برخی غرفه ها - تا روز چهارم - هنوز به دستگاه های کارت خوان تجهیز نشده اند و آن دسته از غرفه داران خوش شانس و یا معتبر که در روزهای قبل توانسته اند این تکنولوژی همچنان غریبه را میهمان خود کنند از عدم کارکرد دستگاه ها و بعضا از عدم نبود متقاضی صحبت می کنند، این کارت کتاب هم ماجرای جذابی است که در ادامه گزارشهای قبلی به آن خواهیم پرداخت.به قول بعضی ها حکایت کارت های هوشمند و تعدد آن در کشورما به «کارت هزار چهره» تشبیه شده است.
به سراغ محلی رفتیم که نمایندگی بانک صادرات در ارائه و تجهیز نمایشگاه به دستگاه های کارت بود و با مسئول آنجا چند کلمه ای صحبت کردیم.
از وی پرسیدیم: غرفه داران از نبود و یا عدم کارکرد دستگاه ها ناراضی اند، مشکل کجاست؟
- مشکل از دستگاه های کارت خوان نیست. مشکل مخابرات است که نتوانسته خطوط ارتباطی را پوشش دهد.
- یعنی غرفه هایی که هنوز به دستگاه تجهیز نشده اند هم مقصرش مخابرات است؟
- به تعداد کافی دستگاه در اختیار ستاد نمایشگاه قرار گرفته و تا جایی که من می دانم هر غرفه ای که تقاضا داده، دستگاه را تحویل گرفته. ما مسئول دستگاه ها هم نیستیم. بانک صادرات فقط خدمات بانکی اش را ارائه می دهد.
شاید هم ستاد اجرایی در روند تجهیز سستی کرده باشد اما به هر حال جای سئوال دارد که بدانیم چرا یک نمایشگاه کتاب که در سال فقط یک بار برگزار می شود و از قضا بین المللی هم هست و می تواند مبلغ یک چهره فرهنگی از ایران در سراسر جهان باشد دچار مشکلاتی است که ظاهرا با یک برنامه ریزی ساده تشکیلاتی قابل رفع است. به طور کلی ضعف خدمات تشریفاتی و رفاهی این قبیل مراسمهای فرهنگی در کشور ما به گونه ای است که اگر یک گردشگر در چنین محیطی قرار بگیرد تصور می کند در شرایط غیر مترقبه و بدون تصمیم قبلی چنین نمایشگاهی برگزار شده است.
نگاهی به طراحی و هزینه غرفه ها
در ادامه بررسی نمایشگاه به سراغ غرفه ها رفتیم تا درباره طراحی غرفه ها، تاثیرات آن در جذب مخاطب و هزینه ها سئوالاتی بپرسیم.
در بخش کودک و نوجوان نشر شاهد با غرفه شیک و فانتزی خود به طور چشمگیری تمام غرفه های همجوارش را تحت تاثیر قرار داده و ناخودآگاه در اولین نگاه مخاطب را به سوی خود می کشد. مسئول این غرفه درباره طراحی و هزینه های آن گفت: نزدیک به شش میلیون هزینه طراحی و پارتیشن بندی کردیم. این کار به این دلیل صورت گرفت که نشر شاهد در راستای سیاستهای آینده خود کمی از فضای سازمانی بنیاد شهید و جنگ فاصله بگیرد، به هر حال مخاطبان این بخش کودکان هستند و باید فضای شادی برای آنها طراحی کرد.
وی در توضیح سیاستهای نشر شاهد افزود: قصد داریم فرهنگ ایثار و شهادت را به صورت زیربنایی دنبال کنیم و مستقیما مخاطبان را به سمت آن سوق ندهیم، مثلا روی بحث ورزش و جوانمردی کار می کنیم که این می تواند زیربنای ایثار و شهادت باشد.
