۲۱ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۹:۵۱

گزارش پشت صحنه/

"بازتاب" قصه عمو قاسم را برای کارگران روایت می‌کند

"بازتاب" قصه عمو قاسم را برای کارگران روایت می‌کند

خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و هنر: عبدالله باکیده در تجربه جدید خود "بازتاب" برای شبکه دو روایتگر یک قصه مردانه درباره قشر کارگران است. او این بار می‌خواهد قصه دل عمو قاسم و نگاه پردرد اسطوره کارگران را روایت کند که از دست آدم‌های شهر خسته است.

خانه عمو قاسم (عنایت بخشی) در کوچه‌ای باریک و دراز قرار دارد. خانه‌ای دو طبقه با نمایی آجری و رنگ و رو رفته. وارد حیاط باصفای خانه عمو قاسم می‌شوم. او قیچی در دست مشغول هرس کردن درختان باغچه است. عمو قاسم چنان مشغول است که من را نمی‌بیند. به همین دلیل گوشه‌ای نظاره‌گر او می‌شوم و حتی نمی‌پرسم چرا دست دیگرش باندپیچی شده است.

پسر عمو قاسم خبر آمدن مهمان را می‌دهد و بعد از چند دقیقه نادر (ابوالفضل پورعرب) نشسته روی ویلچر همراه فرهاد (مهدی امینی‌خواه) وارد می‌شود. عمو قاسم از حضور مهمان ناخوانده تعجب می‌کند و رو به نادر می‌گوید: به خدا هیچوقت از خدا نخواستم این طوری بشی. حرف‌هایی میان آن دو رد و بدل می‌شود که بوی امید و بازگشت دوباره عمو را به کارخانه می‌دهد.

کات!

با گفتن این کلمه از سوی باکیده، ضبط سکانس و حرکت دوربین روی تراولینگ بازمی‌ایستد و کارگردان شروع به گفتن نکات لازم به بازیگران می‌کند. باکیده آرامشی خاص در کار دارد و با طمانیه با بازیگران حرف می‌زند. در زمانی که او با پورعرب و بخشی صحبت می‌کند. سراغ امینی‌خواه می‌روم.

امینی‌خواه و پورعرب در نمایی از "بازتاب"

امینی‌خواه که در فیلم تلویزیونی "بازتاب" نقش وکیل کارخانه را دارد درباره چهارمین همکاری خود با باکیده می‌گوید: 10 سال پیش اولین تجربه همکاری‌ام را با باکیده در مجموعه تلویزیونی "مهمانی از بهشت" آغاز کردم و بعد از آن در مجموعه‌های "نقش بر آب" و "روشنایی دشت" حضور داشتم. بازی در فیلم تلویزیونی "بازتاب" چهارمین همکاری من با باکیده است.

وی در ادامه می‌افزاید: در این فیلم هم نقش فرهاد وکیل کارخانه را بازی می‌کنم. گرچه او جوان است، اما تجربه زیادی در کار دارد و دنبال حل کردن معماهای حل نشده است. باکیده همیشه با آرامشی خاص نکات لازم را به بازیگر می‌گوید. در واقع آرامش او به بازیگران و عوامل هم منتقل می‌شود. کار با او همیشه راحت است و او وسواسی خاص در کار دارد.

امینی‌خواه که هم اکنون مجموعه "خط شکن" را در شبکه تهران و فیلم "تلافی" را روی اکران دارد ادامه می‌دهد: با توجه به اینکه در حال حاضر با تولید انبوه فیلم‌های تلویزیونی رو به رو هستیم، اما باکیده که از کارگردانان قدیمی و باسابقه سینما و تلویزیون است به دقت درباره شخصیت‌ها با بازیگران صحبت می‌کند.

نگاهی به اطراف می‌اندازم و باکیده را می‌بینم که بعد از چند برداشت رضایت خود را از صحنه در حال ضبط اعلام می‌کند. او که نویسندگی، تهیه‌کنندگی و کارگردانی "بازتاب" را به عهده دارد، در این باره می‌گوید: این فیلم به سفارش وزارت کار برای شبکه دو تولید می‌شود و درباره مدیر یک کارخانه در حال ورشکستگی است که با ورود برادرزنش اتفاقاتی جدید برای او می‌افتد.

وی در ادامه درباره تولید "بازتاب" می‌افزاید: نگارش فیلمنامه سه ماه طول کشید و لوکیشن فیلم در تهران، هشتگرد و کرج است و در آن به کارفرمایان و رابطه‌های گاه خشن می‌پردازم. با توجه به اینکه معمولاً فیلم یا مجموعه‌هایی در ژانر دفاع مقدس ساخته‌ام دلم می‌خواست کار اجتماعی بسازم.

کارگردان فیلم تلویزیونی "بازتاب" خاطرنشان می‌سازد: البته من مجموعه‌های اجتماعی همچون "مهمانی از بهشت"، "نقش بر آب" و "روشنایی دشت" را ساخته و هیچوقت گریزان از ساخت مجموعه یا فیلم اجتماعی نبوده‌ام. بعد از ساخت فیلم "بازتاب"، کاری با محوریت دفاع مقدس می‌سازم.

وی تولید فیلم‌های 90 دقیقه‌ای را مشکلتر از مجموعه برمی‌شمارد و می‌گوید: کارگردان برای مجموعه فرصت دارد تا شخصیت‌ها آرام آرام برای مخاطب جا بیفتد و با آن ارتباط برقرار کند، اما اگر در فیلم تلویزیونی نجنبد، زمان را از دست می‌دهد. بنابراین به یک فیلمنامه خوب با موضوعی جذاب نیازمندیم.

کارگردان فیلم "بازتاب" اشاره می‌کند: در تجربه جدیدم دلم می‌خواست قصه کارگران مرد را به تصویر بکشم که با هم دچار مشکل می‌شوند. در واقع دوست دارم علاوه بر مخاطبانی که فیلم‌های تلویزیونی را می‌بینند، هشت میلیون قشر کارگر هم این فیلم را ببینند.

وی درباره پاسخ به این سئوال که با توجه به تولید انبوه فیلم‌های تلویزیونی آیا توانسته بازیگران ایده‌آل خود را جذب کند یا نه می‌گوید: بله، تا 90 درصد بازیگرانی که مد نظر داشتم جذب و از بازیگران چهره استفاده کردم، حتی برای نقش‌های فرعی هم از بازیگران تئاتر استفاده کردم.

نمایی از پشت صحنه فیلم تلویزیونی "بازتاب"

بعد از گفتگو با باکیده در فاصله میان سکانس‌ها پای صحبت عنایت بخشی می‌نشینم. او که ایفاگر نقش عمو قاسم است، درباره نزدیک شدن به نقش می‌گوید: من از شروع بازیگری یاد گرفته‌ام برای رسیدن به نقش دنبال ما به ازاء آن در جامعه باشم و با دقت حرکات و رفتارش را در نظر بگیرم و پیاده کنم.

وی نقبی به گذشته‌های دور می‌زند و ادامه می‌دهد: در 19 سالگی پیشنهاد ایفای نقش یک درویش در تئاتر را به من دادند. به یاد دارم نزدیک پنج ماه به محلات مختلف سر می‌زدم تا بیشتر به شخصیت نزدیک شوم، ولی متاسفانه در حال حاضر برخی بازیگران سینما، تئاتر و تلویزیون برای ایفای نقش مطالعه نمی‌کنند، به همین دلیل بازی‌ها یکنواخت شده است.

بخشی اشاره می‌کند: گرچه در حال حاضر شرایط اقتصادی فرق کرده و تعداد کارها افزایش یافته، اما می‌بینیم راه ورود بازیگر باز است و افراد خیلی راحت وارد می‌شوند، در حالی که در گذشته این طور نبود. در فیلم "بازتاب" هم نقش عمو قاسم را بازی می‌کنم که خیلی مهربان است و کارگران او را دوست دارند. عمو قاسم در یک حادثه یکی از دستانش را از دست می‌دهد و ...

از عوامل اصلی پروژه "بازتاب" می‌توان به احمد مختاری مدیر تولید و مجری طرح، حسن سلطانی مدیر تصویربرداری، ژولیت نیکوغاسیان منشی صحنه، حسین باکیده دستیار کارگردان، مهدی فلک‌دین دستیار دوم کارگردان، آرش مشورت طراح صحنه و لباس، مهران خلج طراح گریم، وحید سلطانی صدابردار و مریم هوده‌شناس جانشین تولید اشاره کرد.

کد خبر 678808

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha