۱۴ فروردین ۱۳۸۳، ۱۰:۳۲

امروز در تاريخ

امروز در تاريخ

خبرگزاري "مهر": امروزجمعه چهاردهم فروردين سال 1383 هجري شمسي مقارن است با يازدهم صفر المظفر سال 1425 هجري قمري و برابر است با دوم آوريل سال 2004 ميلادي

در گذشت استاد عباس  سحاب : 


درچنين روزي در  سال1379هجري شمسي استاد عباس سحاب پدر علم جغرافياي ايران  در گذشت .
به نقل از روزنامه همشهري : استاد عباس سحاب در سوم ديماه سال هزار و سيصد در روستاي فم شهر تفرش ديده به جهان گشود.استاد سحاب از چهار سالگي به مكتب مرحوم آخوند ملاحسين شاهميري رفت. در هفت سالگي براي ادامه تحصيل همراه پدر وارد مدرسه كماليه تهران شد، زماني كه در مقطع دبيرستان به سر مي برد، پدرش اصل كتاب جغرافيايي كار پينتر را از زبان انگليسي به فارسي ترجمه كرده بود و با توجه به هزينه سنگين ترسيم نقشه هاي آن نتوانسته بود آن را چاپ كند. از طرفي با توجه به علاقه عباس به بازي با خط و كاغذ، پدر عباس او را به كار نقشه كشي و ترسيم نقشه هاي جغرافيايي تشويق كرد. در نتيجه در دوره دبيرستان اولين نقشه شهر تهران را با يك شيشه مركب چين، چند قلم هاشور و يكي دو متر كاغذ كالك بعد از شش ماه به زبان لاتين تهيه كرد. بدين ترتيب در سال 1315  سنگ بناي نخستين موسسه جغرافيايي و كارتوگرافي ايران در بخش خصوصي توسط استاد ابوالقاسم سحاب و فرزندش عباس گذاشته شد.
عباس در رشته هنرهاي زيبا تحصيل كرد و براي ترسيم و تهيه نقشه هاي مناطق ايران وارد بيش از سي هزار روستا و شهر شد. او با ابداع سبكي نوين در كارتوگرافي به عنوان يكي از كارتوگرافان صاحب سبك در دنيا مطرح شد كه تمام نقشه هاي او به نام خودش ثبت شده است. استاد بيش از هفتصد  اثر ثبت شده دارد كه نقشه ها و اطلس هاي جغرافيايي گوناگون بيشترين و مهم ترين آثارش هستند. از مهم ترين آثار وي مي توان به اين موارد اشاره كرد: نقشه هاي استان ها و مناطق ايران  ،  نقشه هاي شهرهاي ايران ،  نقشه هاي كشورها ،  نقشه هاي جغرافيايي و وسايل آموزشي . در سال 1334 ه ش  وي با همكاري موسسه كلبموس آلمان اولين كره جغرافيايي را به خط فارسي در جهان توليد كرد و علاوه بر آن اولين اطلس آموزشي به نام «نخستين اطلس جغرافيا» در سال 1342  توسط وي تهيه و چاپ شد.  اين استاد و دانشمند نامي و پيشكسوت كارتوگرافي ايران در يكشنبه چهاردهم فروردين 1 1379 ه ش چشم از جهان فروبست.

تاسيس حزب اسلامي افغانستان :

در چنين روزي در سال 1348 ه ش حزب اسلامي افغانستان تاسيس شد . اين حزب در حوزه عمليات جهادي عليه نيروهاي اشغالگر شوروي فعاليت شايان توجهي را رقم زد . گلبدين حكمتيار بعدها رهبري اين حزب را به عهده گرفت . بعدها ، حزب اسلامي مولوي خا لص و حزب اسلامي قاضي وقاد از پيكر حزب اسلامي حكمتيار منشعب شدند .  

اختراع دندان مصنوعي : 


درچنين روزي در سال1728ميلادي   ، براي نخستين بار يك  دندانپزشك فرانسوي  ، دندان مصنوعي را روانه بازار كرد . فوشار اين دندان را از دندان مردگان تهيه كرده بود . بعدها دندان مصنوعي از جنس چيني نشكن تهيه شد .

روز جهاني كتاب كودك :


همه ساله روز دوم آوريل به عنوان روز جهاني كتاب  كودك در كشور هاي مختلف جهان گرامي داشته مي شود . دفتر بين المللي كتاب براي نسل جوان ( IBBY) در سال 1953 ميلادي در سوئيس آغاز به كار كرد اين دفتر همه ساله مراسم باشكوهي را به مناسبت سالگشت كتاب كودك در جهان بر گزار مي كند .

تولد هانس كريستين آندرسن :
در چنين روزي در سال 1805 ميلادي هانس كريستين آندرسن نويسنده مشهور دانماركي ديده به جهان گشود . اين نويسنده كودكان در كارنامه ادبي خود بيش از يكصد و پنجاه اثر داستاني و قصه براي كودكان به يادگار نهاده است . آثار او همگي جذاب و خواندني اند . وي در بدو امر مي خواست بازيگر شود و به همين دليل به نمايش روي آورد اما نمايش تنها بهانه اي شد كه وي به نگارش قصه براي كودكان مشغول گردد . « جوجه اردك زشت » ، «سوزن » و  «دخترك كبريت‌فروش»  از جمله مهمترين آثار اويند . 
 
روز ملي گينه : 
همه ساله چنين روزي با هدف گراميداشت جمهوري دوم گينه در اين كشور گرامي داشته مي شود . جمهوري دوم گينه در سال 1984 ميلادي اتفاق افتاد .   