احتمالا حدس زده اید که این غرفه علیرغم طراحی جذابش رکورد دار هزینه های طراحی در نمایشگاه نیست، اگرچه در مقابل نشر شاهد غرفه انتشارات کانون پرورش فکری که یکی از متولیان نشر در ادبیات کودک و نوجوان است بسیار ساده و حتی به دور از طراحی کودکانه بود. این در حالی است که کانون با 1200 عنوان کتاب در نمایشگاه شرکت کرده است. وحیدنژاد نماینده انتشارات کانون در نمایشگاه درباره طراحی غرفه عنوان کرد: هزینه ها از طریق کانون پرداخت شده و من از رقم دقیق آن آگاه نیستم. کانون همیشه اهداف فرهنگی را دنبال کرده و روی مسائل اقتصادی مانور نمی دهد. کانون پرورش فکری با کارشناسان خبره خود همواره یکی از پایه های نشر کودک و نوجوان بوده و هست.
وحیدنژاد در خصوص فروش کتابها و سلیقه مخاطبان گفت: بیشتر کتابهای فروخته شده تالیفات هستند و خوانندگان کمتر به سراغ ترجمه می روند و از این میان بیشتر فروش در رده سنی الف تا ج بوده، در دوره راهنمایی خیلی کمتر و در رده دبیرستان به ندرت مخاطب داشته ایم.
دهدشتی مشاور فرهنگی انتشارات امیرکبیر هم از حضور پربار این موسسه با سابقه صنعت نشر خبر داد و گفت: موسسه ما در سه مجموعه و سه ناشر فعالیت می کند؛ انتشارات امیرکبیر که غالبا کتابهای عمومی و بزرگسال را ارائه می کند. نشر شکوفه که در حقیقت زیر مجموعه امیرکبیر در بخش کودک و نوجوان است و چاپ و نشر بین الملل که ناشر کتب مذهبی است. این سه بخش مجموعا 1700 عنوان کتاب به نمایشگاه امسال ارائه کرده اند که از این میان بیش از 200 عنوان چاپ اول و سال 86 هستند.
این غرفه هم در عین سادگی محیط جذاب و ایده آلی برای بازدیدکنندگان مهیا کرده بود.
به گزارش خبرنگار مهر ، رتبه بعدی طراحی را انتشارات آستان قدس رضوی داشت که نزدیک به 20 میلیون تومان برای آن هزینه کرده بود. البته این فقط مربوط به طراحی غرفه عمومی آستان قدس بود و غرفه این انتشارات در بخش کودکان که با عنوان نشر پروانه معرفی شده بود خالی از هر گونه طراحی بود. فقط چند بادکنک و شرشره وجود داشت که با قفسه های کتابخانه ای و محیط هندسی غرفه به شدت تعارض داشت. مسئول این غرفه در این باره گفت: مشکل غرفه نیست، شما به اطراف نگاه کنید! اصلا اینجا برای برگزاری نمایشگاه و آن هم در بخش کودکان به هیچ وجه مناسب نیست. سیمان و بتن و آهن فضای زمختی ایجاد کرده و هر چقدر هم که طراحی کنیم نمی توانیم تمام فضا را پوشش دهیم.
وی همچنین تحول اساسی در سیاستهای نشر آستان قدس را مرهون مدیریت محمد رضا برازش عنوان کرد.
اما رتبه اول: غرفه شیشه ای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مثل نگینی می درخشد. این غرفه مجهز که به اتاقک ناخداهای کشتی هم بی شباهت نیست در موقعیتی استراتژیک واقع شده است که یک محیط نسبتا بزرگ را در قلب شبستان مصلی در اختیار دارد. این غرفه 50 میلیون تومانی - به گفته منبع آگاه - که شاید شیک ترین و گران ترین غرفه نمایشگاه باشد، بیشتر خدمات کتابخانه ای ارائه می دهد تا کتاب. شاید کارکرد این غرفه نزدیک ترین و شبیه ترین به نمایشگاه های کتاب بزرگ دنیا باشد؛ جایی که از عرضه کتاب در آن خبری نیست.
نظر شما