياري دست يافت . وي همچنين مدتي با دوست شاعرش، رمبو به انگلستان و بلژيك سفر كرد ولي هنگام پايان سفر و به محض جدايي از او با اسلحه به وي شليك كرد و به همين دليل به دو سال زندان محكوم شد . او "افسانه هاي عاشقانه " را در زندان سروده است . "زمان خوشبختي "و "ترانه اي براي او" عناوين ديگر مجموعه هاي مهم شعر اوست .
تولد فرانسيسكو گويا :
در چنين روزي در سال 1476 "فرانسيسكو گويا "نقاش مشهور اسپانيايي به دنيا آمد .«صورت شارل چهارم » ، « خانواده سلطنتي » و« شاهزاده خانم ماري لوئيز » از مهمترين آثار اين نقاش است .
تولد ونسان ونگوك :
در چنين روزي در سال 1853 ميلادي ونسان ونگوك نقاش مشهور هلندي ديده به جهان گشود . وي با تصوير بدون گوش در ميان انظار عومي مشهور است . ونسان ونگوك نقاش بزرگ پست امپرسيونيست در هلند چشم به جهان گشود . وي ده سال پيش از مرگش تصميم گرفت كه نقاش بشود . تابلوهاي نخستين او همه از رنگ هاي خفه و تاريك بر خور داربودند . ون گوك پس از آنكه در سال 1886 به پاريس رفت و با پياسر نقاش وچند تن ديگر از نقاشان ديگر فرانسوي ديدار كرد، رنگ هاي زنده ودر خشان را در آثار خود بكار برد . او در همه عمر با نوعي بيماري رواني دست به گريبان بود . تابلو "اتاق خواب " مهمترين اثر تصويري اوست .
( بر گرفته از فرهنگ دانستنيها ، محمد نژد ، ج 2 )
در گذشت توماس كوتور :
در چنين روزي در سال نقاش فرانسوي ديده از جهان فروبست . وي نويسنده ماهري نيز بود . او در سن 63 سالگي در گذشت .
تشكيل امپراطوري بوهم هنگري :
در چنين روزي در سال 1526 امپراتوري" بوهم هنگري " تشكيل شد .اين امپراطوري در محل فعلي كشور چكسلواكي تشكيل شده بود .
شكست ناپلئون :
در چنين روزي در سال 1814 ميلادي بريتانيا و نيورهاي متحدين وارد پاريس شدند و اين شهر را به تصرف خويش در آوردند . اين امر تنها با شكست ناپلئون امكان پذير شد .
پايان جنگ كريمه
در چنين روزي در سال 1856 ميلادي روسيه و پاريس با يكديگرقرار داد صلح امضا كردند . به اين ترتيب جنگ هاي كريمه پايان يافت .
اختراع مداد :
در چنين روزي در سال 1858 ميلادي مداد توسط هيمن ال ليپمن اختراع شد .
استقلال روماني
در چنين روزي در سال 1856 ميلادي دولت روماني استقلال داخلي يافت .
نظر شما