انصراف از قيموميت فلسطين :


در چنين روزي در سال 1947 ميلادي ، بريتانيابا يك نقشه از پيش تعيين شده خواستار انصراف از قيمومت كشور فلسطين شد . در واقع بريتانيا پس از بيانيه بالفور كه رسما به تاسيس رژيم صهيونيستي كمك كرده بود ، با فراهم آوردن زمينه  حضور يهوديان در فلسطين خود از عرصه عمل در اين زمينه خارج شد . 
بيانيه باالفور  در سال 1917 ميلادي  منتشرشد. اين اعلاميه سالها  بعد سبب تشكيل اولين دولت صهيونيستي درفلسطين اشغالي شد. با نگاهي به تاريخ مي توان در يافت كه  انگليس ، در زمان اوج قدرت ، تمامي هم خود را براي  نابود كردن توان  سياسي و نظامي جهان اسلام ، تحت قيمومت در آوردن سرزمين هاي اسلامي و تاسيس يك رژيم صهيونيستي در فلسطين اشغالي بكار گرفته  بود . بر همين اساس و در آستانه اشغال فلسطين توسط ژنرال آلنبي ، جيمز بالفور وزيرامور خارجه وقت انگليس طي نامه اي  به ليونل والتر دوروچيلد  ، قول همكاري تمام عياري را  در جهت تاسيس يك رژيم صهيونيستي در فلسطين به وي داد .  لذا  در زماني  كه آلنبي به سوي فلسطين مي شتافت  ، بالفور نيز  جدي ترين گام را در  زمينه تشكيل يك رژيم صهيونيستي در فلسطين برداشت .  در همين زمان صهيونيست ها از نامه  بالفور و پيشروي ژنرال آلنبي به عنوان استجابت ديرينه دعاي قوم يهود ياد مي كردند . طي مدت سي سال و درحالي كه مسلمان ها در اختلاف و چند دستگي  به سر مي بردند  ، بريتانيا  زمينه را براي تشكيل رژيم صهيونيستي فراهم كرد. هجوم  صهيونيست ها  از سراسر جهان به فلسطين , تشكيل  گروه هاي نظامي صهيونيستي  ،در اختيار قرار دادن  امكانات مالي و اقتصادي ، تقويت وجهه صهيونيست ها در جهان از طريق رسانه هاي  بين المللي  و سركوب مسلمانان فلسطين از جمله مهمترين اقدامات استعمار در جهت  تشكيل رژيم صهيونيستي بود . سرانجام پس از آمده شدن موقعيت ، انگلستان بر قيمومت و اشغال خود در فلسطين پايان داد و از آن جا خارج شد. پس از اين واقعه ،  رژيم اشغالگر قدس موجوديت خود را  اعلام شد  و نخستين  جنگ اعراب و اين رژيم  كه منجر به پيروزي صهيونيست ها شد ، در گرفت . 

ورود آمريكا به جنگ جهاني : 
درچنين روزي در سال1917ميلادي  رييس جمهور وودرو ويلسون از كنگره ايالات متحده  آمريكا خواست كه عليه آلمان  وارد جنگ شود .  

تولد شارلماني :
در چنين روزي در سال 742 ميلادي شارلماني نخستين امپراطور روم به دنيا آمد .

تولد نيكلاي باسوف :
در چنين روزي در سال 1922 ميلادي نيكلاي باسوف فيزيكدان مشهروو روس به دنيا آمد . او مطالعات گسترده اي در حوزه فيزيك اتمي صورت داده است . وي كاشف ليزر است . او در سال 1964 ميلادي جايزه   نوبل فيزيك را از آن خود كرد .

در گذشت تئودور ريچاردز :
در چنين روزي در سال 1928 ميلادي تئودور ريچاردز  شيميدان آمريكايي ديده به جهان گشود . وي وزن اتمي را مورد بررسي قرار داده است . او در سال 1914 به دليل كوشش هاي فراوان در اين حوزه موفق به در يافت جايزه نوبل شد .

در گذشت ژرژ پمپيدو :
در چنين روزي در  سال 1974 ميلادي ژرژ پمپيدو   رييس جمهور فرانسه ديده از  جهان فروبست . وي در سن شصت و دو سالگي در گذشت . او در حوزه فرهنگ و هنر نيز آثار جاوداني از خود به يادگار نهاده است . مركز فرهنگي ژرژ پمپيدو به عنوان   يكي از بزرگترين مراكز فرهنگي در فرانسه در حال حاضر نيز مشغول فعاليت است .

نخستين سمفوني بتهوون :  
در چنين روزي  در  سال 1800 ميلادي ، نخستين سمفوني لوودويك وان بتهوون به روي صحنه رفت .

نخستين  پارلمان :
در چنين روزي در سال 1860 ميلادي نخستين پارلمان ايتاليا در تورين تشكيل شد .

راه آهن جنوب شمال  :
در چنين روزي در سال 1905 ميلادي راه آهن قاهره - كيپ تاون كه شمال آفريقا را به جنوب آن متصل مي سازد افتتاح شد .

اختراع رادار :
در چنين روزي در  سال 1935 ميلادي سر واتسون وات رادار را اختراع كرد .

كودتا در بزريل :
در چنين روزي در سال 1964 ميلادي بر اثر يك كودتاي نظامي در بزريل ژنرال كاستلو برانكو به قدرت رسيد . براثر اين كودتا رييس جمهور گولار از قدرت خلع گرديد .

تشكيل اتحاديه مركزي :
درچنين روزي در سال 1968 ميلادي چاد اتحاديه مركزي كشور هاي آفريقايي را تشكيل داد .

ديداربگين با سادات :
در چنين روزي مناخيم بگين نخست وزير رژيم اشغالگر قدس به مصر رفت و در اين كشور با انور سادات ديدار و گفتگو كرد .
  

کد خبر 67662

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha