به گزارش خبرگزاری مهر، علی اکبر محرابیان در دیدار با "کورشاد توزمن" وزیر تجارت خارجی ترکیه و هیئت همراه ، با اشاره به عزم مسئولان ایران برای توسعه روابط با این کشور، افزود : ایران اهمیت بسیاری برای توسعه روابط با ترکیه قائل است و معتقد است تهران و آنکارا در قالب همکاریهای مشترک ، علاوه بر تامین نیازهای دوجانبه می توانند بسیاری از نیازهای کشورهای منطقه را تامین نمایند .
وی همچنین با تاکید بر اهمیت برقراری تراز تجاری دوجانبه ، یکی از علل عدم برقراری این تراز را معرفی نشدن زمینههای همکاری دو کشور دانست و گفت : لازمه این مهم آن است که مزیتهای دو کشور را به بخش خصوصی دو طرف معرفی نموده و نیز برای ایجاد رابطه پایدار و عمیق دوجانبه ، درصدد برقراری تراز تجاری دو کشور باشیم .
محرابیان تصریح کرد : هم اکنون روابط سیاسی دو کشور در سطح خوبی است و در مسیر توسعه و تعمیق روابط تجاری ، صنعتی و اقتصادی فیمابین نیز قرار داریم به نحوی که حجم مبادلات تهران و آنکارا با لحاظ صادرات نفتی 8 میلیارد دلار و مبادلات غیرنفتی حدود 2 میلیارد دلار و قابل گسترش است .
وی افزود : در ایران و بسیاری از کشورها نظام تعرفه به این شکل است که محصولات ساخته شده وارداتی تعرفه نسبتا بالاتری از دیگر محصولات دارند اما مهم آن است که تعرفه موثر روابط دوکشور نسبتا پایین است و اگر تجارت دو کشور افزایش یابد ، تعرفهها نیز خودبه خود کاهش خواهند یافت .
وزیر صنایع و معادن در ادامه با اشاره به تعریف پروژه خودروی اسلامی بین ایران ، مالزی و ترکیه افزود : مطالعات اولیه در زمینه اجرای این پروژه نشان داده است که درصورت اجرای آن ، با توجه به وضع مناسب صنایع قطعه سازی و ماشین سازی دو کشور ، در سالهای اولیه دست کم 2 میلیارد دلار محصولات خود را می توانیم صادر کنیم .
محرابیان گفت : همچنین نمونه کاری که دو کشور در زمینه ایجاد شهرکهای صنعتی آغاز کردهاند می تواند الگوی خوبی باشد زیرا در این نوع الگوی رشد ، با ایجاد شهرکهای صنعتی و تبادل تولیدکنندگان و تجار دو کشور روابط بسیار خوب و مستحکم ایجاد می شود .
وی با اشاره به دیدار خود با وزیر صنایع ترکیه در سفر اخیر به این کشور خاطرنشان کرد : در آن دیدار زمینههای همکاری خوبی بررسی شد ازجمله اینکه ماشینسازی و صنایع معدنی از زمینههای مشترکی است که به سرعت می توانیم در آن حرکت کنیم .
محرابیان گفت : بسیاری از ماشین آلاتی که امروز ساخته می شود را با احداث کارخانجات مادر و انتقال تکنولژی در دو کشور می توانیم توسعه دهیم به طور مثال با سرعت درحال انتقال کارخانجات فولاد هستیم .
وی افزود : در صنایع معدنی و اکتشافات هم ، با توجه به وجود معادن غنی ذغالسنگ ، فولاد ، کرومیت و ... در ایران و ترکیه ، پروژه های خوبی در دو کشور تعریف شده که به سرعت قابل توسعه است .
وزیر صنایع و معادن همچنین یکی دیگر از زمینه های مورد علاقه دوکشور را سنگهای قیمتی ، اکتشاف و استخراج فراوری آنها به ویژه طلا دانست و افزود : صنایع ترکیه در سنگهای تزئینی به ویژه جواهرآلات بسیار پیشرفته است و در این راستا ما در ایران می توانیم شهرک تخصصی بین دوکشور ایجاد کنیم که در کنار آن معادنی باشد برای استخراج و در همانجا فراوری شود که کاری بسیار خوب و با ارزش است.
محرابیان یادآور شد : تجهیزات نفت ، گاز ، تراکتورسازی و صنایع نساجی نیز دیگر زمینههای همکاری خوبی هستند که با تشکیل کمیته های تخصصی ، توسعه این همکاریها محقق می شود .
وزیر تجارت خارجی ترکیه نیز گفت : درپی بحران اخیر آمریکا ، دامنه آن به کشورهای این منطقه نیز سرایت کرده است که با توجه به جایگاه ویژه ایران و ترکیه در منطقه ، دو کشور می توانند از این بحرانها به نفع خود استفاده کنند .
"کورشاد توزمن" افزود : دوکشور می توانند با دوراندیشی ، از این بحرانها بیشترین استفاده را ببرند به این نحو که هم از بحرانها کمترین ضربه را ببینند و هم تهدیدهای اقتصادی را به فرصتهای اقتصادی تبدیل نمایند .
وی یادآور شد : در زمینه کالاهای صنعتی ، دو کشور هم کالاهای مکمل دارند و هم کالاهای مستقل و به این ترتیب اقتصاد دو کشور می توانند مکمل هم باشند و در این راستا درپی ایجاد تراز تجاری با ایران هستیم .
"کورشاد توزمن" حجم تجارت دوکشور را در سال 2002 حدود 1.2 میلیارد دلار ذکر کرد و افزود : این حجم امسال به 8 میلیارد دلار رسیده است که می تواند ظرف 3 سال آینده به 20 میلیارد دلار نیز ارتقاء یابد و در این میان 13 میلیارد دلار سهم صادرات ایران و 7 میلیارد سهم صادرات ترکیه خواهد بود.
نظر شما