ناصر گودرزوند با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار مهر خاطرنشان کرد: احداث تونل توحید نتیجه بررسی گزینه های مختلف نظیر پل هوایی ، ادامه بزرگراه چمران و زیرگذر بوده که در نهایت پس از ارائه مطالعات و نظرات کارشناسی مقرر شده است تا در این محل تونل احداث شود.
وی در خصوص معایب گزینه های دیگر مطرح شده افزود: احداث پل هوایی در این مسیر مزاحمت های زیادی را برای واحد های مسکونی و تجاری منطقه ایجاد می کرده است، ضمن آنکه از نظر منظر شهری و ویژگیهای ترافیکی شرایط مطلوب را ایجاد نمی کرده است.
قائم مقام معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران همچنین یادآور شد: گسترش و ادامه بزرگراه نیز در این مسیر موجب می شد تا ارتباط شرق و غرب منطقه به طور کامل قطع شود و با درنظر گرفتن ارزش املاک تجاری واقع شده در این منطقه، انجام تملک اراضی تقریبا غیرممکن بوده است.
به گفته گودرزوند شهردار وقت تهران در دوره مدیریت پیشین شهرداری با درنظر گرفتن تمامی این مسائل و همچنین درخواست ساکنین منطقه با احداث پل هوایی مخالفت کرده است و در نهایت گزینه احداث تونل انتخاب شده است که مطالعه جهت احداث آن 7 تا 8 سال سابقه دارد.
وی با بی اساس دانستن برخی اظهارات پیرامون فقدان مطالعات ترافیکی تونل توحید تصریح کرد: مطالعات گسترده ترافیکی انجام شده در این خصوص موجود است و از جمیع شرایط ، گزینه تونل توحید تنها گزینه کاربردی و مؤثر بر ترافیک سنگین این منطقه است.
ناصر گودرزوند در ادامه خاطرنشان کرد : با احداث تونل توحید ترافیک سنگین میدان توحید ، حجم گسترده ترافیک نواب ، ترافیک سنگین خودروهای تردد کننده در مسیر تهران-قم ، بهشت زهرا ، فرودگاه امام خمینی و... کاملا تحت تآثیر قرار می گیرد و در آینده تأثیر قابل توجه تونل توحید بر بهبود ترافیک این منطقه از تهران با حذف بیش از 10 تقاطع شلوغ بیش از پیش نمایان خواهد شد.
این مقام مسئول در حوزه فنی و عمرانی شهرداری تهران تأکید کرد: با توجه به همه موارد عنوان شده ، احداث پل هوایی و یا هر گزینه دیگری به غیر از تونل توحید به دلیل نیازهای فنی و ترافیکی ویژه این منطقه قطعا جوابگو نبوده است.
وی همچنین در خصوص ارائه مطالعات ترافیکی طرح به سازمان شهرداریهای کشور تصریح کرد: بر روی این طرح سالها مطالعه و بررسی انجام شده و تونل توحید طرحی یک یا دوساله نیست که فاقد توجیهات لازم باشد ، ضمن آنکه کمیسیون عمران شورای شهر بررسی های لازم را در این خصوص انجام داده و این طرح از نظر قانونی مصوبه شورای شهر را دارد و ارائه طرح به مراجع دیگر از حیث فنی ، کارشناسی و قانونی هیچ لزومی ندارد.
گودرزوند با اشاره به تصویب بودجه 127 میلیارد تومانی بودجه پروژه تونل توحید در سال 87 توسط شورای شهر تأکید کرد : این مسئله درست نیست که بی توجه به همه توجیهات ، مطالعات ، سابقه فنی و کارشناسی یک پروژه عظیم مانند تونل توحید و تنها براساس سلیقه شخصی مسائلی را عنوان کرد که زحمات و خدمات انجام شده را به ناحق تحت الشعاع خود قرار دهد.
قائم مقام معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران با اشاره به پیشرفت مطلوب پروژه تأکید کرد: هر ذره از خاک جابجا شده در این پروژه بزرگ حاصل سرمایه شهروندان تهرانی است که با زحمت کارگران، متخصصان و مهندسان در عمق 40 متری زمین و در شرایط سخت و طاقت فرسا است و برخی اظهارات غیر مسئولانه تنها این تلاش ها و سرمایه های با ارزش را ضایع می کند و در نهایت فایده ای برای مردم نخواهد داشت.
وی همچنین افزود : مردم در آینده بهترین قضاوت را در این خصوص خواهند داشت و صحت و درستی هرگفته و عمل مسئولین را مشخص خواهند کرد.
نظر شما